Tijdens de zomervakantie dreigt er een tekort aan vervangwagens te ontstaan. Daarom wil Touring jou aanraden om jouw vakantie (en wagen) goed voor te bereiden!

Het langverwachte vakantieseizoen staat voor de deur en onze Vakantiebarometer van Touring voorspelt een grote toeloop op de wegen. Frankrijk, Italië en Spanje zijn de trendy bestemmingen voor deze zomer. De Belg heeft besloten op vakantie te gaan en zal dat hoofdzakelijk met de auto doen.
De auto blijft ook dit jaar de eerste keuze van vakantiegangers. Hij biedt een grote flexibiliteit en is bovenal een veilige en betrouwbare manier om op de bestemming aan te komen.
Maar Touring en andere buitenlandse correspondenten, zoals de ANWB, willen hun klanten waarschuwen. Het zal druk zijn op de wegen en de daaruit voortvloeiende vraag naar bijstand zal groot zijn. Zorg ervoor dat je auto in orde is om problemen op de weg te voorkomen.
Er is immers een groot tekort aan huurauto's. Twee jaar van reisbeperkingen lieten diepe sporen na in de toeristische sector. Huurwagens stonden plots ongebruikt stil en veel verhuurbedrijven hebben daarom hun vloot drastisch afgebouwd. Maar nu de roep naar vrijheid en naar reizen luider is dan ooit, raakt de vloot van huurwagens niet tijdig aangevuld. Ook het wereldwijde chiptekort speelt daarin een rol: de productie van nieuwe auto’s is nog steeds niet als voor de coronaperiode. Er zijn vandaag gewoonweg niet voldoende nieuwe auto’s voorhanden.
Wie als vakantieganger ernstige autopech krijgt in het buitenland, riskeert daardoor geen vervangwagen te kunnen vinden en moet mogelijk zijn reis verder zetten met bus, trein of vliegtuig. De kans dat je een huurwagen vindt, is veel kleiner dit jaar.

Op vakantie met je eigen auto? Bereid je goed voor!
Het eerste wat je moet doen is ervoor zorgen dat je auto in perfecte staat is. Niemand kan je auto beter klaarmaken voor een verre reis dan je garagehouder. Aarzel dus niet om een afspraak te nemen voor een grondige check-up. Bovendien kun je zelf de kans op pech aanzienlijk verkleinen door de onderstaande tips op te volgen:
- Goede banden met voldoende profieldiepte zijn een must. Op reis vertrekken met banden die de slijtagegrens van 1,6 mm profieldiepte benaderen, is nooit een goed idee. Snelle ritten over de snelweg en extra belading versnellen de achteruitgang van de banden. Je wil niet met kale banden aan de terugreis moeten beginnen. Naar het zuiden rijden op je winterbanden, zoals we ook wel eens zien, is helemaal not done.
- Check de bandenspanning, zowel voor het vertrek als voor de terugreis. Ga je zwaar beladen op reis, dan is een aangepaste (hogere) bandendruk aangewezen. Het instructieboekje geeft jou de juiste waarden. Een band die onvoldoende is opgepompt, wordt veel warmer door de extra wrijving waardoor het risico op een klapband toeneemt. Dat wil je echt niet meemaken. Een juiste bandenspanning voorkomt bovendien lekrijden en beschadigde velgen op slechte wegen.
- Check het oliepeil of doe een oliewissel. Snel rijden en zware belading vragen meer van de motor. Je helpt je motor wanneer de motorolie vers en van goede kwaliteit is en het oliepeil correct. Een extra litertje motorolie meenemen om voor de terugreis het oliepeil weer aan te vullen, is geen gek idee. Net als de motorolie is de koelvloeistof van levensbelang voor je motor.
- Net als de motorolie is de koelvloeistof van levensbelang voor je motor. Check het niveau bij een koude motor. Kijk meteen ook of de koelvloeistof helder van kleur is. Troebele koelvloeistof doet alarmbellen afgaan omdat het kan wijzen op een ernstig motordefect zoals een lekke koppakking. Daarmee vertrek je niet op reis. Zit je toch onder de motorkap? Ga dan meteen ook het niveau van de remvloeistof na en vul het ruitensproeierreservoir.
- De accu is niet enkel in de winter een zorgenkind. Slaat je auto moeilijk aan? Dan is je accu misschien aan het einde van zijn levensduur gekomen en aan vervanging toe. Dat is vaak na een vijftal jaar het geval. Het intensieve gebruik van de airco, maar ook nevenverbruikers als gps- en gsmladers belasten de alternator en de accu. Daarom is ook in de zomer een goede autobatterij een must.
Maar maak je geen zorgen. Mocht je reis naar je vakantiebestemming ondanks alle voorzorgsmaatregelen onderbroken worden door pech of een ongeval, dan staat Touring klaar om je zo goed mogelijk te helpen.

Touring versterkt zijn internationale vloot van vervangwagens
Mobiliteitsorganisatie Touring heeft daarom zijn voorzorgen genomen. Samen met de andere automobielclubs in Europa en met onze internationale partners in de vakantielanden hebben wij de vloot aan vervangwagens zoveel als mogelijk versterkt. Die auto’s worden op strategische ‘hubs’ op de route naar de populairste vakantiebestemmingen geplaatst. Zo bieden wij onze klanten de grootst mogelijke garantie om indien nodig snel over een vervangwagen te kunnen beschikken. Bovendien heeft Touring, indien er geen vervangwagen beschikbaar is, andere vervoermogelijkheden voorzien voor zijn klanten. Afhankelijk van de behoeften van elke klant zal een aangepaste oplossing worden voorgesteld, zoals taxi (ook via Uber op plaatsen waar dit systeem vaak wordt gebruikt), trein, of zelfs een combinatie van de verschillende vervoermiddelen die nodig zijn om onze klanten zo goed mogelijk te bedienen.
Nu je al iets meer weet over de omstandigheden op de weg in de zomer, willen we je een prettige en probleemloze vakantie wensen. Maar als je de pech hebt op ons een beroep te moeten doen, staan alle teams van Touring paraat om je zo goed en zo snel mogelijk weer op weg te helpen.
Meest recente artikelen
Alles over milieuzones in Portugal
In Portugal is er momenteel enkel een lage emissiezone (LEZ) in Lissabon. Om in die lage emissiezone te rijden, moet je voldoen aan bepaalde voorwaarden.
Alles over milieuzones in Noorwegen
In Noorwegen zijn er steden met een lage emissiezone. Waar bevinden die milieuzones zich en hoe dek je jezelf in?
Rijden met winterbanden, sneeuwkettingen en spijkerbanden in Europa
Hieronder kan je doorklikken naar de landelijke en regionale wetgevingen voor het gebruik van sneeuwbanden, sneeuwkettingen en spijkerbanden binnen Europa. Foto: Gabriel Alenius/Unsplash
Vignetten, toltrajecten en bergpassen in Oostenrijk
Oostenrijk heeft vignetten voor het wegverkeer, er zijn tolwegen waar je apart moet betalen en er is zelfs een zogeheten go-Box nodig als je voertuig meer dan 3,5 ton weegt.
Maak je fiets lenteklaar
Maak je fiets klaar voor het lentezonnetje. Controleer de bandendruk voor minder kans op lekke banden. Reinig en smeer de ketting grondig voor soepel fietsen. Geef remmen extra aandacht—veilig op pad!
LEZ Frankrijk: je Crit’Air ecovignet in 9 gemakkelijke stappen!
Op deze pagina vind je een handige gebruiksaanwijzing om het Franse ecovignet te bestellen.
Waar en wanneer is het druk op de weg in Italië?
De schoolvakanties zijn traditioneel de periodes dat we massaal op vakantie gaan. Veel Belgen blijven in Europa en kiezen voor eigen vervoer. Om naar het zonnige Italië te rijden bijvoorbeeld.