Campings en vakantieparken groeien naar elkaar toe.
Op campings zien we meer en meer mengvormen van vakantiebeleving ontstaan. Vaste constructies zoals bungalows en lodges geven campings een ander imago, waardoor ook het aangetrokken cliënteel evolueert. Veranderen campings daardoor in vakantieparken?
De klassieke camping
Vroeger was het beeld van campings tamelijk eenduidig. Je had de occasionele kampeerder die in de zomer zijn tentje opzette en voor een back-to-nature vakantiebeleving kwam. Of het gezin dat zwembadplezier en strandvertier zocht en met de familietent afzakte naar het zuiden. Daarnaast had je de klassieke caravangebruiker die al dan niet voor een langere periode op de camping boekte. Zo ontstonden de niet altijd even fraaie kampeerterreinen met de monotone stacaravans. De opkomst van de vouwtent, die een tent en een caravan combineerde, bracht wat nieuw leven in de branche.

Huren op een camping
Vandaag is dit beeld in grote mate gekeerd. Zo is er niet alleen de steile opkomst van de camper, campings investeren ook meer en meer in verhuuraccomodaties. En de lat voor het verblijfstoerisme in bungalows op campings ligt meteen hoog. Huurders geven niet graag hun huiselijke, comfortabele gewoontes op en kiezen voor een volledig ingerichte lodge. Mèt opgemaakte bedden bij aankomst en een goed uitgeruste keuken met afwasmachine. Daarnaast zal een camping natuurlijk altijd het toeristisch kamperen voor de tentkampeerder, caravan- of campergebruiker blijven promoten.
Huren in een vakantiepark
Klassieke vakantieparken blijven de plek bij uitstek waar je vaste of semi-vaste accommodaties zoals vakantiehuisjes, bungalows en appartementen kan huren. Permanente bewoning is er verboden. Vakantieparken liggen net als campings dikwijls aan een natuurgebied en in een toeristische regio. Hoe luxueuzer het park, hoe meer faciliteiten er beschikbaar zijn, zoals restaurants, wellness, zwembaden, winkels, sportinfrastructuur, speeltuinen enzovoort.

Maar ook hier zien we dat de betere campings steeds meer de uitstraling en de dienstverlening van vakantieparken benaderen of overnemen. Hoewel de wetgever over de schouder meekijkt, want vergunde campings mogen wettelijk niet zomaar het woord vakantiepark gebruiken.
Maar waarom het ingewikkeld maken en niet simpelweg twee zaken combineren: een camping boeken op een vakantiepark? Zelfs dat kan. Zo heb je bijvoorbeeld in Nederland al meer dan 200 campings op vakantieparken. Dan neem je dus je eigen kampeermateriaal mee, maar geniet je toch van de faciliteiten van een vakantiepark.
What’s in a name?
Om de cirkel rond te maken: ook campings zijn creatief in het bedenken van nieuwe benamingen of toevoegingen. Zo zagen we bij opvallend veel winnaars van de ANWB Camping Award de term “resort” opduiken. Een woord dat trendy klinkt! De klassieke kampeerder ziet het allemaal met lede ogen aan. Waar is zijn oude vertrouwde camping naartoe? Anderzijds voelen sommige nieuwe klanten op een camping zich helemaal geen kampeerders, maar gewoon vakantiegangers ...
Campinggids

Welke vorm van kamperen je ook kiest, haal de Touring Campinggids in huis en ga voorbereid op stap. En dankzij de CKE-kaart geniet je van fikse kortingen. Schrijf je zeker ook in op onze toekomstige camping nieuwsbrief. Zo blijf je altijd op de hoogte.
Meest recente artikelen
Wegenwerken in Vlaanderen: laat je niet verrassen!
In 2023 zijn er op 46 plaatsen wegenwerken op de Vlaamse snelwegen. Werken die onvermijdelijk voor verkeershinder zullen zorgen.
First of last minute boekingen, wat is het goedkoopst?
Kamperen: de complete checklist voor een geslaagde vakantie
Alles wat je nodig hebt voor een zorgeloze kampeervakantie: voor vertrek, onderweg en ter plaatse.
Reizen met huisdieren in Europa
Dit is wat u moet weten voordat u uw huisdier meeneemt op reis.
Ontdek Aalst, te voet en met de fiets
Ontdek de mooiste plekjes van Aalst en omstreken, te voet of met de fiets. Volg onze uitgestippelde routes.