De Westhoek en de frontsteden van de IJzer

Image
Image

De Westhoek en de frontsteden van de IJzer


Nieuwpoort, Diksmuide en Ieper lagen tijdens de eerste Wereldoorlog zwaar onder vuur. Hun gedeelde oorlogsverleden werd in 2020 herdacht met de inhuldiging van een wandeltraject: de Via Sacra Western Front Way.


Vertrek met je auto of motor en volg ons parcours van 40 à 50 kilometer. Onderweg beantwoord je de vragen van onze quiz.


1. Start: Nieuwpoort

De Duitse opmars in de Eerste Wereldoorlog werd al vroeg gestopt in Nieuwpoort. Dat was de periode dat de IJzervlakte strategisch onder water werd gezet. Maar de ‘Groote Oorlog’ was niet de enige beproeving in de geschiedenis van Nieuwpoort. Wie er het fijne van wil weten, kan zich wagen aan de 10 km lange stadswandeling (aangegeven met koperen klinknagels). Spring even binnen bij de Dienst Toerisme op het Hendrikaplein en schaf voor 3 euro de wandelroute aan voor een woordje uitleg.


Nieuwpoort monument voor Koning Albert I
Het monument voor Koning Albert I in Nieuwpoort. © Johannes Vande Voorde


Onze route start aan het monument voor Koning Albert I, waarin het bezoekerscentrum ‘Westfront Nieuwpoort’ gevestigd is. Hier kan je de onderwaterzetting van de IJzer virtueel herbeleven en kom je meer te weten over hoe WOI Nieuwpoort veranderd heeft. Klim na je bezoek naar het dak van het monument voor een blik op de weidse omgeving. Je zal zien dat Nieuwpoort een stevige portie natuur in de aanbieding heeft.


Rond Nieuwpoort

Als je tijd hebt, trek dan naar het natuurreservaat de IJzermonding en ga eens kijken of je nabij de havengeul zeehonden kan spotten.

Je bezoek aan Nieuwpoort in stijl afronden, doe je met zicht op zee, vanop een terrasje of in een van de vele brasserieën die de stad rijk is. Nieuwpoort staat synoniem voor heerlijk tafelen, en de dagelijkse aanvoer van verse vis in de stedelijke Vismijn speelt daarin een belangrijke rol. Aanrader: een geleid bezoek aan de visveiling in de vroege uurtjes.


Nieuwpoort met het gezin

Je kan Nieuwpoort ook ontdekken per minicruise, met Seastar. De rondvaart duurt maar een uurtje en de hoogtepunten volgen elkaar snel op: de vissers- en handelshaven, het sluizencomplex, de werken aan de indrukwekkende stormvloedkering, de vuurtoren, het staketsel, het monument voor Koning Albert I en met wat geluk zelfs een paar zeehondjes in de IJzermonding.


mini-cruise Nieuwpoort
© Seastar


Er is ook een iets langer traject dat jou via de IJzer naar Diksmuide brengt. Met hetzelfde ticket kan je zelfs een rondleiding door Diksmuide boeken.


2. Diksmuide

Van Nieuwpoort rij je via de N380 en de N356 richting Diksmuide. Van zodra je in Ramskapelle komt, wordt duidelijk hoe vredig het open polderlandschap er tegenwoordig bij ligt.


De Dodengang in Diksmuide
De loopgraven van de Dodengang in Diksmuide. © Johannes Vande Voorde


Onze route volgt min of meer de frontlinie, en de verschrikkingen van de oorlog worden pijnlijk tastbaar bij het Onze-Lieve-Vrouwhoekje en de Dodengang, het enige bewaarde Belgische loopgravenstelsel uit de Eerste Wereldoorlog. Het aanpalende interpretatiecentrum roept de periode van toen op aan de hand van interactieve apps, levensgrote foto’s, films en meer dan 100 originele objecten.


De IJzertoren
De IJzertoren. © Johannes Vande Voorde


Ook verderop, langs de IJzer, is het herinneringstoerisme overal. De IJzertoren en zijn museum eisen alle aandacht op. Als je écht een idee wil krijgen van het voormalige oorlogsgebied, neem dan de lift naar de panoramazaal, 84 meter boven de frontstreek. De toren waakt als een baken over de regio.

In het museum zelf wordt het verhaal van het Belgisch-Duitse front gedetailleerd uit de doeken gedaan. Minder bekend is dat er zich een begraafplaats bevindt bij de eerste toren, vandaag een ruïne. Tien soldaten, begraven in de crypte, herinneren aan de gruwelen van weleer.


Diksmuide Grote Markt
De Grote Markt van Diksmuide. © Johannes Vande Voorde


Laat je auto achter en wandel van hieruit naar het stadje (ongeveer 1 km), of parkeer in het centrum van Diksmuide. In de blauwe zone mag je 2 uur gratis staan, en dat is voldoende om de stadswandeling te doen (3 km). Ook hier tonen klinknagels de weg. Wie wat duiding bij de bezienswaardigheden wil, kan een brochure verkrijgen bij de Dienst Toerisme op de Grote Markt.

In de archieven onder het stadhuis toont een permanente multimediale tentoonstelling hoe Diksmuide zich na de oorlog heroprichtte. Getuigen van het eerste uur nemen je mee door de puinhopen van de stad en vertellen het verhaal van de wederopbouw vanuit hun eigen ervaringen. Gratis inkom, toegang via Toerisme Diksmuide.


Rond Diksmuide

De omgeving rond Diksmuide wordt ook weleens ‘de groene zee’ genoemd. Dat ondervind je van zodra je de benen gaat strekken in het provinciaal bezoekerscentrum De Blankaart (in Woumen, een deelgemeente Diksmuide). Het is ondergebracht in een kasteel, omgeven door een fraai park dat naadloos aansluit op het gelijknamige natuurreservaat.


De Blankaart
Het provinciaal bezoekerscentrum De Blankaart. © Johannes Vande Voorde


Als je in de omgeving op zoek gaat naar streekproducten, kom je onvermijdelijk uit bij zuivel. Diksmuide wordt ook wel ‘de Boterstad’ genoemd, en ook de bekende Keiemse kazen komen van hier. Tip: breng een coolbox mee als je wat verse hoeveproducten wil inslaan.


3. Ieper

Vervolgens neem je de N369 richting Ieper. Begeef je bij aankomst naar het toeristenbureau op de Grote Markt voor alle informatie die je nodig hebt. Een stadswandeling maken? Volg de klinknagels, maar haal er een geïllustreerd plannetje bij voor wat meer uitleg bij de bezienswaardigheden onderweg.


Ieper Lakenhalle
De Lakenhalle, op de Grote Markt in Ieper, is de thuisbasis van het In Flanders Fields Museum en het Yper Museum. © Johannes Vande Voorde


Het eerste hoogtepunt vind je op nauwelijks twee minuten stappen: de Menenpoort. Hier wordt elke dag om 20.00 uur stipt de Last Post geblazen, ter nagedachtenis van de circa 54.900 soldaten die hier sneuvelden. Het monument werd door de Britten gebouwd en in 1927 ingehuldigd; sindsdien weerklinkt de Last Post hier elke dag, met uitzondering van de periode tussen 1940 en 1944.


Ieper Menenpoort
De Menenpoort, waar elke avond de Last Post weerklinkt. © Johannes Vande Voorde


Niet te missen in Ieper
: het beroemde In Flanders Fields Museum op de Grote Markt. Er is een audiotour beschikbaar in 3 varianten. De basisrondleiding telt 40 luisterpunten, maar het is ook mogelijk om 31 voorwerpen en thema's meer in detail te ontdekken. En voor kinderen loopt een speciale rondleiding als een doorlopend verhaal met 18 hoofdstukjes door het museum. Alle drie de routes zijn toegankelijk voor alle bezoekers.


Musée In Flanders Field à Ypres
Het In Flanders Fields Museum in Ieper is een absolute must. © Johannes Vande Voorde


Rond Ieper

Zin om een dag of een weekendje het hinterland te verkennen? Doe dat met de fiets! Verhuurders bieden zowel klassieke als elektrische fietsen aan. Rij tot aan de vestingen, of waag je aan de bewegwijzerde Ieperboog Fietsroute, een traject van zo’n 36 kilometer.

Een familieweekend in de Westhoek? Trakteer je kinderen dan op een bezoekje aan pretpark Bellewaerde. Midden in een groene omgeving en bezaaid met waterpartijen, is het de ideale plek om tot rust te komen of je adrenaline de hoogte in te jagen. Om nog maar te zwijgen van het dierenpark en het waterpark. Klanten van Touring kunnen regelmatig van kortingen genieten op hun tickets voor Bellewaerde. Bekijk de huidige aanbiedingen op onze voordelenpagina.


© Bellewaerde

Ontdek nog meer ideeën voor uitstapjes in België.


Doorkruis de regio zonder zorgen

Bij een probleem op de weg helpen onze wegenwachters je dag en nacht verder, overal in België en zelfs voor je voordeur! Ontdek de pechbijstandsformule die het best beantwoordt aan je behoeften.