Als je auto gestolen wordt kan je heel wat schade lijden. Zo zal je bijvoorbeeld een nieuw voertuig moeten kopen. Wie betaalt dan de rekening?
Klacht neerleggen
Het is alleszins belangrijk direct een strafklacht neer te leggen. Je kan dat doen bij de politie, het parket of eventueel zelfs bij de onderzoeksrechter. Kies je voor deze laatste dan moet je een som geld consigneren. De kans dat de dader (en eventueel ook je wagen) (terug)gevonden wordt is zeer onzeker. Bovendien is het nog maar de vraag of, als de dader al gevonden (en ook veroordeeld wordt), deze ook voldoende financiële middelen heeft om je schade te betalen.
Aankloppen bij je omniumverzekering
Als je een omniumverzekering (of een beperkte omnium) hebt afgesloten, kan je verzekerd zijn tegen diefstal. Als dat het geval is kan je vragen dat je verzekeraar je schade vergoed. Kijk wel de polisvoorwaarden na om te zien wat de voorwaarden zijn waaronder je een beroep kan doen op de verzekering en welk bedrag je kan vragen.
En anders?
Heb je geen omniumverzekering en slaag je er niet in om de schade door de dader van de diefstal te laten betalen, dan draai je allicht zelf op voor de kosten en de schade. Je verplichte autoverzekering (BA-verzekering) komt niet tussen. Een diefstal kan je dan ook duur te staan komen.
Vindt dit artikel terug op de site van Gocar.be.
Meest recente artikelen
Calabrië is niet zomaar een bestemming, maar een ervaring
Partnerinfo - Calabrië is geen plek die je louter bezoekt, het is een ervaring die begint nog voor je er voet aan land zet. Deze zuidelijke regio van Italië intrigeert met zijn vele verhalen, legendes en eeuwenoude tradities en dat prikkelt om je koffers te pakken, toch?
Alles over milieuzones in Portugal
In Portugal is er momenteel enkel een lage emissiezone (LEZ) in Lissabon. Om in die lage emissiezone te rijden, moet je voldoen aan bepaalde voorwaarden.
Alles over milieuzones in Noorwegen
In Noorwegen zijn er steden met een lage emissiezone. Waar bevinden die milieuzones zich en hoe dek je jezelf in?
Rijden met winterbanden, sneeuwkettingen en spijkerbanden in Europa
Hieronder kan je doorklikken naar de landelijke en regionale wetgevingen voor het gebruik van sneeuwbanden, sneeuwkettingen en spijkerbanden binnen Europa. Foto: Gabriel Alenius/Unsplash
Vignetten, toltrajecten en bergpassen in Oostenrijk
Oostenrijk heeft vignetten voor het wegverkeer, er zijn tolwegen waar je apart moet betalen en er is zelfs een zogeheten go-Box nodig als je voertuig meer dan 3,5 ton weegt.
Maak je fiets lenteklaar
Maak je fiets klaar voor het lentezonnetje. Controleer de bandendruk voor minder kans op lekke banden. Reinig en smeer de ketting grondig voor soepel fietsen. Geef remmen extra aandacht—veilig op pad!