Goedkoper op vakantie of op citytrip? Dankzij deze 8 tips betaal je geen euro teveel en zit er misschien nog een extra trip in.
Volgens de Vakantiebarometer 2017 van Touring onderneemt 38% van de Belgen elk jaar minstens één citytrip. Maar die kunnen wel eens duur uitvallen qua verplaatsingskost en verblijf ter plaatse. Toch zijn er budgetvriendelijke alternatieven. Met de 8 tips hieronder pak je voor je het weet opnieuw je koffers.
1. Goedkoop met de trein
Parijs en Londen worden automatisch met de Thalys en Eurostar geassocieerd. Maar er zijn alternatieven. De IZY, een product van Thalys overigens, kost fors minder dan de Thalys maar rijdt er iets langer over om Parijs te bereiken. Geen punt toch als je niet gehaast bent?
Eurostar mag dan de snelste manier zijn om naar de Britse hoofdstad te reizen, met een gezin van vier kan de totaalprijs danig oplopen. Twee alternatieven: neem de boot vanuit Duinkerke of spoor met ‘le shuttle’ door de Eurotunnel. Er zijn al treintickets enkele reis vanaf 32 euro en je mag tot 9 passagiers in jouw (grote) auto meenemen. Reken zelf je voordeel uit.
2. Met de bus
Niet met de trein, noch met de auto, dan misschien wel met de bus of autocar? Vanuit België rijden er heel wat internationale bussen voor luttele euro’s naar het noorden en het zuiden van Europa, goed voor honderden bestemmingen. Raadpleeg de websites van Ouibus, Flixbus en Eurolines. Kun je voor een paar euro met de bus naar pakweg de Britse hoofdstad? Zeker weten!
3. Kleinere luchthavens
De Belg kiest vaak Pavlovgewijs voor Brussels Airport of Brussels South Airport (Charleroi). Vergeet echter niet dat je ook vanuit Oostende, Antwerpen en Luik naar tientallen zonnige bestemmingen kan vliegen. Bekijk de tarieven van de luchtvaartmaatschappijen die vanuit de genoemde luchthavens vertrekken en wie weet vertrek je de volgende keer vanaf een veel rustigere luchthaven. Je gading niet gevonden? Ga eens kijken net over de grens bij Aéroport de Lille of laat je verleiden door het aanbod van Eindhoven Airport.
Bijkomende tip: vanuit de grote luchthavens in onze buurlanden kan je vaak goedkoper naar verre bestemmingen (Azië, Noord- en Zuid-Amerika, de Caraïben, etc.). Schiphol (Nederland) en Paris Aéroport (Frankrijk) zijn het makkelijkst bereikbaar met de trein, aangezien beide luchthavens over een eigen HST-station beschikken. Vaak is het treintraject inbegrepen in de vliegtuigticketprijs.
4. Bespaar op de parking aan de luchthaven
Je hebt net een goedkoop vliegticket op de kop getikt maar nu blijkt de parking een veelvoud van jouw ticket(s) te gaan kosten. Welnu, doorgaans zijn er alternatieve parkings in de buurt van de luchthaven, inclusief shuttles die jou tot bij de ingang van het luchthavengebouw brengen. Weet echter dat kleinere luchthavens vriendelijkere tarieven hanteren.
5. Goedkoper vliegen
Het verschil tussen de tarieven van lijnvluchten en de lowcost maatschappijen wordt onder de hevige concurrentiedruk steeds kleiner. Toch ben je meestal nog steeds goedkoper af als je boekt bij een lagekostenmaatschappij zoals Aer Lingus, airBaltic, Blue Air, easyJet, Ryanair, Thomas Cook Airlines, TUIfly, Vueling, Wizz Air en nog vele andere.
Bijkomend weetje: rechtstreekse vluchten zijn duurder dan trajecten met een tussenlanding. Je kiest dus zelf voor je gemak of je portemonnee.
6. Hou de seizoenen in de gaten
Waarom per se in juli en augustus op vakantie vertrekken? Wie flexibel is, zal fors goedkoper reizen in de maanden voor en na de schoolvakantie. Sterker nog: het is altijd goedkoper buiten de schoolvakanties, zowel wat accommodatie betreft als transport.
Uitzonderingen hierop zijn een aantal zuiderse bestemmingen die tijdens de zomer goedkoper zijn, omdat de lokale bevolking dan op vakantie gaat of van de verhitte steden naar het platteland vlucht. Rome is hiervan slechts één voorbeeld. Je kan dus je voordeel doen door een aantal bestemmingen te vergelijken, voor je de knoop definitief doorhakt.
7. Boek op tijd
Deze tip is universeel: wie op tijd boekt, zal minder betalen. Concreet: boek een aantal maanden op voorhand (als je kan) want een paar dagen voor vertrek is het aanbod per definitie klein(er), waardoor de tarieven (fors) omhoog gaan. Dit geldt zowel voor vliegtuigtickets als hotels die je via het internet boekt. Trouwens, heb je echt een hotel nodig? Probeer eens een B&B. Het levert jou opnieuw extra euro’s op om andere dingen mee te doen.
8. Schrijf je in op nieuwsbrieven
Alweer nét een promotie van de Thalys gemist? Wie zich inschrijft op de nieuwsbrieven van Thalys, b-europe, Eurostar, Brussels Airlines en Disneyland Paris - om slechts 5 partijen te noemen - wordt als eerste op de hoogte gebracht van promotiestunts en andere aanbiedingen. Vervolgens aarzel je best niet al te lang om te boeken.
Meest recente artikelen
Alles over milieuzones in Portugal
In Portugal is er momenteel enkel een lage emissiezone (LEZ) in Lissabon. Om in die lage emissiezone te rijden, moet je voldoen aan bepaalde voorwaarden.
Alles over milieuzones in Noorwegen
In Noorwegen zijn er steden met een lage emissiezone. Waar bevinden die milieuzones zich en hoe dek je jezelf in?
Rijden met winterbanden, sneeuwkettingen en spijkerbanden in Europa
Hieronder kan je doorklikken naar de landelijke en regionale wetgevingen voor het gebruik van sneeuwbanden, sneeuwkettingen en spijkerbanden binnen Europa. Foto: Gabriel Alenius/Unsplash
Vignetten, toltrajecten en bergpassen in Oostenrijk
Oostenrijk heeft vignetten voor het wegverkeer, er zijn tolwegen waar je apart moet betalen en er is zelfs een zogeheten go-Box nodig als je voertuig meer dan 3,5 ton weegt.
Maak je fiets lenteklaar
Maak je fiets klaar voor het lentezonnetje. Controleer de bandendruk voor minder kans op lekke banden. Reinig en smeer de ketting grondig voor soepel fietsen. Geef remmen extra aandacht—veilig op pad!
LEZ Frankrijk: je Crit’Air ecovignet in 9 gemakkelijke stappen!
Op deze pagina vind je een handige gebruiksaanwijzing om het Franse ecovignet te bestellen.
Waar en wanneer is het druk op de weg in Italië?
De schoolvakanties zijn traditioneel de periodes dat we massaal op vakantie gaan. Veel Belgen blijven in Europa en kiezen voor eigen vervoer. Om naar het zonnige Italië te rijden bijvoorbeeld.