Wat zijn de uitdagingen in de categorie FIA Formule E. Waarom gaat ze een veelbelovende toekomst tegemoet? Belgisch piloot Jérôme D’Ambrosio vertelt er ons alles over.
In 2014 sluit Jérôme D’Ambrosio zich, na een korte tussenstop in de Formule 1, aan bij het FIA Formule E-kampioenschap. Formule E richt zich op de ontwikkeling en innovatie van elektrische racewagens en is zonder twijfel dé automobielsport van de toekomst.
Jérôme D’Ambrosio verduidelijkt: ‘’ Formule E ontwikkelt zich als discipline snel in de juiste richting. Het is een categorie die volop evolueert en die erg gewaardeerd wordt. Bovenal is het echter een categorie die zinvol is in onze huidige maatschappij, of het nu gaat over een race in het centrum van de stad of over de ontwikkeling van elektrische wagens.‘’
Formule 1 in de toekomst
De overgang van Formule 1 naar een elektrische racewagen was geen makkelijke zaak. Toch kan D’Ambrosio de technische aspecten en de impact op de toekomst van deze sportcategorie ten zeerste waarderen. ‘’In andere, meer klassieke disciplines van de automobielsport, staat het spektakel van racewagens die elkaar op de circuits tegen hoge snelheden uitdagen, centraal. In de Formule E trachten we met een andere visie en strategie dieper in te gaan op de technologie van de racewagens. Snelheid en prestatie zijn geen prioriteiten meer. De autofabrikant investeert hier in een ontwikkeling die zinvol is voor de toekomst. We moeten de technologie en de visie op mobiliteit in het algemeen herzien.’’
De race naar innovatie
Al is Formule E pas aan zijn derde seizoen toe, toch is het overduidelijk dat deze discipline meer en meer interesse opwekt bij de autofabrikanten. Renault en Audi waren vanaf de lancering van het kampioenschap aanwezig. Sinds 2016 staat ook Jaguar mee aan de startlijn. En BMW maakt zich klaar om tijdens het volgende Formule E-seizoen zijn intrede te maken.
Formule E is, volgens de autofabrikanten, het ideale platform om elektrische wagens die bestemd zijn voor het toerisme, te ontwikkelen. Bij het begin van elk nieuw seizoen wordt er trouwens iets nieuws opgenomen in het reglement. Tot op heden hadden de piloten twee racewagens nodig om de ePrix uit te rijden. In 2017-2018 komt daar verandering in: vanaf dan is slechts één enkele racewagen per piloot en per race toegelaten. De teams staan dus voor een mooie uitdaging, vooral wat betreft de opdrijving van de prestaties en de autonomie van de batterijen. Want - niet onbelangrijk - op termijn zullen ook de wagens van particulieren uitgerust worden met deze batterijen.
100% enthousiast over de elektrische motor
De elektrische motor heeft Jérôme D’Ambrosio zowel op circuits als erbuiten kunnen overtuigen. ’’Tussen twee seizoenen in hou ik enorm van karting. Zo blijft mijn fysieke en mentale conditie op niveau. Ik heb een elektrische kart in Genk die veel meer vermogen heeft dan om het even welke andere kart. Het vermogen telt ongeveer 45 kw, wat overeenkomt met 60 cc. Dat is dubbel zoveel als het vermogen van de racewagen waarmee ik het wereldkampioenschap won in 2002! Mijn kart trekt heel snel op maar draait minder toeren.’’
Onze Formule E-piloot is thuis in de wereld van de technologie en stelt vast dat elektrische motoren veel efficiënter zijn, al blijft de autonomie een belangrijk aandachtspunt. ‘’Elektrische wagen hebben een veel hogere acceleratiesnelheid dan wagens die uitgerust zijn met een verbrandingsmotor. In de toekomst zal dit vooral op het vlak van optreksnelheid tot uiting komen’’, besluit D’Ambrosio.
Meest recente artikelen
Calabrië is niet zomaar een bestemming, maar een ervaring
Partnerinfo - Calabrië is geen plek die je louter bezoekt, het is een ervaring die begint nog voor je er voet aan land zet. Deze zuidelijke regio van Italië intrigeert met zijn vele verhalen, legendes en eeuwenoude tradities en dat prikkelt om je koffers te pakken, toch?
Alles over milieuzones in Portugal
In Portugal is er momenteel enkel een lage emissiezone (LEZ) in Lissabon. Om in die lage emissiezone te rijden, moet je voldoen aan bepaalde voorwaarden.
Alles over milieuzones in Noorwegen
In Noorwegen zijn er steden met een lage emissiezone. Waar bevinden die milieuzones zich en hoe dek je jezelf in?
Rijden met winterbanden, sneeuwkettingen en spijkerbanden in Europa
Hieronder kan je doorklikken naar de landelijke en regionale wetgevingen voor het gebruik van sneeuwbanden, sneeuwkettingen en spijkerbanden binnen Europa. Foto: Gabriel Alenius/Unsplash
Vignetten, toltrajecten en bergpassen in Oostenrijk
Oostenrijk heeft vignetten voor het wegverkeer, er zijn tolwegen waar je apart moet betalen en er is zelfs een zogeheten go-Box nodig als je voertuig meer dan 3,5 ton weegt.
Maak je fiets lenteklaar
Maak je fiets klaar voor het lentezonnetje. Controleer de bandendruk voor minder kans op lekke banden. Reinig en smeer de ketting grondig voor soepel fietsen. Geef remmen extra aandacht—veilig op pad!