We stellen je een uitgebreide test voor van 16 ‘zomerbanden’ die door hun fabrikant als ‘hoogwaardig’ bestempeld worden. Op basis van een groot aantal criteria scheiden we het kaf van het koren.
Om een antwoord te geven op de vragen die je je als automobilist weleens stelt, werken we geregeld samen met zusterverenigingen in het buitenland. Zo sloegen we voor deze uitgebreide zomerbandentest de handen in elkaar met het Duitse ADAC. We geven je hier de resultaten en verklappen welke banden het best presteerden in deze veeleisende tests. Maar daarnaast leggen we ook uit waarom en hoe we de verschillende tests uitvoeren, om duidelijk te maken wat we van een ‘goede’ band verwachten.

Bandenmaat evolueert
We testten dit keer 18-duimsbanden, een maat die je vroeger alleen op luxe- of sportwagens aantrof. Zelf kleven de fabrikanten er telkens het label ‘Ultra High Performance’ op. Doordat wagens over het algemeen zwaarder en krachtiger geworden zijn en de populariteit van SUV’s blijft toenemen, is deze bandenmaat vandaag veel couranter dan vroeger. Lees ook onze test van 17-duims zomerbanden, met andere soorten voertuigen.
De geteste banden
Met zestien staan ze aan de startlijn. Banden van gerenommeerde merken die iedereen kent, maar ook ‘exotischere’ producten. We onderwierpen ze aan verschillende tests, zoals:
- Noodstop
- Wegligging
- Grip
- Sliprisico
- Verbruik
- Geluidsniveau
- Slijtage
We testten deze criteria zowel op nat (asfalt en beton) als op droog wegdek. Ons testparcours omvatte zowel rechte stukken, bochten als cirkels (om rotondes te simuleren). De tests bestonden uit twee fasen:
- Objectieve analyse. De tests worden gestuurd door elektronica, zodat alles perfect meetbaar is.
- Subjectieve analyse. Deze stap neemt heel wat meer tijd in beslag, omdat ze vertrekt van het gevoel en de ervaring van de bestuurder.

Bandenkeuze: vooral een compromis
Naast de – cruciale – wegligging analyseerden we ook een aantal andere aspecten van de banden. Denk bijvoorbeeld aan het geluidsniveau buiten en in de wagen. Of het verbruik, een factor die vandaag alsmaar belangrijker wordt. Je zal zien dat de bandenkeuze hier wel degelijk invloed op heeft. En tot slot kijken we ook naar de slijtage. Want wat heb je aan de perfecte band als je die al na 10.000 km moet vervangen? Op al deze vragen proberen de fabrikanten een antwoord te bieden. Onze tests laten zien of ze het bij het rechte eind hebben …
Resultatentabel (met daaronder alle toelichtingen):

Remafstand op droog wegdek
Op een droog wegdek – in ideale omstandigheden – maten we de remafstand bij een noodstop met een snelheid van 100 km/u. Onze referentieband (waarvan de meetresultaten dateren uit eerdere tests) haalt hier een afstand van 36,1 meter. De beste band in deze test, de Michelin Pilot Sport 4, doet daar met een remafstand van 34,7 meter nog een stuk van af. Met 39 meter presteert de Toyo Proxes Sport het minst goed. Tussen het beste en het slechtste resultaat zit dus een verschil van 4,3 meter, wat overeenkomt met de lengte van een VW Golf!


De toppers
- Michelin Pilot
- Pirelli P Zero
- Continental PremiumContact
- Goodyear Eagle
- Maxxis Victra
- Nexen N’Fera
- Kumho Ecsta
Onze testers analyseerden op droog wegdek ook de wegligging tot 130 km/u, net als de wendbaarheid. Voor die laatste test analyseerden we de reactie op het nemen van een bocht in normale omstandigheden (precisie), maar ook bij een uitwijkmanoeuvre, bijvoorbeeld om een obstakel te vermijden.
Op de snelweg hebben een hogere snelheid en een hogere temperatuur (tot 55 °C aan de grond) bij sommige banden een negatieve impact op al deze kenmerken. Het effect blijft beperkt bij minder hoge snelheden, maar bij een snelheid van 180 tot 200 km/u gaan de rijprestaties fors naar beneden, voor alle geteste producten. Het belangrijkste gevolg is dat je aan het stuur de weg niet meer voelt. Deze meetgegevens hangen uiteraard samen met de specifieke situatie in Duitsland, waar op heel wat snelwegen geen maximumsnelheid geldt. Toch is deze vaststelling ook voor ons niet onbelangrijk.

Als we al deze meetgegevens op droge wegen optellen, zijn dit de beste banden (in deze volgorde):
- Pirelli P Zero
- Goodyear Eagle
- Bridgestone Potenza
- Toyo Proxes
- Sava Intensa
Alleen de Falken en de Rotallahinken wat achterop.
Na wegdek: een goed gemiddelde
We beginnen met een positieve noot: acht van de zestien geteste banden haalden een prima totaalscore tijdens onze tests op nat wegdek. Uitschieters waren de Continental PremiumContact en de Pirelli P Zero, die bovengemiddeld scoorden in de verschillende categorieën van deze tests (dezelfde als op droog wegdek). Alleen op vlak van aquaplaning in bochten staken ze er niet bovenuit.

Wat de remafstand op deze natte wegen (asfalt) betreft, halen de Continental en de Michelin zeer goede resultaten. Ook hier zien we een significant verschil tussen de beste en de zwakste band: bij een snelheid van 80 km/u gaat het om een afstand van bijna 7 meter: zowat de lengte van twee stadswagens! Tien andere banden scoorden een goed resultaat. Slechts vier exemplaren haalden maar een voldoende. De Rotalla bengelt aan de staart, met een resultaat dat nog net in de categorie ‘oké’ valt. Opvallend genoeg is de remafstand van die band op beton zelfs nog langer dan op asfalt.

Bij alle banden is het verschil tussen beide types wegdek (asfalt en beton) ongeveer gelijk. Ben je vooral geïnteresseerd in de wendbaarheid, dan kunnen we zeggen dat de Pirelli en de Continental het best presteerden tijdens de rondjes op het circuit (op nat wegdek). De Hankook, de Cooper en de Rotalla zijn op dat vlak minder interessant, vooral wat zijdelingse grip betreft.

Als we alle meetgegevens op nat wegdek naast elkaar leggen, zijn dit de beste banden:
- Continental, met ruime voorsprong
- Pirelli
- Michelin
- Maxxus
- Kumbo
- Good Year
Verbruik
Qua energiezuinigheid zijn de verschillen tussen de geteste banden relatief beperkt. Het verschil tussen de beste (de Sava Intensa UHP 2) en de minst goede (de Pirelli P Zero) bedraagt 6%, wat overeenkomt met een brandstofverbruik van 0,3 l/100 km. Leg je jaarlijks heel wat kilometers af, dan is dit wel een belangrijke factor. Maar je moet dan wel ook rekening houden met de slijtage (zie verder) en dus hoe vaak je nieuwe banden nodig hebt. Een paar eurocent besparen op een volle tank is immers vrij nutteloos als je banden veel sneller verslijten. Dat is helaas het geval voor de Pirelli, die wel uitstekend scoort op alle andere criteria.

Slijtage
We maten de slijtage van de banden (225/40 R18) op basis van 15.000 km op de snelweg. We kunnen de banden indelen in drie groepen. Tien exemplaren scoorden prima, met een voorziene levensduur van 35.000 tot 40.000 km. De vijf koplopers in deze test halen een afstand van 38.000 tot 40.000 km. Net daaronder volgen vijf banden die 35.000 tot 37.000 km halen. Twee banden klokten af op 30.000 tot 35.000 km. De banden die het slechtst scoorden, halen een afstand van 25.000 tot 30.000 km.
Het schema hieronder geeft je een overzicht van de geschatte levensduur van alle geteste banden. Dit is trouwens duidelijk het criterium met het grootste verschil (41%) tussen de beste (Goodyear, bijna 40.000 km) en de slechtste prestatie (Pirelli, 25.500 km)!

Geluidsniveau
Dit is een factor waarmee de consument niet altijd rekening houdt. Ten onrechte, want het geluidsniveau heeft een impact op het algemene comfort, wat vermoeidheid en stress kan veroorzaken bij lange ritten op de snelweg. In de ADAC-test werd zowel het geluid binnen (voor de inzittenden) als buiten gemeten. Beide resultaten tellen voor de helft mee. Opvallend is dat minder bekende merken als Rotalla, Nokian en Maxxus hier het best scoren, gevolgd door Michelin, Vredestein, Pirelli en Toyo. Verrassend genoeg presteert een van de beste banden uit de test (de Continental) op dit vlak het minst, met vooral aan de buitenkant een hoog geluidsniveau. De Bridgestone ontgoochelt dan weer het meest voor het geluidsniveau in de wagen.

Prijs
Een element waarmee we in deze Europese test geen rekening hebben gehouden, is de prijs. Maar je moet weten dat de gemiddelde prijzen op internet schommelen tussen een zestigtal euro voor de goedkoopste banden en zo’n 150 euro voor de duurste.
Conclusie
Als we de tabel bekijken met alle resultaten van de zestien geteste banden, kunnen we één ding vaststellen: de perfecte band bestaat niet! Elke band scoort goed op bepaalde aspecten en minder goed op andere. Maar uiteraard zijn niet alle criteria even belangrijk. Zo komt de veiligheid voor het geluidsniveau of het verbruik. En op vlak van veiligheid is de controle op een nat wegdek (sowieso een pak lastiger) belangrijker dan op een droog. Volgens onze criteria is dit de verdeelsleutel: 20% van de punten voor droog wegdek, 40% voor nat wegdek, 20% voor slijtage, 10% voor geluidsniveau en 10% voor verbruik.

Logistiek huzarenstukje
- Voor deze zomerbandentest hebben we 850 banden gekocht
- We maakten een trip van 1.100 km naar Italië, en een andere van 700 km naar Hannover
- Alles samen hebben we ongeveer 400.000 km afgelegd voor de slijtagetests
- 4.000 km voor de remafstand op nat wegdek en de longitudinale aquaplaning
- 2.000 km voor het brandstofverbruik
- 1.500 bandenwissels
- 12 personen voor de tests, en nog eens 40 à 50 personen extra om alles te organiseren
Lees ook op onze blog
17-duims zomerbanden
Hoewel 17-duimsbanden terrein verliezen tegenover de hier geteste 18-duimsbanden, is deze bandenmaat nog volop aanwezig. Daarom hebben we ook van deze maat twaalf banden getest, eveneens van bekende en minder bekende fabrikanten.
Meest recente artikelen
Calabrië is niet zomaar een bestemming, maar een ervaring
Partnerinfo - Calabrië is geen plek die je louter bezoekt, het is een ervaring die begint nog voor je er voet aan land zet. Deze zuidelijke regio van Italië intrigeert met zijn vele verhalen, legendes en eeuwenoude tradities en dat prikkelt om je koffers te pakken, toch?
Alles over milieuzones in Portugal
In Portugal is er momenteel enkel een lage emissiezone (LEZ) in Lissabon. Om in die lage emissiezone te rijden, moet je voldoen aan bepaalde voorwaarden.
Alles over milieuzones in Noorwegen
In Noorwegen zijn er steden met een lage emissiezone. Waar bevinden die milieuzones zich en hoe dek je jezelf in?
Rijden met winterbanden, sneeuwkettingen en spijkerbanden in Europa
Hieronder kan je doorklikken naar de landelijke en regionale wetgevingen voor het gebruik van sneeuwbanden, sneeuwkettingen en spijkerbanden binnen Europa. Foto: Gabriel Alenius/Unsplash
Vignetten, toltrajecten en bergpassen in Oostenrijk
Oostenrijk heeft vignetten voor het wegverkeer, er zijn tolwegen waar je apart moet betalen en er is zelfs een zogeheten go-Box nodig als je voertuig meer dan 3,5 ton weegt.
Maak je fiets lenteklaar
Maak je fiets klaar voor het lentezonnetje. Controleer de bandendruk voor minder kans op lekke banden. Reinig en smeer de ketting grondig voor soepel fietsen. Geef remmen extra aandacht—veilig op pad!
LEZ Frankrijk: je Crit’Air ecovignet in 9 gemakkelijke stappen!
Op deze pagina vind je een handige gebruiksaanwijzing om het Franse ecovignet te bestellen.