Image
Zin om de weldaden van een spabehandeling uit te proberen? Maak van je verblijf een succes, dankzij ons advies en adresjes. Foto: © Laugarvatn Fontana Geothermal Baths


Is dit jouw eerste wellnessvakantie? Wij helpen jou met ons advies en onze adressen kiezen tussen kuuroorden en badplaatsen, tussen eenvoudige baden en een volledige lichaamsmassage. Zodat je zen blijft van begin tot eind.


We hebben het hier alleen over oorden die de gezondheidstoestand en het welzijn verbeteren met behulp van natuurlijke elementen in de nabije omgeving. Dat kan simpelweg de gezonde buitenlucht zijn, maar ook heilzaam bronwater, geneeskrachtige modder, noem maar op.


wellness
© Thermen van Spa


Mineraalwater, bronwater en klimaat

Doorgaans wordt er een onderscheid gemaakt tussen mineraalwater en warm bronwater (minstens 30°C). In beide gevallen worden de therapeutische effecten toegeschreven aan de mineralen die zich in het water bevinden, al dan niet in opgeloste vorm.

Daarnaast zijn er ook kuuroorden die het eerder moeten hebben van hun lokale klimaat. In deze categorie vind je voornamelijk badplaatsen – de zeelucht, weet je wel! De Dode Zee en de Baltische Zee mogen op dit vlak dan topbestemmingen zijn, maar ook dichter bij huis vind je zo’n heilzame plekken.


Behandeling met zeewater

De kuurplaatsen die aan zee liggen, worden doorgaans thalassobestemmingen genoemd. Ze onderscheiden zich van thermen omdat ze geen bronwater maar zeewater aanwenden voor hun lichaamsbehandelingen. Uiteraard maakt het opsnuiven van de zeelucht met zijn negatieve ionen deel uit van de basiskuur, maar ook de kracht van het water wordt ingezet als therapie. Waar vroeger de natuurlijke golfslag gebruikt werd om spierweefsel te verstevigen en de bloedcirculatie te verbeteren, worden dergelijke behandelingen vandaag nagebootst door hydromassages en jetdouches.

Wat thalassobestemmingen betreft, hoeven we het niet ver te zoeken, want onze eigen kust biedt best wel wat mogelijkheden. Wie graag specifieke behandelingen wil, zoals modderbaden, douchemassages of therapieën met algen, moet zich wenden tot een zogeheten thalassohotel of resort. Wel even opletten, want niet elke plek met “thalasso” in de naam biedt die therapieën ook effectief aan, dus informeer je grondig voor je boekt.


In België

De thermale baden van Spa krijgen een prominente plaats in de catalogus.

Spa is een kuuroord dat het puur moet hebben van zijn heilzame mineraalwaterbronnen. Uniek is dat uitgerekend dit stadje zijn naam ontleent aan de generieke term ‘spa’ die in Angelsaksische landen verwijst naar deugddoende therapieën.

Al sinds de 16de eeuw wordt het koolzuurhoudend water dat hier uit diverse bronnen opborrelt als heilzaam beschouwd. De eerste badinrichting werd gebouwd in 1764. Ook vandaag nog kan je naar het voormalige badhuis, maar niet meer voor een deugddoende behandeling. Het badhuis werd in 1868 geopend en sloot in 2003 definitief zijn deuren.


Thermen van Spa
© Thermen van Spa


Maar het kuuroord heeft zich daarna opnieuw uitgevonden, met de nieuwe Thermen van Spa. Je kan er zowel terecht voor de meer moderne therapieën als voor het traditionele thermalisme, zoals de balneotherapie: de behandelingen in het water die de bloeddoorstroming bevorderen, het metabolisme stimuleren en naar verluidt ook een weldadige werking uitoefenen op de huid.

Een absolute must is het nemen van een “koninklijk” bad in een koperen badkuip. De beroemde koperen baden zijn volgens de overlevering onmisbaar voor de reactie met het koolzuurhoudende water.


Thermes van Spa - koperen baden
© Thermen van Spa


In Luxemburg

Ook het station van Mondorf-les-Bains heeft zijn minerale bronnen, die pas ontdekt werden in 1840. Mondorf-les-Bains ligt dicht bij de Franse grens en is razend populair bij de Fransen. Maar ook steeds meer Belgen weten dit plaatsje te vinden.


Mondorf-les-Bains
Het kuuroord van Mondorf-les-Bains in Luxemburg. © Mondorf-les-Bains


In Duitsland

Duitsland telt meer dan 200 kuuroorden. Bad Dürrheim bijvoorbeeld is een bijzonder populaire bestemming en heeft dat grotendeels te danken aan zijn ligging in het Zwarte Woud. Geen zin om zover te rijden? De warme bronnen van Aken bestaan al 2.000 jaar! Geïntrigeerd? Probeer dan de Carolus Termen, vlak over de grens.


Carolus Thermen in Aken
Het genezende water net over de grens bij de Carolus Spa in Aken. © Bad Aachen


In Duitsland worden kuren vaak vergoed door het ziekenfonds. Een “Kurort” is een plaats met faciliteiten voor geneeskundige therapieën (en een langer durend verblijf), maar met het belangrijke onderscheid dat het niét om een ziekenhuis, een verpleeghuis of een revalidatiecentrum gaat.

De kuurtypes zijn sterk gereglementeerd. Als je een verblijf in een zogeheten “Kneippkurort” boekt, mag je er zeker van zijn dat de principes van Sebastian Kneipp er worden toegepast zoals de gelijknamige natuurdokter ze heeft bedacht. De Kneippkuur is een vorm van hydrotherapie die gebruik maakt van water, temperatuur en druk.


In Nederland

Zeeland kan prat gaan op twee badsteden: Domburg en Cadzand-Bad. Beide liggen direct aan zee en dat betekent dat je hier volop de gezonde Zeeuwse zeelucht kan opsnuiven. Informeer je zeker over de zogeheten ‘Zeeuwse stormdouche’ in Domburg en de kracht van zeewier in Cadzand-Bad.

Zeeland liet een aantal Zeeuwse producten onderzoeken op hun heilzame werking. En wat blijkt? Zowel lamsoor, zeekraal als de heerlijke Zeeuwse oester zouden beschermende en helende ingrediënten en essentiële vetzuren bevatten die goed zijn voor de huid. Ze worden verwerkt in lotions, washgels en crèmes.


Een beetje verder

Zin om nog meer kuuroorden te ontdekken in het buitenland? Dan is hier alvast wat inspiratie voor je volgende spabehandeling in IJsland of in de thermen van Budapest (Hongarije).


Kuuroord in IJsland
Wellnesskuur in IJsland. © Johannes Vande Voorde




8 gouden regels voor je eerste lichaamsbehandeling


1. Reserveer tijdig

Ga je op hotel of ben je in een resort? Boek dan ook meteen de gewenste behandelingen, want de reservaties lopen doorgaans als een trein.

2. Kom ruim op tijd

Vooraleer je behandeling begint, zal je een vragenlijst moeten invullen. Je zal je ook moeten omkleden en je krijgt wellicht een korte rondleiding in het complex. Kom dus ruim op tijd en ontspannen aan ... het zal je totaalbeleving alleen maar ten goede komen. En nog een extra tip: ga eerst nog eens naar het toilet!

3. Man of vrouw?

Als je een voorkeur hebt voor een mannelijke of vrouwelijke therapeut, laat dat dan ruim op voorhand weten.

4. Voorzie extra tijd

Naast je behandeling zijn er nog andere manieren om je tijd door te brengen. Misschien heb je wel zin om ook te genieten van het zwembad, de sauna, het stoombad, de ontspanningsruimte en eventueel zelfs van de fitness.

5. Mee te nemen

Doorgaans is alles ter plaatse aanwezig, van slippers en badjassen tot de gebruikelijke badkamervoorzieningen. Maar check dit voor de veiligheid op voorhand en vraag wat je wél moet meebrengen.

6. Naakt of niet

Je eigen ondergoed aanhouden onder je badjas is niet uitzonderlijk. Veel wellnesscentra voorzien zelfs wegwerpondergoed, mocht je toch enige schroom hebben. Maar weet dat je op de behandelingstafel altijd bedekt zal zijn en dat enkel die delen van je lichaam worden vrijgemaakt die op dat moment onder handen worden genomen. De therapeut zal trouwens de kamer verlaten, zodat je jezelf in gereedheid kan brengen, en hij zal ook aangeven hoe je op de tafel moet gaan liggen en hoe je jezelf bedekt.

7. Praat met je therapeut

Je therapeut zal gerichte vragen stellen voor hij de behandeling start, maar het staat je vrij om te wijzen op aandachtspunten. Op die manier kan hij gericht aan de slag gaan. Hetzelfde geldt voor de temperatuur van het water: de vraag zal gesteld worden, maar geef zelf aan of iets te warm of te koud is.

8. Geef toe aan de slaap

Maak je geen zorgen: het is vaak de ultieme bevestiging dat een ontspannende massage zijn effect niet heeft gemist. Als het zover is, zal men je zachtjes wakker maken.

Je kind leren autorijden

Het is zover: je kind slaat zijn vleugels uit ... en leert autorijden. Heb je besloten om zijn of haar begeleider te zijn? Informeer je dan grondig over het leerproces vóór je hieraan begint.

Rijbewijs: welke opleidingen volgen?

Sinds de zesde staatshervorming behoort de rijopleiding tot de bevoegdheden van de Gewesten. Met als gevolg dat de manier waarop je je rijbewijs haalt enigszins anders is in de drie Gewesten. We zetten even alles op een rijtje, Gewest per Gewest …