MG is de laatste tijd goed op dreef. Amper een paar weken na de benzineversie van de ZS SUV pakt de fabrikant alweer uit met een nieuwe noviteit. Deze MG4 is 100% elektrisch, maar heeft nog altijd datzelfde sterke argument: de prijs!

Kwaliteit, dat zie je
“Het blijft wachten op een betaalbare elektrische wagen”, is een uitspraak die we al dikwijls gehoord hebben. Maar deze keer komen we toch aardig in de buurt! De MG 4 staat immers in de catalogus met een vanafprijs van 30.785 euro. En da’s de prijs die je vandaag ook betaalt voor een compacte middenklasser met verbrandingsmotor, als tweede wagen. Een rol waar een elektrisch model zich uitstekend toe leent!
Wat heeft MG ons voor die prijs te bieden? In de eerste plaats alvast een opvallend design. Maar wat ons vooral weet te overtuigen, is het interieur, dat heel aangenaam oogt en aanvoelt, althans de bovenkant van het dashboard. We zien in zowat de hele autosector dat er steeds meer kunststoffen gebruikt worden. En dat heeft hier een positieve invloed, zowel op het gewicht als op de prijs.

Complete uitrusting
Het interieur is vrij ruim voor 4 tot 5 volwassenen, maar de koffer zit qua volume niet in de kopgroep. Op technologisch vlak is alles eigenlijk al vanaf de basisversie voorhanden: slimme cruisecontrol, actieve rijstrookcontrole, touchscreen van 10,25 inch, geconnecteerd infotainmentsysteem met Android Auto / Apple CarPlay, elektrische bestuurdersstoel enzovoort. De enige minpunten zijn de wat simplistische grafische weergave en vooral dat je voor elke functie het scherm moet gebruiken. Handig is anders!
De MG 4 is beschikbaar in drie uitvoeringen. De basisversie is enkel verkrijgbaar met 170 pk-motor en een batterij van 51 kWh (350 km WLTP). De andere twee uitvoeringen beschikken over 204 pk en een batterij van 64 kWh (+/- 450 km).

400 “echte” kilometers
Achter het stuur scoort de MG goede punten. Ten eerste zorgen de eerder genoemde kunststoffen ervoor dat het gewicht beperkt blijft tot 1.650 kilo, wat zeer behoorlijk is. Dat ‘normale’ gewicht maakt ook dat het rijgedrag nauwelijks verschilt van dat van een compact model met verbrandingsmotor. De voortrein is bijzonder doeltreffend, het stuurgevoel is aangenaam en met de elektromotor die de achterwielen aandrijft, mag je het bochtengedrag van deze MG zelfs vrij dynamisch noemen. Het onderstel heeft duidelijk een Engelse afstelling gekregen!
En dan rest ons natuurlijk nog het verbruik. MG kondigt een gemiddelde aan van 16,6 kWh/100 km voor het topmodel dat we aan de tand mochten voelen. Op een traject zonder snelweg, maar bij vrij lage temperaturen, haalden wij een verbruik van 15,8 kWh/100 km, wat betekent dat je in normale omstandigheden inderdaad iets meer dan 400 kilometer kan doen met een volle batterij, behalve als je vooral snelwegkilometers aflegt. Ondanks enkele missers wat de comfortuitrusting betreft, zet MG hier met andere woorden een heel overtuigende elektrische wagen neer, ook voor particulieren.

Technische fiche MG4
- Motor: elektrisch; 170 pk - 250 Nm
- Aandrijving: op de achterwielen
- Versnellingsbak: één versnelling
- L/b/h (mm): 4.287/2.060/1.504
- Leeggewicht (kg): 1.655
- Kofferruimte (l): 350 - 1.165
- Batterij (kWh): 51
- 0 tot 100 km/u (sec.): 7,7
- Topsnelheid (km/u): 160
- Gemengd verbruik (kWh/100 km): 17,0
- Rijbereik (km): 350
- Prijs (€): 30.785
Troeven
- Zeer scherp geprijsd!
- Complete basisuitrusting
- Lichte wagen
- Comfortabel en dynamisch onderweg
Minpunten
- Uitgesproken design
- Snel opladen gaat niet zo snel
- Multimedia kan beter
- Geen “sportieve” MG
Andere automodellen ontdekken? Lees hier alle autotests van Touring.
Meest recente artikelen
Alles over milieuzones in Portugal
In Portugal is er momenteel enkel een lage emissiezone (LEZ) in Lissabon. Om in die lage emissiezone te rijden, moet je voldoen aan bepaalde voorwaarden.
Alles over milieuzones in Noorwegen
In Noorwegen zijn er steden met een lage emissiezone. Waar bevinden die milieuzones zich en hoe dek je jezelf in?
Rijden met winterbanden, sneeuwkettingen en spijkerbanden in Europa
Hieronder kan je doorklikken naar de landelijke en regionale wetgevingen voor het gebruik van sneeuwbanden, sneeuwkettingen en spijkerbanden binnen Europa. Foto: Gabriel Alenius/Unsplash
Vignetten, toltrajecten en bergpassen in Oostenrijk
Oostenrijk heeft vignetten voor het wegverkeer, er zijn tolwegen waar je apart moet betalen en er is zelfs een zogeheten go-Box nodig als je voertuig meer dan 3,5 ton weegt.
Maak je fiets lenteklaar
Maak je fiets klaar voor het lentezonnetje. Controleer de bandendruk voor minder kans op lekke banden. Reinig en smeer de ketting grondig voor soepel fietsen. Geef remmen extra aandacht—veilig op pad!
LEZ Frankrijk: je Crit’Air ecovignet in 9 gemakkelijke stappen!
Op deze pagina vind je een handige gebruiksaanwijzing om het Franse ecovignet te bestellen.
Waar en wanneer is het druk op de weg in Italië?
De schoolvakanties zijn traditioneel de periodes dat we massaal op vakantie gaan. Veel Belgen blijven in Europa en kiezen voor eigen vervoer. Om naar het zonnige Italië te rijden bijvoorbeeld.