Partnerinfo - Veelgestelde vragen over elektrische mobiliteit beantwoord door partner AG.
Partnerinfo - Volgens een onlangs door het Europees Parlement aangenomen tekst moet 100% van de nieuwe voertuigen tegen 2035 'emissievrij' zijn. Maar hoe zien de Europese wegen eruit tegen dan? Wij beantwoorden enkele vragen over deze transitie.
Biedt de aankoop van een elektrische auto fiscale voordelen?
De situatie verschilt naargelang het gewest waar u de auto inschrijft.
Als u in het Waalse Gewest of het Brusselse Hoofdstedelijk Gewest woont, geniet u:
- Een verlaagde belasting op inverkeerstelling van 61,5 euro
- Een beperkte jaarlijkse verkeersbelasting van 85,27 euro
In het Vlaamse Gewest is er gewoon geen jaarlijkse verkeersbelasting of belasting op inverkeerstelling. In welk gewest u ook woont, u geniet 100% fiscale aftrekbaarheid als u uw elektrische wagen op naam van uw bedrijf koopt.
Sommige steden en gemeenten bieden subsidies aan particulieren voor de aankoop of leasing van een 100% elektrische auto. Informeer u dus zeker.
Is het brandgevaar reëel?
Een uitgebreid Amerikaans onderzoek heeft aangetoond dat 100% elektrische voertuigen relatief minder snel in brand schieten dan voertuigen die rijden op traditionele brandstoffen en hybride modellen.
Maar het is moeilijk om de opkomende markt van de elektrische wagen te vergelijken met traditionele voertuigen die al veel langer op onze wegen rondrijden. Het brandgevaar neemt immers toe met de ouderdom van het voertuig en momenteel zijn elektrische wagens gemiddeld veel recenter dan wagens op benzine of diesel. Voorlopig kunnen we dus alleen stellen dat het brandgevaar niet groter is bij een 100% elektrische wagen.
Wat zijn de mogelijkheden om een elektrische wagen thuis op te laden?
U kan uw elektrische wagen in een gewoon stopcontact steken. Let wel: de oplaadtijd is veel langer (ongeveer 48 tot 96 uur om uw wagen volledig op te laden). Deze oplossing is dus niet ideaal bij intensief gebruik.
Voor het dagelijks opladen zijn er twee soorten laadstations:
- De 'normale' laadpalen, die u op kantoor, bij u thuis of langs de weg vindt en waarvoor u uw eigen kabel nodig hebt. Bij dat soort laadpalen kan het opladen meerdere uren in beslag nemen.
- De snellaadpalen, waaraan de kabel vastzit en die, naargelang de capaciteit van de batterij in uw wagen, maar twintig minuten nodig hebben voor het opladen.
En hoe zit het met opladen onderweg?
U kan de publieke laadpalen gebruiken. U vindt er zo'n 15.000 in België, sommige daarvan zijn snellaadpalen.
Als u door Europa reist, staan er momenteel ongeveer 400.000 laadpalen tot uw beschikking. Hou er wel rekening mee dat deze laadpalen deel uitmaken van talrijke netwerken waarvoor u een abonnement nodig hebt. U kan vervolgens uw batterij opladen aan de laadpalen van dat netwerk via een specifieke pas, een app op uw smartphone of een sms.
Als u geen abonnement hebt, kan u aan bepaalde grootwarenhuizen uw elektrische wagen opladen terwijl u inkopen doet.
Is het waar dat het weer een invloed heeft op de autonomie van de batterij?
De voorbije jaren is de reële autonomie van elektrische wagens fors toegenomen. Momenteel schommelt ze tussen de 200 en 500 km. De koude heeft wel een impact op de autonomie.
Bij vriesweer moet u bijvoorbeeld rekening houden met een capaciteitsverlies van enkele procenten, als de wagen buiten geparkeerd staat, en tot 25% als u in extreem koud weer rijdt. In de zomer beïnvloedt de airconditioning dan weer de capaciteit van uw batterij.
Wat voor weer het ook is, de batterij van uw elektrische wagen verzwakt door hitte. Probeer dus om niet plots te versnellen want dat vergt veel energie en verhit de onderdelen van de batterij. Hierdoor kan ze beschadigd raken.
Dus, verbrandingsmotor of elektrische motor?
De keuze is aan u en hangt af van uw budget, uw rijgewoonten en of u thuis of op kantoor kan opladen. Sowieso zal het mobiliteitslandschap nog veranderen tegen 2035, en dat zal heel wat nieuwe vragen oproepen.
Ook na 2035 zullen er nog benzine- en dieselvoertuigen rijden in België. De wet is alleen van toepassing op de verkoop van nieuwe voertuigen. U kan dus altijd kiezen voor een tweedehandsauto. Hou wel rekening met de beperkte toegangsregels in stadscentra die al zijn ingevoerd met de lage-emissiezones (LEZ) in België en de rest van Europa.
Op zoek naar een verzekering voor uw elektrische of hybride auto?
Voor meer informatie over de specifieke acties van AG kan u contact opnemen met uw verzekeringstussenpersoon of surfen naar www.ag.be/actie-ecobonus
Meest recente artikelen
LEZ Frankrijk: je Crit’Air ecovignet in 9 gemakkelijke stappen!
Sur cette page, vous trouverez un guide pratique pour commander l'écovignette française.
Alles over milieuzones, vignetten en zones met beperkte toegang in Frankrijk
Consultez les villes en France qui appliquent une zone de basses émissions ou une zone à trafic limité (ZTL). Où se trouvent-elles et comment éviter les amendes?
Getest in Touring Magazine: de nieuwste auto’s
Zoek je informatie over een bepaald automodel? Vind hier een overzicht van autotesten uit Touring Magazine.
Ford Capri 2025, een legendarische naam om te torsen
Ford laat de legendarische Capri herrijzen in de vorm van een 100% elektrische SUV. Maar zijn technische elementen ontleent hij aan Volkswagen ...
Velofollies 2025 toont grootste fietsaanbod in de Benelux
Velofollies, le plus grand salon du vélo du Benelux, aura lieu du 17 au 19 janvier 2025 à Kortrijk Xpo. Sur plus de 40 000 m², les visiteurs pourront rencontrer plus de 300 exposants et découvrir les dernières nouveautés en matière de vélos électriques, de vélos de course et de VTT.
Polestar 3 2025, de neef van de Volvo EX90
De Polestar 3 is met zijn sportieve design en verfijnde interieur een toonbeeld van elegantie en prestaties. Maar hij heeft ook een pittig prijskaartje.