Bezoek je Genk voor de eerste keer? Dan zijn hier alvast een paar ideetjes om je op weg te helpen.
In Genk hebben ze hun mijnverleden met gepaste trots en eerbied een plaats gegeven. Een toekomst zelfs, want Genk verrast op diverse plaatsen – zowel onder de grond als erboven. Bereid je bezoek voor met deze vijf blikvangers.
1. Onder- en bovengronds: C-mine
Zin in een expeditie naar het binnenste van de aarde? Onderneem de C-mine expeditie, een belevingsparcours dat zowel boven- als ondergronds jouw beeld van ons mijnverleden op scherp zal zetten. C-mine is hét uithangbord van de nieuwe identiteit die de voormalige industriestad Genk aangenomen heeft.

2. Bokrijk, een openluchtmuseum
Het openluchtmuseum Bokrijk is altijd en voor elk type bezoeker een goed idee. Op deze unieke plek kan je niet alleen terecht voor onroerend erfgoed, maar ook voor levend, roerend en immaterieel cultureel erfgoed. Bokrijk is dan ook veel meer dan een unieke verzameling van 120 historische gebouwen.

3. Verrassende ervaring: Labiomista
Labiomista geeft jou een inkijk in het bijzondere brein van zijn bedenker: Koen Vanmechelen, de man die van evoluerende kunstwerken zijn beroep heeft gemaakt. Hier, op de grens tussen wildernis en bewoonde wereld, bevindt zich een universum dat altijd in beweging is. Soms tastbaar, soms niet. Maar altijd verrassend. Gesloten tot 31 maart 2022.

4. Cosmodrome
Domein Kattevennen is de toegangspoort tot het Nationaal Park Hoge Kempen. Maar dat betekent niet dat je hier alleen maar terecht kan om de natuur in te trekken. Kattevennen staat namelijk ook synoniem voor de Cosmodrome, waar je aan de hand van tal van activiteiten de ruimte kan verkennen. Wat dacht je bijvoorbeeld van in je bubbel de oerknal van dichtbij te herbeleven?

5. Niet te missen: Thor Central
Deze voormalige mijnsite onderging een gelijkaardige metamorfose als C-mine. Alleen werd Thor Central dé hotspot voor technologie in plaats van cultuur. Het gebouw is echt wel een must-see. Ben je met de fiets op pad in de regio? Voorzie dan hier een koffiepauze.

Lekkers uit de streek
Appelwijn is een op-en-top Genks product op basis van onder meer de Schone van Boskoop, Jonagored en Elstar.
Bierliefhebber? De Genkse Schachtbok is verkrijgbaar als set: drie flesjes en een glas. Af te halen aan het onthaal van C-mine.
Ook Kompelbier komt uit de regio. De ‘Bovengronds’ is blond, de ‘Ondergronds’ is – geheel toepasselijk – donker.
Probeer de Limoncello Bongiorno. De citroenen komen uit Campania, in Italië, maar het recept is van de Genkse familie Bongiorno.
Met dank aan het kleurrijke verleden van zijn inwoners bestaan Genkse koekjes in tal van varianten: Belgische, Turkse, Poolse, Italiaanse, …
Ga ook eens op stap in de Vennestraat, de volkse en kosmopolitische slagader van Genk. De straat van de zintuigen, zeg maar.
Nog meer inspiratie, tips en adresjes in Genk vind je op www.visitgenk.be.
Meest recente artikelen
Alles over milieuzones in Portugal
In Portugal is er momenteel enkel een lage emissiezone (LEZ) in Lissabon. Om in die lage emissiezone te rijden, moet je voldoen aan bepaalde voorwaarden.
Alles over milieuzones in Noorwegen
In Noorwegen zijn er steden met een lage emissiezone. Waar bevinden die milieuzones zich en hoe dek je jezelf in?
Rijden met winterbanden, sneeuwkettingen en spijkerbanden in Europa
Hieronder kan je doorklikken naar de landelijke en regionale wetgevingen voor het gebruik van sneeuwbanden, sneeuwkettingen en spijkerbanden binnen Europa. Foto: Gabriel Alenius/Unsplash
Vignetten, toltrajecten en bergpassen in Oostenrijk
Oostenrijk heeft vignetten voor het wegverkeer, er zijn tolwegen waar je apart moet betalen en er is zelfs een zogeheten go-Box nodig als je voertuig meer dan 3,5 ton weegt.
Maak je fiets lenteklaar
Maak je fiets klaar voor het lentezonnetje. Controleer de bandendruk voor minder kans op lekke banden. Reinig en smeer de ketting grondig voor soepel fietsen. Geef remmen extra aandacht—veilig op pad!
LEZ Frankrijk: je Crit’Air ecovignet in 9 gemakkelijke stappen!
Op deze pagina vind je een handige gebruiksaanwijzing om het Franse ecovignet te bestellen.
Waar en wanneer is het druk op de weg in Italië?
De schoolvakanties zijn traditioneel de periodes dat we massaal op vakantie gaan. Veel Belgen blijven in Europa en kiezen voor eigen vervoer. Om naar het zonnige Italië te rijden bijvoorbeeld.