Image
snowboard / winter vacantie
De kans om een hoofdfractuur op te lopen tijdens de sneeuwsport is 60% lager bij het gebruik van een skihelm

Het dragen van een skihelm raden we sterk aan, want die helpt niet alleen bij lawines, maar ook bij ongevallen tussen skiërs onderling en tegen obstakels. Op dit moment is een skihelm enkel verplicht in Italië voor kinderen tot en met 14 jaar en in Oostenrijk, Kroatië en Slovenië tot en met 15 jaar. In Italië kan je een boete krijgen tot 150 euro wanneer jouw kind geen helm draagt. De kans om een hoofdfractuur op te lopen tijdens de sneeuwsport is 60% lager bij het gebruik van een skihelm. (Bron: eurosafe)

Voor de aanschaf van een helm kan men een aantal tips in rekening brengen:

  • Niet de look of de decoratie telt, wel het comfort en de kwaliteit
  • Een skihelm is een must voor kinderen: ze zijn kleiner van gestalte en hun hoofd is in verhouding tot dat van een volwassene zwaarder
  • Probeer de skihelm uit in de winkel en zet daarvoor ook de skibril op
  • Zorg ervoor dat de helm de CEEN 1077 certificatie heeft
  • Neem geen te zware helm, want dat laat zich voelen na enkele uren op de piste
  • Schaf een nieuwe helm aan na een crash op de piste
  • Schaf een nieuwe helm aan na vijf jaar gebruik want de elementen voor de schokabsorptie verliezen hun efficiëntie na die tijd
  • Een skimuts, hoe duur en gesofisticeerd ook, is geen skihelm

De impact van een val of botsing met een andere skiër/object is bij hogere snelheid veel groter. Een botsing aan 30 km/u is vergelijkbaar met een val van 3,5 meter diep; aan 50 km/uur betekent dat een val van bijna 10 meter diep. Het aantal hoofdverwondingen bij een botsing ligt driemaal hoger. Een skihelm hoeft bovendien niet duur te zijn. 

Verkeersregels voor fietsers

Net als andere weggebruikers dienen fietsers zich te houden aan de geldende verkeersregels. Het verkeersreglement bevat specifieke voorschriften voor fietsers. Ontdek hier welke handelingen wel of niet zijn toegestaan met je fiets op de openbare weg.