Het dragen van een skihelm raden we sterk aan, want die helpt niet alleen bij lawines, maar ook bij ongevallen tussen skiërs onderling en tegen obstakels. Op dit moment is een skihelm enkel verplicht in Italië voor kinderen tot en met 14 jaar en in Oostenrijk, Kroatië en Slovenië tot en met 15 jaar. In Italië kan je een boete krijgen tot 150 euro wanneer jouw kind geen helm draagt. De kans om een hoofdfractuur op te lopen tijdens de sneeuwsport is 60% lager bij het gebruik van een skihelm. (Bron: eurosafe)
Voor de aanschaf van een helm kan men een aantal tips in rekening brengen:
- Niet de look of de decoratie telt, wel het comfort en de kwaliteit
- Een skihelm is een must voor kinderen: ze zijn kleiner van gestalte en hun hoofd is in verhouding tot dat van een volwassene zwaarder
- Probeer de skihelm uit in de winkel en zet daarvoor ook de skibril op
- Zorg ervoor dat de helm de CEEN 1077 certificatie heeft
- Neem geen te zware helm, want dat laat zich voelen na enkele uren op de piste
- Schaf een nieuwe helm aan na een crash op de piste
- Schaf een nieuwe helm aan na vijf jaar gebruik want de elementen voor de schokabsorptie verliezen hun efficiëntie na die tijd
- Een skimuts, hoe duur en gesofisticeerd ook, is geen skihelm
De impact van een val of botsing met een andere skiër/object is bij hogere snelheid veel groter. Een botsing aan 30 km/u is vergelijkbaar met een val van 3,5 meter diep; aan 50 km/uur betekent dat een val van bijna 10 meter diep. Het aantal hoofdverwondingen bij een botsing ligt driemaal hoger. Een skihelm hoeft bovendien niet duur te zijn.
Meest recente artikelen
Alles over milieuzones in Portugal
In Portugal is er momenteel enkel een lage emissiezone (LEZ) in Lissabon. Om in die lage emissiezone te rijden, moet je voldoen aan bepaalde voorwaarden.
Alles over milieuzones in Noorwegen
In Noorwegen zijn er steden met een lage emissiezone. Waar bevinden die milieuzones zich en hoe dek je jezelf in?
Rijden met winterbanden, sneeuwkettingen en spijkerbanden in Europa
Hieronder kan je doorklikken naar de landelijke en regionale wetgevingen voor het gebruik van sneeuwbanden, sneeuwkettingen en spijkerbanden binnen Europa. Foto: Gabriel Alenius/Unsplash
Vignetten, toltrajecten en bergpassen in Oostenrijk
Oostenrijk heeft vignetten voor het wegverkeer, er zijn tolwegen waar je apart moet betalen en er is zelfs een zogeheten go-Box nodig als je voertuig meer dan 3,5 ton weegt.
Maak je fiets lenteklaar
Maak je fiets klaar voor het lentezonnetje. Controleer de bandendruk voor minder kans op lekke banden. Reinig en smeer de ketting grondig voor soepel fietsen. Geef remmen extra aandacht—veilig op pad!
LEZ Frankrijk: je Crit’Air ecovignet in 9 gemakkelijke stappen!
Op deze pagina vind je een handige gebruiksaanwijzing om het Franse ecovignet te bestellen.
Waar en wanneer is het druk op de weg in Italië?
De schoolvakanties zijn traditioneel de periodes dat we massaal op vakantie gaan. Veel Belgen blijven in Europa en kiezen voor eigen vervoer. Om naar het zonnige Italië te rijden bijvoorbeeld.