Image
openbaar vervoer tram Stockholm
Te voet, metro, bus, tram, taxi of fiets? Elke citytrip is een nieuwe ervaring. Met het lokale openbaar vervoer (OV) haal je het maximum uit je bezoek maar dat is niet altijd en overal het geval. 9 tips én de klassieke valkuilen.

1. Alles-in-één niet altijd voordelig

Wat doe je met een pas die 124 dollar per dag kost en jou gratis toegang geeft tot meer dan 100 attracties? Dat is het geval met de New York Pass. Reken vooraf uit of je voordeel haalt uit zo’n pass; vaak ben je beter af met het kopen van individuele tickets. Idem dito voor de passen die bezienswaardigheden met OV combineren.

2. OV of te voet?

Check de omvang van een stad en beslis dan of je het OV nodig hebt. Parijs, Londen en Tokio zijn ideale steden om met het OV te ontdekken maar Edinburgh, Rome of Amsterdam doorkruis je efficiënter te voet. Koop dus af en toe een metrokaartje in plaats van onbesuisd een 72-uren pas te kopen die je in de praktijk nauwelijks zal gebruiken.

3. Auto versus taxi

Een auto huren in een stad is zelden of nooit een goed idee. De taxi of een tuktuk dan maar? Besef dat je niet overal een eerlijke prijs betaalt doch hou er rekening mee dat je in sommige landen sowieso – opgelicht of niet – een habbekrats betaalt voor een zitje op de achterbank van een taxi.

4. Fietsen is gezond

Fietsen is goedkoop, milieuvriendelijk én efficiënt. Weliswaar zijn niet alle steden ideaal om per fiets te doorkruisen, maar zoek het uit en ontdek de stad eens vanuit een ander perspectief.

5. Dienst toerisme

Ga je informeren bij de officiële diensten van toerisme. Dat kan ter plaatse maar ook vooraf online. Via die websites kom je vanzelf bij het OV-aanbod maar hou daarbij rekening met de tips hierboven.

6. Gebruik je smartphone

Binnen de EU kun je gratis ‘roamen’, dus maak er gretig gebruik van. Gebruik je ‘kaarten’ of Google Maps op je smartphone vooraleer je in de metro duikt want vaak blijken bezienswaardigheden minder ver weg dan je denkt.

7. Het beste OV vind je hier

Volgens de jaarlijkse cities mobility index zijn dit de 10 steden met het beste OV (in deze volgorde): Hong Kong, Zurich, Parijs, Seoul, Praag, Wenen, Londen, Singapore, Stockholm en Frankfurt. Brussel prijkt op de 37ste plaats.

8. Hop-on-hop-off

Je kent ze wel, de bussen die in een lus langs de meest evidente trekpleisters van een stad rijden. Je stapt af en op waar en wanneer je wil. Ideaal voor wie snel een indruk wil krijgen van een stad maar doorgaans peperduur en overvol.

9. Installeer een app

Heel veel steden hebben een app voor het lokale OV. Ga op zoek via de lokale toeristische website en ontdek zo de mogelijkheden op voorhand zodat je ter plaatse meteen de stad in kunt.

Deel deze inhoud