1. Alles-in-één niet altijd voordelig
Wat doe je met een pas die 124 dollar per dag kost en jou gratis toegang geeft tot meer dan 100 attracties? Dat is het geval met de New York Pass. Reken vooraf uit of je voordeel haalt uit zo’n pass; vaak ben je beter af met het kopen van individuele tickets. Idem dito voor de passen die bezienswaardigheden met OV combineren.
2. OV of te voet?
Check de omvang van een stad en beslis dan of je het OV nodig hebt. Parijs, Londen en Tokio zijn ideale steden om met het OV te ontdekken maar Edinburgh, Rome of Amsterdam doorkruis je efficiënter te voet. Koop dus af en toe een metrokaartje in plaats van onbesuisd een 72-uren pas te kopen die je in de praktijk nauwelijks zal gebruiken.
3. Auto versus taxi
Een auto huren in een stad is zelden of nooit een goed idee. De taxi of een tuktuk dan maar? Besef dat je niet overal een eerlijke prijs betaalt doch hou er rekening mee dat je in sommige landen sowieso – opgelicht of niet – een habbekrats betaalt voor een zitje op de achterbank van een taxi.
4. Fietsen is gezond
Fietsen is goedkoop, milieuvriendelijk én efficiënt. Weliswaar zijn niet alle steden ideaal om per fiets te doorkruisen, maar zoek het uit en ontdek de stad eens vanuit een ander perspectief.
5. Dienst toerisme
Ga je informeren bij de officiële diensten van toerisme. Dat kan ter plaatse maar ook vooraf online. Via die websites kom je vanzelf bij het OV-aanbod maar hou daarbij rekening met de tips hierboven.
6. Gebruik je smartphone
Binnen de EU kun je gratis ‘roamen’, dus maak er gretig gebruik van. Gebruik je ‘kaarten’ of Google Maps op je smartphone vooraleer je in de metro duikt want vaak blijken bezienswaardigheden minder ver weg dan je denkt.
7. Het beste OV vind je hier
Volgens de jaarlijkse cities mobility index zijn dit de 10 steden met het beste OV (in deze volgorde): Hong Kong, Zurich, Parijs, Seoul, Praag, Wenen, Londen, Singapore, Stockholm en Frankfurt. Brussel prijkt op de 37ste plaats.
8. Hop-on-hop-off
Je kent ze wel, de bussen die in een lus langs de meest evidente trekpleisters van een stad rijden. Je stapt af en op waar en wanneer je wil. Ideaal voor wie snel een indruk wil krijgen van een stad maar doorgaans peperduur en overvol.
9. Installeer een app
Heel veel steden hebben een app voor het lokale OV. Ga op zoek via de lokale toeristische website en ontdek zo de mogelijkheden op voorhand zodat je ter plaatse meteen de stad in kunt.
Meest recente artikelen
Alles over milieuzones in Portugal
In Portugal is er momenteel enkel een lage emissiezone (LEZ) in Lissabon. Om in die lage emissiezone te rijden, moet je voldoen aan bepaalde voorwaarden.
Alles over milieuzones in Noorwegen
In Noorwegen zijn er steden met een lage emissiezone. Waar bevinden die milieuzones zich en hoe dek je jezelf in?
Rijden met winterbanden, sneeuwkettingen en spijkerbanden in Europa
Hieronder kan je doorklikken naar de landelijke en regionale wetgevingen voor het gebruik van sneeuwbanden, sneeuwkettingen en spijkerbanden binnen Europa. Foto: Gabriel Alenius/Unsplash
Vignetten, toltrajecten en bergpassen in Oostenrijk
Oostenrijk heeft vignetten voor het wegverkeer, er zijn tolwegen waar je apart moet betalen en er is zelfs een zogeheten go-Box nodig als je voertuig meer dan 3,5 ton weegt.
Maak je fiets lenteklaar
Maak je fiets klaar voor het lentezonnetje. Controleer de bandendruk voor minder kans op lekke banden. Reinig en smeer de ketting grondig voor soepel fietsen. Geef remmen extra aandacht—veilig op pad!
LEZ Frankrijk: je Crit’Air ecovignet in 9 gemakkelijke stappen!
Op deze pagina vind je een handige gebruiksaanwijzing om het Franse ecovignet te bestellen.
Waar en wanneer is het druk op de weg in Italië?
De schoolvakanties zijn traditioneel de periodes dat we massaal op vakantie gaan. Veel Belgen blijven in Europa en kiezen voor eigen vervoer. Om naar het zonnige Italië te rijden bijvoorbeeld.