Doorwinterde kampeerders herinneren zich wellicht hun eerste minder prettige ervaringen. Doorregende tenten, drijvende slaapzakken, weerbarstige Campingaz-vuurtjes, ... Kom jij ook in de verleiding om te gaan kamperen, maar dan zonder de nadelen? Dan hebben we de geknipte formule voor jou: glamping.
Sinds de coronacrisis is onze hang naar outdoorbelevingen groter geworden. We willen weer dichter bij de natuur leven, beleven en reizen. Niet verwonderlijk dus dat kamperen aan populariteit wint. Maar wij wilden weleens een ander soort ervaring uitproberen: glamping.
Glamping, wat is dat?
In een notendop komt het hierop neer: je neemt geen tent, luchtmatras of slaapzak meer mee, want die staan al voor je klaar op je bestemming. De luchtmatras is zelfs vervangen door een lattenbodem met een échte matras en de slaapzak door een stel lakens en dekens. Tenminste, zo gaat het er bij Huttopia aan toe. Dat merk van campings heeft mooie stekken in Nederland, Frankrijk, het Verenigd Koninkrijk en zelfs over de grote plas in de VS en Canada.

Wij verbleven in een cahutte in het Franse Wattwiller, in de Elzas. Die cahutte blijkt een soort blokhut te zijn, netjes op palen gezet én voorzien van een verdieping met slaapkamers onder een zeil. Zo heb je nog altijd dat kampeergevoel, maar hoef je je geen zorgen meer te maken over drijvende slaapzakken.
Over weerbarstige Campingaz-vuurtjes ook niet trouwens. De keuken is namelijk volledig uitgerust: tweepitsgasvuur, een flinke koelkast-met-vriesvak, potten, pannen, servies én een kurkentrekker.
Glamping: accommodatie en uitrusting
Naast onze cahutte blijken er ook verschillende tenten te bestaan, met namen als Trappeur, Canadienne en Bonavonture. Of wat dacht je van een Cabane of een Chalet Toronto? Dankzij de gebruikte materialen gaan alle accommodaties naadloos op in de bosrijke omgeving. Denk aan blank hout, touw, zandkleurige doeken, ... Het bos helt ook een beetje, wat zorgt voor een terrasgevoel, veel schaduw en toch een beetje ‘privéruimte’.

Nogal wat uitbaters hebben begrepen dat niet iedereen zijn eigen tentje-matras-slaapzak wil meezeulen. Ze verhuren steeds vaker ook zelf tenten, caravans of blokhutten onder de noemer glamping. Maar als bij aankomst blijkt dat jouw glampeerplekje aanschurkt tegen dat van je buurman, blijft er niet veel meer over van dat gevoel dat je nastreeft: dichter bij de natuur leven (en niet noodzakelijk dichter bij je buurman). Let daar dus op als je straks een écht glampeerplekje opzoekt.
Goed om te weten: niet alle glampinghutten en -tenten beschikken over eigen sanitair. Beslis op voorhand of je bezwaar hebt tegen gedeeld sanitair en ga eventueel ook na waar zich op de camping een sanitair blok bevindt ten opzichte van het soort tent dat je wil huren.
Een droge nacht
’s Avonds wordt het tijd om naar binnen te gaan en onder de wol te kruipen. Hoewel het de hele avond lichtjes heeft geregend, zijn we lang buiten blijven zitten. Met dank aan het zeil dat over ons terras gespannen is. En aan de extra dekentjes die ons warm hielden terwijl de avonduren wegtikten. Wij slapen op de bovenverdieping van onze hut, hoog en droog.
Gewekt door de natuur
Slapen onder een zeil betekent ook gewekt worden door de natuur – of door huilgrage baby’s van buren als je pech hebt. In ons geval is het een iets te luidruchtige kraai die kleine, meer muzikale vogeltjes op afstand houdt.
Voor 8 uur blijft de menselijke aanwezigheid beperkt. Pas wanneer je naar de receptie gaat om je croissants op te halen die je de dag voordien besteld hebt, kom je medekampeerders tegen.
Op het programma: een stevige mountainbikerit in de voormiddag én een wandeltocht naar de Grand Ballon in de namiddag. Want dat is wat ons betreft een vereiste voor een geslaagde glampingtrip: de aanwezigheid van échte natuur. In de vorm van een natuurpark bijvoorbeeld, zoals dat van de Ballons des Vosges.

Goed voorbereid op glampingvakantie
Het leuke aan glamping is dat het relatief weinig voorbereiding vraagt. Zo goed als alle benodigdheden zijn voorzien, buiten datgene wat je verbruikt. Hier zijn 3 tips voor een geslaagd verblijf:
- Waar naartoe?
Kies een regio die aanleunt bij jouw interessesfeer. Zijn dat uitstappen per fiets of te voet? Wil je in de buurt ook wat cultuur kunnen opsnuiven? Hou je van wijnproeven of culinair genieten? Hou hier rekening mee tijdens je zoektocht
- Welk soort logement?
Als je een camping met glampeermogelijkheden hebt gevonden, kies dan verstandig tussen de verschillende accomodaties. Laat je niet verleiden door ronkende namen.
Ga na of jouw keuze privé of gedeeld sanitair biedt, of je een terras hebt en wat me space. Bekijk of download ook het grondplan van de camping, om in te schatten waar jouw glampeerplek zich situeert. Dicht bij de receptie, de sportfaciliteiten of de speeltuin? Of er net ver van verwijderd, als je van rust houdt.
De website van Huttopia is alvast een goed vertrekpunt om de mogelijkheden van dat merk te verkennen (de meeste campings bevinden zich in Frankrijk). Hou bij je vergelijkend onderzoek zeker rekening met de aanwezige keuken- en sanitairfaciliteiten.
- Wat neem je mee?
Neem in kleine hoeveelheden enkele keuken- en sanitairattributen mee om je een eerste (dure) trip naar de campingwinkel te besparen.
Voor de keuken: koffiefilters, koffie, melk, smeer/bakboter, peper en zout. Kortom, dagelijkse keukenbenodigdheden die je in kleine hoeveelheden nodig hebt.
Voor het sanitair: de obligate wc-rol uiteraard, maar ook keukenrol, een schuursponsje en een opneemdoek. Stuk voor stuk handige spullen die bijna geen bagageruimte innemen.
Voor de gezelligheid: lucifers, kaarsjes, servetten, alles wat je nodig hebt om je warme zomeravonden nóg aangenamer te maken.
Glamping in België
Om glamping te ontdekken, hoef je heus het land niet uit. Maar zoek wel een locatie in de buurt van leuke plekjes of plezierige activiteiten. Zo kwamen wij terecht bij Cocoon Village in Han. De glamping bevindt zich op wandelafstand van de gelijknamige grotten en het wildpark. Beide zijn gratis toegankelijk voor de gasten en ook op het terrein zelf valt er altijd wat te beleven. Maak zeker gebruik van de gratis barbecues: of je brengt alles zelf mee of je reserveert – zoals wij – een all-inpakket.
Overnachten doe je in een van de 30 glampingtenten die voorzien zijn van alle basisluxe: bedden met matrassen, elektriciteit, verlichting, een klein koelkastje, kortom alles om er een fijn verblijf van te maken. Je auto parkeer je op de afgesloten parking.
Win tijd onderweg
Kan je niet wachten om je glampingbestemming te bereiken? Met een elektronische tolbadge vermijd je de wachtrijen aan de tolpoorten. Vraag jouw gratis tolbadge aan via Touring. Geldig op de autosnelwegen in Frankrijk, Spanje en Portugal (met als optie Italië).
Meest recente artikelen
Alles over milieuzones in Portugal
In Portugal is er momenteel enkel een lage emissiezone (LEZ) in Lissabon. Om in die lage emissiezone te rijden, moet je voldoen aan bepaalde voorwaarden.
Alles over milieuzones in Noorwegen
In Noorwegen zijn er steden met een lage emissiezone. Waar bevinden die milieuzones zich en hoe dek je jezelf in?
Rijden met winterbanden, sneeuwkettingen en spijkerbanden in Europa
Hieronder kan je doorklikken naar de landelijke en regionale wetgevingen voor het gebruik van sneeuwbanden, sneeuwkettingen en spijkerbanden binnen Europa. Foto: Gabriel Alenius/Unsplash
Vignetten, toltrajecten en bergpassen in Oostenrijk
Oostenrijk heeft vignetten voor het wegverkeer, er zijn tolwegen waar je apart moet betalen en er is zelfs een zogeheten go-Box nodig als je voertuig meer dan 3,5 ton weegt.
Maak je fiets lenteklaar
Maak je fiets klaar voor het lentezonnetje. Controleer de bandendruk voor minder kans op lekke banden. Reinig en smeer de ketting grondig voor soepel fietsen. Geef remmen extra aandacht—veilig op pad!
LEZ Frankrijk: je Crit’Air ecovignet in 9 gemakkelijke stappen!
Op deze pagina vind je een handige gebruiksaanwijzing om het Franse ecovignet te bestellen.
Waar en wanneer is het druk op de weg in Italië?
De schoolvakanties zijn traditioneel de periodes dat we massaal op vakantie gaan. Veel Belgen blijven in Europa en kiezen voor eigen vervoer. Om naar het zonnige Italië te rijden bijvoorbeeld.