Volgens een recent onderzoek van Touring overschatten Belgen de capaciteit van hun wagen om het winterseizoen door te komen. Maak jij dezelfde fout?
Volgens een nieuw onderzoek van Touring zijn de Belgische automobilisten veel slechter voorbereid om winterse kwaaltjes te trotseren dan ze denken. 89% van de 6000 ondervraagde automobilisten mag dan wel denken dat hun wagen goed voorbereid is op de winter, maar:
- slechts de helft van hen bracht een bezoekje aan de garage voor een preventief onderhoud
- slechts 56% van de auto’s zijn uitgerust met winterbanden.
Het is dan ook niet verwonderlijk dat startproblemen en ongevallen vaker voorkomen in de winter. De wegenwachters van Touring rukken tussen november en februari gemiddeld dan ook 200.000 keer uit om gestrande leden te depanneren!
Laat een preventief onderhoud doen
Een kleine check-up voor de winter hoeft niet veel te kosten. Je garagist zal meestal de meest koudegevoelige onderdelen van je auto nakijken zoals de batterij, koelvloeistof, motorolie, brandstof- en oliefilter, koplampen en ruitenwissers. Deze routinecontroles zullen de meest voorkomende pannes voorkomen.
Je kunt zelf ook iets doen:
• leer hoe de 5 meest voorkomende winterpannes te voorkomen
• volg onze tips om je auto winterklaar te maken.
Winterbanden: verre van luxe
Volgens ons onderzoek schakelt 36% van de automobilisten niet over op winterbanden omdat ze vinden dat ze er niet genoeg kilometers mee rijden om de kost eruit te halen. Verder monteert 25% van de automobilisten geen winterbanden omdat ze denken dat wij geen echte barre winters hebben. Wist je echter dat winterbanden al efficiënter zijn dan gewone banden wanneer de temperatuur onder de 7 graden daalt? En bij vriesweer is het verschil nog meer uitgesproken: de remafstand vermindert dan met 6 tot 20%!
Deze aarzeling om aangepaste banden te gebruiken, is nog vreemder wetende dat volgens de ondervraagde automobilisten de grootste gevaren van winterweer precies diegene zijn waartegen winterbanden beter bestand zijn: stofhagel (69%) en een nat wegdek (52%).
Bereid je voor, zorg voor een noodpakket
Tot slot heeft volgens het onderzoek van Touring slechts 20% van de automobilisten een ‘noodpakket’ in de wagen liggen voor het geval dat ze geïmmobiliseerd raken door winterse autopech of een ongeval. Onze wegenwachters raden dit nochtans aan. Zelfs als Touring snel ter plaatse is, kan de temperatuur in de auto spectaculair snel dalen, wanneer de motor niet draait.
Voorzie dus:
- warme jassen of dekens om te vermijden dat je verkleumt.
- een paar drankjes en tussendoortjes, want met een beetje energie kun je beter tegen de kou.
En als je kinderen hebt, zal dit noodpakket ervoor zorgen dat je deze noodsituatie kunt omtoveren in een spannend avontuur en geïmproviseerde picknick!
Meest recente artikelen
Alles over milieuzones in Portugal
In Portugal is er momenteel enkel een lage emissiezone (LEZ) in Lissabon. Om in die lage emissiezone te rijden, moet je voldoen aan bepaalde voorwaarden.
Alles over milieuzones in Noorwegen
In Noorwegen zijn er steden met een lage emissiezone. Waar bevinden die milieuzones zich en hoe dek je jezelf in?
Rijden met winterbanden, sneeuwkettingen en spijkerbanden in Europa
Hieronder kan je doorklikken naar de landelijke en regionale wetgevingen voor het gebruik van sneeuwbanden, sneeuwkettingen en spijkerbanden binnen Europa. Foto: Gabriel Alenius/Unsplash
Vignetten, toltrajecten en bergpassen in Oostenrijk
Oostenrijk heeft vignetten voor het wegverkeer, er zijn tolwegen waar je apart moet betalen en er is zelfs een zogeheten go-Box nodig als je voertuig meer dan 3,5 ton weegt.
Maak je fiets lenteklaar
Maak je fiets klaar voor het lentezonnetje. Controleer de bandendruk voor minder kans op lekke banden. Reinig en smeer de ketting grondig voor soepel fietsen. Geef remmen extra aandacht—veilig op pad!
LEZ Frankrijk: je Crit’Air ecovignet in 9 gemakkelijke stappen!
Op deze pagina vind je een handige gebruiksaanwijzing om het Franse ecovignet te bestellen.
Waar en wanneer is het druk op de weg in Italië?
De schoolvakanties zijn traditioneel de periodes dat we massaal op vakantie gaan. Veel Belgen blijven in Europa en kiezen voor eigen vervoer. Om naar het zonnige Italië te rijden bijvoorbeeld.