De verschillen tussen reisbijstand en de formules die de mutualiteiten aanbieden, zijn niet gering. In 9 gerichte vragen leggen we de verschillen bloot en tonen we aan waarom je als vakantieganger ook reisbijstand moet hebben.
Wie op vakantie gaat, staat zelden of nooit stil bij dingen die fout kunnen gaan. Het is een cliché maar een ongeluk schuilt in een klein hoekje en de gevolgen kunnen veel groter – en duurder – uitvallen dan je kan vermoeden.
Uiteraard kun je je ertegen beschermen. Wie aangesloten is bij een ziekenfonds (mutualiteit) denkt vaak dat hij, zij of het hele gezin voldoende is beschermd. Dat is helaas niet altijd het geval. We leggen de cruciale verschillen uit aan de hand van 9 praktijkgerichte vragen en refereren hieronder specifiek naar de Touring reisbijstand.
1. Al mijn ziekenhuisrekeningen worden integraal vergoed. Toch?
Met Touring reisbijstand is dat inderdaad het geval maar bij de mutualiteiten zijn de bedragen doorgaans beperkt. Vergis je niet: de vooropgestelde bedragen mogen aanzienlijk lijken, in de praktijk kan dat wel eens tegenvallen. Weet bijvoorbeeld dat hospitalisatie jou in de Verenigde Staten gemiddeld een kleine 11.000 dollar per dag kost en dat is geen typefout. Lees dus de kleine lettertjes voor je vertrekt want je wil beslist geen financiële kater aan je vakantie overhouden.
2. Wat die terugbetaling betreft. Betaal ik een franchise?
Met Touring reisbijstand in elk geval niét. Doch bij mutualiteiten gebeurt dit nog wel eens. Niet schrikken dus als er na alle tegenslag tijdens je vakantie alsnog nog een rekening in je brievenbus belandt.
3. Ben ik wereldwijd gedekt?
Met de Touring reisbijstand kun je inderdaad rekenen op een wereldwijde dekking. De meeste mutualiteiten komen bijvoorbeeld niet of in beperkte mate tussen in de Verenigde Staten, Canada en Zuid-Afrika.
4. Ik moet vroeger naar huis terugkeren omwille van een probleem aan het thuisfront. Wie gaat dat betalen?
Simpel: die kosten betaal je zelf als je enkel bij een ziekenfonds bent aangesloten. Met de Touring reisbijstand word je echter wél gerepatrieerd als je plots moet terugkeren uit vakantie. Bijvoorbeeld omdat je huis is ondergelopen, je woonst is afgebrand of een familielid plots ernstig ziek is geworden (of erger).
5. Ik moet door omstandigheden langer blijven? Wie draait op voor de bijkomende kosten?
We wensen het niemand toe maar als je in het buitenland in een ziekenhuis belandt en je van het verplegend personeel het ziekenhuis niet tijdig mag verlaten, zit er niks anders op dan te blijven. Vaak is dat langer dan gepland en bovendien wil ook de partner ter plaatse blijven. Welnu, met bijstand worden niet alleen alle kosten gedekt maar wordt alles ook voor jou geregeld. Je hebt op dat moment wel andere dingen aan je hoofd, toch? Als jouw mutualiteit zou tussenkomen in de kosten – en dat is beslist niet altijd het geval – weet dan dat de terugbetaling (van bepaalde kosten) geplafonneerd is. Opmerking: enkel de partner kan dankzij Touring reisbijstand in bepaalde gevallen ter plaatse blijven, niet de ganse familie.
6. Ik heb mijn pols gebroken en kan helaas niet met de motor terugkeren uit het buitenland. Hoe geraakt mijn motor thuis? En mijn partner die helaas geen rijbewijs heeft?
Wie enkel op de ziekteverzekering vertrouwt, zal de repatriëring van zijn/haar voertuig en soms de partner of familie zelf moeten regelen. Touring reisbijstand zorgt ervoor dat je partner met jou meereist als je huiswaarts keert. We zorgen er ook voor dat je motor – of auto – eveneens thuisgeraakt.
7. Stel dat ik tijdens mijn wintervakantie een ongelukje heb op de skipiste en er een heuse reddingsactie aan te pas komt. Draai ik dan op voor alle kosten?
Als je over Touring reisbijstand beschikt, komen we jou uiteraard helpen. Als er zoek- en reddingsacties nodig zijn, komen we tussen tot 5.000 euro van de kosten. Kortom, zelfs als je met een helikopter van een bergflank wordt geplukt, kan je op Touring rekenen. Weet dat dergelijke reddingsacties niet door de mutualiteiten worden gedekt.
8. Mijn voertuig geraakt niet meer thuis na een ongeluk of andere pech. Wat nu?
Pechverhelping is inbegrepen in sommige van onze bijstand-jaarformules (optie voertuig). Concreet: wij zorgen ervoor dat je voertuig wordt gesleept naar jou thuis of naar een garage. Het spreekt voor zich dat een ziekteverzekering niet tussenkomt in dergelijke aangelegenheden.
9. Kan ik desgevallend beroep doen op een vervangwagen?
Uiteraard. Althans als je Touring reisbijstand met voertuig hebt genomen. Ter herhaling: ziekteverzekeringen beperken zich tot medische aangelegenheden.
Wat is de ultieme oplossing voor onbezorgd reizen?
Hoe je de feiten ook wikt of weegt, reisbijstand is altijd een uitstekende aanvulling op de formules die de mutualiteiten aanbieden. Vermits quasi iedereen reeds bij een mutualiteit is aangesloten, wordt helaas net iets te snel verondersteld dat er voldoende bescherming voor handen is. De ultieme oplossing voor vakantiegangers bestaat er dus in dat je aan je pakket van je mutualiteit reisbijstand toevoegt. Meer weten over het specifieke aanbod van Touring? Check onze reisbijstandsformules.
Disclaimer: De vragen en antwoorden hierboven schetsen slechts een algemeen beeld van de verschillen. De dekking van de mutualiteiten verschilt in functie van de mutualiteit waar je bij aangesloten bent; bij sommige ziekenfondsen zijn er zelfs regionale verschillen. Kortom, lees er alle details aandachtig op na, zowel wat de mutualiteiten als reisbijstand betreft.
Meest recente artikelen
Winter: vermijd slippertjes in moeilijke omstandigheden
Panikeer je in de winter bij het zien van de eerste sneeuwvlokken op de weg? Deze tips geven je genoeg oplossingen om je angst te verlichten.
Sneeuwkettingen: wat is er allemaal op de markt?
Non obligatoires dans notre pays, les chaînes à neige le sont dans pas mal de régions montagneuses. Mais quel type choisir et comment s'y retrouver ?
Winter: hoe ontdooi je makkelijk je voorruit?
Dégiver son pare-brise en hiver n'a rien d'amusant. Mais, en suivant ces quelques conseils, vous vous en sortirez plus rapidement !
Lege batterij? Gemakkelijk starten met startkabels
Hoe gebruik je batterijkabels om een auto met pech weer te starten? Het is relatief eenvoudig, zolang je je maar aan een paar simpele regels houdt.
Winter: 5 veel voorkomende pannes en hoe ze te voorkomen
En hiver, la batterie reste le souci numéro un dans la liste des pannes. Voici, outre pour cet élément électrique, quelques autres précieux conseils.
Winter in de auto: essentiële accessoires en controles
L'hiver en voiture peut parfois être stressant. Touring vous rappelle les indipensables et les bons accessoires avant de prendre la route cet hiver.
Winter in de auto: tips om de kou te bestrijden
En une quinzaine d'astuces, apprenez à déjouer les pièges de l'hiver en voiture. Simple et efficace pour éviter l'arrêt forcé!