Heb je, nu de lente in het land is, besloten de auto in de garage te laten en de fiets te nemen? Goed idee! Maar voor je je stalen ros van stal haalt, lees je best deze tips om veiliger te fietsen.
1. Wees altijd zichtbaar
Draag reflecterende kledij of lichte kleuren. Het is belangrijk dat je zowel overdag als ‘s avonds en ‘s nachts zichtbaar bent. Waarom dus geen reflecterende enkel- en armbanden dragen? Fiets je ook wanneer het donker is? Zorg er dan voor dat je fiets de juiste verlichting heeft. Als je fietslampjes op batterijen werken, check dan hun levensduur voor je de weg op gaat. Vergeet niet dat reflectoren verplicht zijn op de fiets.
2. Zorg voor de juiste uitrusting
Als je regelmatig fietst of je fiets dagelijks gebruikt om je te verplaatsen, investeer dan in een kwalitatieve uitrusting. Koop een helm: ook al is dit niet verplicht, een helm zal je beschermen bij een val. Lees zeker ons artikel over veilig fietsen en het dragen van een helm.
3. Durf je ruimte in te nemen
Wanneer je op de rijbaan fietst, moet je net zoals de andere bestuurders “zo dicht mogelijk bij de rechterrand van de rijbaan blijven”. Dit betekent echter niet dat je uiterst rechts moet rijden. Je mag zeker een bepaalde afstand behouden om je eigen veiligheid te garanderen. Neem dus zeker je plaats in op de weg. Zo ben je veel zichtbaarder voor de andere weggebruikers en wordt de kans op een aanrijding kleiner. Meer nog, je creëert meer afstand tussen jezelf en de geparkeerde wagens aan de kant van de weg, die mogelijk hun deur openzwaaien. Als er daarentegen een fietspad voorhanden is, ben je verplicht dit te gebruiken.
4. Pas je rijstijl aan bij regen
Wanneer het regent, is de zichtbaarheid minder voor iedereen. Pas je snelheid aan en vergeet niet dat de remafstand groter is dan wanneer het wegdek droog is. Wees bovendien extra voorzichtig wanneer je over mogelijk gladdere oppervlakken rijdt door de regen: riooldeksels, tramsporen, witte stroken... En pas je uitrusting hieraan aan.
5. Haal links in
Rechts inhalen is verboden wanneer voertuigen in beweging zijn. En zelfs indien ze stilstaan, is dit gevaarlijk. De andere weggebruikers zijn het immers gewoon om links ingehaald te worden. Als je bovendien rechts inhaalt, loop je het risico in de dode hoek te belanden van de bestuurder die je wil voorbijsteken. Hij zal je dus misschien niet kunnen zien. Het is dus langs links dat een bestuurder verwacht je te zien komen. Haal een stilstaande file langs links in, of in het midden van de rijbaan. En vergeet niet wanneer je een vrachtwagen, bus of een stilstaande tram voorbijsteekt te kijken of er geen voetgangers aan het oversteken zijn.
6. Rood licht: zet je vóór de eerste auto
Moet je stoppen bij een rood licht? Zet je dan zeker als allereerste in de rij. Bij bepaalde verkeerslichten vind je een voorsorteervak op de grond voor tweewielers. Zo vermijd je dat je vast komt te zitten tussen twee wagens wanneer de rij auto’s vertrekt. Opgelet: wanneer het eerste voertuig een vrachtwagen of bus is, positioneer je je liever niet vóór hen. De bestuurder zou je namelijk niet kunnen zien en beginnen te rijden zonder je op te merken. Hierom vermijd je ook best om je langs de rechterzijde van deze voertuigen te positioneren.
7. Wees duidelijk in je bedoelingen
Voor je links of rechts afslaat, moet je dit duidelijk maken aan de andere weggebruikers. Steek je arm uit om aan te geven dat je wil afslaan. Maak geen bruuske bewegingen en steek de rijbaan niet over zonder er zeker van te zijn dat de anderen je hebben gezien.
8. Stippel je route uit
Voor je je traject aanvat, stippel je best de eenvoudigste, maar ook de veiligste route uit. Bekijk waar er fietspaden zijn en kies bij voorkeur voor een route mét fietspad. Let ook op rotondes en ander druk bereden verkeersaders.
9. Blijf aandachtig voor andere weggebruikers
Houd voetgangers, automobilisten en motorrijders nauwlettend in het oog (dus iedereen met wie je de weg deelt). Een overstekende voetganger kan plots je pad kruisen of een auto kan wegrijden uit een parkeerplaats zonder je te zien. Houd je blik in de verte gericht zodat je kunt anticiperen op hindernissen en kunt bepalen of je moet vertragen, remmen of je aan de kant moet zetten.
10. Heb vertrouwen
Wanneer je per fiets de weg op gaat, moet je zeker vertrouwen hebben in jezelf en je fiets onder controle hebben. Vraag gerust meer informatie bij het GRACQ en bij ProVelo. Deze organisaties organiseren geleide fietstochten om je de juiste reflexen aan te leren in het stadsverkeer.
Vergeet tot slot niet dat je net als de andere weggebruikers de Wegcode moet naleven. Lees ons artikel over de verkeersregels voor fietsers zodat je niets over het hoofd ziet!
Meest recente artikelen
Koopgids: is de gravelbike een gulden middenweg tussen racefiets en mountainbike?
Gravelbikes voelen zich thuis op en naast de weg.
Getest: Origine Help, de sportieve elektrische fiets die je meer doet fietsen
Het Noord-Franse merk Origine lanceert de Help als gravelbike met trapondersteuning.
Batterijen van elektrische auto's, duur en fragiel?
Private lease, de budgetvriendelijke oplossing in 10 punten
De compacte modellen van Hyundai
Partnerinfo - Je bent nog niet klaar voor een Plug-in Hybride of volledig elektrische wagen? Geen probleem. Benzinewagens blijven immers ook de komende jaren nog een vaste waarde.
Koga Colmaro Extreme gravelbike getest: veelzijdig en avontuurlijk
Koga heeft een familie van gravelbikes, die luisteren naar de naam Colmaro.