Hoe presteert de Ellio Max, de grote broer van de Ellio Original?
Snel, sneller, snelst. Die keuze heb je als je naar het werk wil fietsen met een nieuwe speed pedelec. Fabrikanten van deze snelle elektrische fietsen claimen (bijna) allemaal dat je er moeiteloos 45 km/u mee haalt. Maar is dat ook zo? Wij testten de nieuwe Ellio Max.
Even in herinnering brengen: wie of wat was Ellio ook alweer? Een fijn bekkende naam voor een nog fijner rijdende fiets. Eentje met kleine 20-inchwielen die allebei worden aangedreven door een eigen elektromotor.
Dat de Ellio heel eigen rij-eigenschappen had, kon je in onze vorige review al lezen. En dat ie er wat gek uitzag met zijn kleine wielen, zie je in één oogopslag. Wel, die Ellio, die ondertussen is omgedoopt tot Ellio Original, krijgt er een grote broer bij: de Ellio Max. Het meest in het oog springende verschil is uiteraard de grotere wielmaat, maar er is meer aan de hand.

Zoals in de film?
De naam zou niet zozeer verwijzen naar de grotere wielen, maar naar de film Mad Max uit 1979. Voor de jongeren onder ons: deze sciencefictionprent speelt zich af in een dystopische samenleving en draait rond politieman Max. Die neemt het op tegen een motorbende, en wel aan het stuur van een Ford Falcon coupé. Je weet wel, zo’n fel driftende, patserige muscle car met een supercharger die door de motorkap priemt.
Patserig ziet de Ellio Max er allerminst uit, maar alledaags kan je ’m zeker niet noemen. Ellio kiest bij de Max voor een klassieke wielmaat van 27,5 inch. De gigantische batterij - goed voor een capaciteit van 1150 Wh- kennen we al van bij de Ellio Original.

Het frame vertoont echter een eigenzinnig lijnenspel: let op de neerwaartse knik in de bovenbuis en het feit dat de liggende achtervork een stuk hoger ligt dan de lijn tussen de trapas en de achterste wielas. Ook de middenmotor bevindt boven de trapas. Stuk voor stuk designkeuzes die je niet ziet bij de concurrentie.
Dat de Ellio Max geen muurbloempje wil zijn, bewijzen ook de twee kleuren waarin hij beschikbaar is: geen muisgrijs of doordeweeks zwart hier. Neen, enkel felgeel en diepblauw staan op het keuzemenu. Spatborden, bagagedrager en stuur zijn gehuld in mat zwart. Enkel de spaken en schijfremmen mogen blinken in roestvrij staal.
De aandrijving van de Ellio Max
Hoewel we de aandrijving van de Ellio Max al kennen van bij de Original, doen we het principe hier nog eens graag uit de doeken. Ook de Max is een all wheel drive of tweewielaangedreven fiets. De ondersteuning wordt softwarematig verdeeld over voor- en achterwiel. Bij lage snelheden krijgen beide wielen evenveel ondersteuning toebedeeld, bij hogere snelheden gaat het merendeel naar het achterwiel.
Je kan de mate van ondersteuning zelf instellen in vier standen. In de laagste stand is de ondersteuning beperkt en nauwelijks genoeg om het extra gewicht van deze elektrische fiets te compenseren tot het gevoel dat je met een klassieke fiets onderweg bent. Standje twee is voldoende om mee te kunnen in een gezelschap dat 25 km/u rijdt. Vanaf standje drie gaat het vooruit en kan je makkelijk snelheden boven de 35 km/u halen. De vierde stand brengt je in geen tijd naar 45 km/u en houdt je daar ook.
Vooral op dat laatste vlak blinkt de Ellio Max eigenlijk uit. Want naast de dubbele motor beschikt hij ook over een automatische versnelling. Die bevindt zich in het achterwiel en zorgt ervoor dat je enkel een gewenste trapfrequentie moet instellen tussen 50 en 90 omwentelingen per minuut. Dat gaat in stapjes van 5 en met een simpele druk op een knop links op het stuur. De automatische versnelling zorgt ervoor dat de juiste verhouding wordt gekozen in functie van jouw gewenste trapfrequentie en snelheid.
Als spreekwoordelijke kers op de taart zit er op de Ellio Max ook een cruise control. Die houdt je op snelheid (of zorgt ervoor dat je niet te snel rijdt in een zone 30) zo lang jij met de benen blijft ronddraaien. De motoren passen de nodige kracht bij wanneer jij de kracht op de pedalen mindert.
Snelle kilometervreter
Uit het voorgaande kan je afleiden waarin de Ellio Max erg goed is: kilometers vreten aan hoge snelheden. Daar waar het veilig én toegelaten is, hou je deze speed pedelec zonder problemen op 45 km/u. En je hoeft daar niet eens veel moeite voor te doen.

Wij reden onze testkilometers voornamelijk in de modus voor batterijbesparing, die het vermogen geleidelijk afgeeft. Wat ons betreft is die stand krachtig genoeg om vlot weg te rijden wanneer het licht op groen springt. Schakel je de stand Dynamisch in, dan ben je altijd als eerste weg, maar die winst bekoop je wel met een ‘zenuwachtiger’ rijgedrag. De motoren reageren feller op je pedaalslagen, wat na een tijdje vermoeiend kan worden.
Tot slot stippen we ook graag de motorrem aan: die treedt licht in werking als je de pedalen stil houdt en remt feller af als je ze achteruit draait. Dat is in het begin even wennen wanneer je een bocht aansnijdt en je het pedaal aan de binnenkant van de bocht pas op het laatste moment achterwaarts naar boven haalt. Dan rem je dus af in de bocht, waardoor je gekozen lijn een stukje korter wordt. Na verloop van tijd wen je er aan en ga je die motorrem bewust gebruiken vòòr de bocht, wat bijdraagt tot een comfortabeler rijgedrag.
De remmen zelf zijn voldoende krachtig en doseerbaar om de Ellio Max tot stilstand te brengen. En de verlichting is sterk genoeg om ook avondritten tot een goed einde te brengen.
Het rijcomfort van de Ellio Max
En dat brengt ons naadloos bij de volgende vraag: rijdt de fiets in de praktijk een beetje comfortabel? Omdat de Ellio Max gebruikmaakt van grotere 27,5-inchwielen, verteert hij makkelijker oneffenheden in het wegdek dan zijn kleinere broer, de Original. Er zit immers meer lucht in de 65 mm brede banden.
Onze testfiets was bovendien uitgerust met een verende zadelpen, een optie van
euro die we alvast kunnen aanbevelen. De verende stuurpen is wel standaard en verhoogt het comfort in de praktijk. Het is in het begin wel even opletten: omdat je lichaamsgewicht het stuur iets laat zakken in de vering, lijkt het wel alsof er speling op het balhoofd zit wanneer je (on)bewust aan het stuur trekt.
Je hoort de stuurvering ook vrij nadrukkelijk als je oneffenheden voor de wielen geschoven krijgt. Dat is de prijs die je betaalt voor een iets hoger comfort aan de polsen. Voeg die eerder vernoemde, verende zadelpen en de comfortabel-sportieve rijhouding er aan toe, en je hebt een geslaagd geheel voor urenlang rijplezier.
Hoe ver geraakt die?
Het is ongetwijfeld de meest gestelde vraag aan e-bike rijders en speed pedelecers: hoeveel kilometer kan je ermee rijden? En het enige juiste antwoord luidt: dat hangt er vanaf. Van de snelheid waarmee je rijdt, de mate van ondersteuning die je vraagt, het gewicht van de rijder, de eventuele tegenwind en zelfs de buitentemperatuur.
Welnu, tijdens een testrit van 50 km schotelden we de Ellio Max het volgende voor: een rijder van 85 kg en een ondersteuningsniveau van 3 tot 4 om waar het kon vlot in de buurt te blijven van de 45 km/u. Op een strook waar we vol tegenwind hadden (met volgens de weerman windstoten tot 70 km/u), schakelden we cruise control in om het vuile werk op te knappen. Lees: we draaiden de trappers rond, maar zetten daarbij nauwelijks kracht op de pedalen. Het resultaat was een gemiddelde snelheid van 35,5 km/u over een beweegtijd van 1 uur en 23 minuten aan een gemiddelde hartslag van 121. De resterende autonomie na die 50 snelle kilometers bedroeg 26%, of een tiental kilometers in de stand met hoogste ondersteuning.
Je kan dus veilig stellen dat je 60 kilometer kan afleggen als je de Ellio Max tot euh de max drijft en het jezelf makkelijk maakt. Bij een gematigder rijgedrag moet het mogelijk zijn om dat getal op te trekken tot 80 km. We hebben zelf geen laadtijden kunnen uittesten, maar weten van bij de Ellio Original dat een bijna lege batterij opladen tot 80% ongeveer 6 uur duurt.
Conclusie
De Ellio Max doet met verve wat de fabrikant belooft: jou zonder gedoe snel naar je bestemming brengen. Dat gebeurt bovendien op een relatief comfortabele manier en in alle veiligheid.
In vergelijking met de Ellio Original ziet de Max er iets minder origineel uit, maar doordeweeks kan je deze fiets allerminst noemen. Zijn looks mogen er zijn, al kunnen persoonlijke meningen verschillen. Over de rijprestaties zal er geen discussie zijn: die is gewoon top.
Met een prijs van 7.995 euro nestelt de Ellio Max zich tussen de andere top speed pedelecs van merken als Stromer en Riese & Muller. In absolute termen is dat uiteraard een smak geld. Dit soort fietsen wordt dan ook voornamelijk door bedrijven gekocht die medewerkers op een voordelige manier een fiets ter beschikking stellen.
Wij zijn ervan overtuigd dat die gelukzakken niet enkel hun woon-werkverkeer op de Ellio Max zullen afleggen. Want het rijplezier dat je erop beleeft, nodigt elke rijder uit om er meer van te proeven.
Technische fiche Ellio Max
- Motoren: 1000W achter + 500W voor, vier ondersteuningsniveaus, walk assist
- Batterij: 1150 Wh, verwijderbaar met sleutel
- Opladen: 80% in 6 uur, 100% in 7,5 uur
- Autonomie: fabrikant: 80 km; praktijktest: > 60 km
- Rijwielgedeelte: aluminium frame, 27,5" wielen, continu variabele transmisssie, elektrisch gestuurde hydraulische schijfremmen voor en achter + elektrische regeneratierem
- Gewicht: 32 kg (zonder de batterij)
- Prijs: € 7.995
- Verkoopkanaal: Ellio-showrooms in Leuven (HQ), Gent en Edegem en onafhankelijke verkooppunten
- Testritten te boeken bij Ellio
Check ook onze andere fiets- en e-biketests op onze website.
Meest recente artikelen
Alles over milieuzones in Portugal
In Portugal is er momenteel enkel een lage emissiezone (LEZ) in Lissabon. Om in die lage emissiezone te rijden, moet je voldoen aan bepaalde voorwaarden.
Alles over milieuzones in Noorwegen
In Noorwegen zijn er steden met een lage emissiezone. Waar bevinden die milieuzones zich en hoe dek je jezelf in?
Rijden met winterbanden, sneeuwkettingen en spijkerbanden in Europa
Hieronder kan je doorklikken naar de landelijke en regionale wetgevingen voor het gebruik van sneeuwbanden, sneeuwkettingen en spijkerbanden binnen Europa. Foto: Gabriel Alenius/Unsplash
Vignetten, toltrajecten en bergpassen in Oostenrijk
Oostenrijk heeft vignetten voor het wegverkeer, er zijn tolwegen waar je apart moet betalen en er is zelfs een zogeheten go-Box nodig als je voertuig meer dan 3,5 ton weegt.
Maak je fiets lenteklaar
Maak je fiets klaar voor het lentezonnetje. Controleer de bandendruk voor minder kans op lekke banden. Reinig en smeer de ketting grondig voor soepel fietsen. Geef remmen extra aandacht—veilig op pad!
LEZ Frankrijk: je Crit’Air ecovignet in 9 gemakkelijke stappen!
Op deze pagina vind je een handige gebruiksaanwijzing om het Franse ecovignet te bestellen.
Waar en wanneer is het druk op de weg in Italië?
De schoolvakanties zijn traditioneel de periodes dat we massaal op vakantie gaan. Veel Belgen blijven in Europa en kiezen voor eigen vervoer. Om naar het zonnige Italië te rijden bijvoorbeeld.