Veiligheid voor jezelf … en voor anderen!
Wil je ieders veiligheid garanderen, dan mag de lading niet:
- jouw voertuig uit zijn evenwicht brengen
- je zichtbaarheid hinderen
- gevaar vertegenwoordigen, maak dus alles stevig vast
- jouw koplichten of je nummerplaat in de weg staan
- op de openbare weg vallen, schade op de openbare weg of privé eigendommen berokkenen
Respecteer de afmetingen
Eens je voertuig (of aanhangwagen) geladen is:
- mag deze in geen enkel geval breder zijn dan 2,55 m, of 2,60 m indien je voertuig die breedte al heeft
- mag de lading niet langer zijn dan de lengte aan de voorkant van je voertuig en niet langer zijn dan 1 meter aan de achterkant
- mag de hoogte niet hoger zijn dan 4 meter
Er bestaat één uitzondering op deze reglementering. Is de lading 3 m lang en niet splitsbaar in delen, dan mag die lading meer dan 1 m uitsteken. Geef het duidelijk aan de andere weggebruikers aan en bevestig een waarschuwingsbord (vierkant bord met rood/witte schuine strepen).
Loop geen boete op!
Als je de regels niet respecteert, dan bega je een inbreuk van de tweede graad. Over het algemeen betekent dat een onmiddellijke inning van 116 euro. Als je niet betaalt, moet je voor de rechtbank verschijnen. Het kostenplaatje kan van 160 naar 2.000 euro oplopen!
Voorzichtig op de weg!
Vergeet ten slotte niet dat een geladen voertuig zwaarder is en dus minder snel reageert als je plots moet remmen. Een geladen voertuig is tevens gevaarlijk op de openbare weg. Heb je vragen ? Aarzel niet en neem contact met ons op: telefonisch via 02/286.33.84 of via mail op touringinfo@touring.be ..
Meest recente artikelen
Alles over milieuzones in Portugal
In Portugal is er momenteel enkel een lage emissiezone (LEZ) in Lissabon. Om in die lage emissiezone te rijden, moet je voldoen aan bepaalde voorwaarden.
Alles over milieuzones in Noorwegen
In Noorwegen zijn er steden met een lage emissiezone. Waar bevinden die milieuzones zich en hoe dek je jezelf in?
Rijden met winterbanden, sneeuwkettingen en spijkerbanden in Europa
Hieronder kan je doorklikken naar de landelijke en regionale wetgevingen voor het gebruik van sneeuwbanden, sneeuwkettingen en spijkerbanden binnen Europa. Foto: Gabriel Alenius/Unsplash
Vignetten, toltrajecten en bergpassen in Oostenrijk
Oostenrijk heeft vignetten voor het wegverkeer, er zijn tolwegen waar je apart moet betalen en er is zelfs een zogeheten go-Box nodig als je voertuig meer dan 3,5 ton weegt.
Maak je fiets lenteklaar
Maak je fiets klaar voor het lentezonnetje. Controleer de bandendruk voor minder kans op lekke banden. Reinig en smeer de ketting grondig voor soepel fietsen. Geef remmen extra aandacht—veilig op pad!
LEZ Frankrijk: je Crit’Air ecovignet in 9 gemakkelijke stappen!
Op deze pagina vind je een handige gebruiksaanwijzing om het Franse ecovignet te bestellen.
Waar en wanneer is het druk op de weg in Italië?
De schoolvakanties zijn traditioneel de periodes dat we massaal op vakantie gaan. Veel Belgen blijven in Europa en kiezen voor eigen vervoer. Om naar het zonnige Italië te rijden bijvoorbeeld.