Image

Last minute een ticketje boeken richting zon betekent niet dat je per definitie goedkoper af bent. Wel integendeel. Gelukkig zijn er andere manieren om op het allerlaatste moment wél goede zaken te doen. En zo pak je dat aan!

Het is een hardnekkig misverstand dat het boeken van een ‘last minute’ per definitie zou betekenen dat een reis goedkoper is dan normaal. Niets is minder dan waar want de uitdrukking heeft geen specifieke noch ‘officiële’ betekenis en is derhalve louter een commerciële term.

last minute inpakken en wegwezen
Inpakken en wegwezen? Denk goed na voor je die ‘last minute’ boekt.


Last minute tickets vaak duurder!

Wie op zoek is naar goedkope vliegtickets kan maar beter vroeg zoeken en boeken. De prijzen van tickets worden namelijk bepaald door vraag & aanbod waardoor reguliere vliegtuigtickets net duurder worden naarmate je vertrekdatum nadert en al zeker tijdens het hoogseizoen en/of op populaire vertrekdagen. In dit artikel leggen we haarfijn de verschillen uit tussen first en last minute en belichten we de formules die het meest relevant zijn voor jouw specifieke reiswensen.


Onverkochte pakketreizen

Is de situatie dan zo zwart/wit? Neen. Bij pakketreizen is er wel degelijk een verband tussen ‘last minute’ en de kostprijs. Maar daar spelen andere elementen. Bij pakketreizen gaat het om een combinatie van transport en accommodatie en is het de bedoeling van de touroperator om alle beschikbare plaatsen te verkopen. In de praktijk valt het dan wel eens voor dat er nog wat plaatsen onverkocht blijven of dat een klant laattijdig zijn/haar reis dient te annuleren. Reisorganisaties willen die vrije zitjes dan nog snel verkopen en lokken bijgevolg met aantrekkelijke tarieven.

Maar toch een niet onbelangrijke kanttekening hierbij: bekijk het aanbod aandachtig want niet zelden gaat het om korte reizen (2, 3 of 4 nachten) waarvoor je misschien niet meteen staat te springen. Basisregel: vertrouw niet blindelings op de eerste de beste aanbieding.


Internet of reisbureau?

In tijden van internet en booking-apps zouden we haast vergeten dat er zoiets bestaat als een reiskantoor. Ja, ze vissen beiden in dezelfde vijver maar onderschat de waarde van een traditioneel reiskantoor niet. En neen, boeken via het internet is niét per definitie goedkoper. In dit artikel zetten we de troeven van beide aanbieders op een rij.

last minute in een reiskantoor
In deze reiswinkel van Connections win je advies in voor je boekt. © Connections


Check het totaalplaatje

We willen er tot slot voor waarschuwen dat het vinden van goedkope vliegtickets niet altijd zaligmakend is. Low-cost maatschappijen vliegen vaak op luchthavens die niet meteen dicht bij je eindbestemming liggen waardoor je ter plaatse alsnog een bus, trein of taxi zult moeten nemen om bijvoorbeeld in het stadscentrum te geraken (bij een citytrip). De winst die je had gemaakt, is vaak al opgesoupeerd nog voor je aan je vakantie begint.

Bovendien kijk je ook best tegelijkertijd naar de prijzen van accommodatie. Het is niet ondenkbaar dat je goedkope tickets scoort en een half uur later vaststelt dat de hotels peperduur zijn of de bestemming in zijn totaliteit aan de prijzige kant is. Basisregel: kijken, vergelijken, alle elementen (lokaal transport, horeca, openbaar vervoer, huurauto, …) in kaart brengen en dan pas een beslissing nemen.


Een reisbijstand voor één enkele reis

Vertrek je binnenkort naar het buitenland en wil je éénmalig verzekerd zijn voor je reis? Dan is de tijdelijke formule Touring Explore beslist iets voor jou. Reisbijstand in de hele wereld vanaf 10 euro per persoon per reis, waar wacht je nog op?

Ontdek ook onze reisbijstand en annuleringsverzekering voor wereldwijde dekking.