First minute of last minute, het zijn twee manieren om verstandig met je reisbudget om te springen. Wat verstandig is of welke van de twee opties het goedkoopst is, is een vraag die moeilijk te beantwoorden is. Feit is dat het om twee verschillende concepten gaat die allebei zowel voor- als nadelen hebben. De vraag is veeleer: wat is de meest verstandige keuze? En die keuze maak je op basis van wat jouw verwachtingen zijn. Hieronder 5 scenario’s die jou kunnen helpen bij het nemen van de juiste beslissing.
1. Ik weet perfect wat ik wil
Als jij heel lang op voorhand weet wanneer je op vakantie gaat en je ook al precies weet waar het heen gaat (land, regio, hotel, etc.), ga dan grasduinen in de vroegboekkortingen. Op die manier boek je exact wat je wil zonder het risico te lopen dat je droomhotel of -bestemming op een later tijdstip niet meer beschikbaar is.
2. Ik ben absoluut niet flexibel
Ook in dat geval ben je beter af met een first minute aanbieding want bij last minute aanbiedingen is de kans heel klein dat je kunt afreizen op de dagen waarop je je vakantie gepland hebt. Overigens is het aanbod bestemmingen dan ook eerder beperkt.
3. Ik reis met schoolgaande kinderen
Kortom, je bent weinig flexibel en je wil zekerheid. Ga voor een bestemming met vroegboekkortingen. Als je echter wél flexibel bent, hou er dan rekening mee dat je met je kinderen normaliter enkel tijdens de schoolvakanties kunt reizen. In dat geval houdt gokken op een last minute aanbieding diverse risico’s in. Tijdens vakantieperiodes zijn het aantal last minutes relatief beperkt en zijn 3, 4 of meer trein- en of vliegtickets niet altijd makkelijk te krijgen.
4. Ik reis alleen en ben flexibel
Last minutes lijken aanlokkelijk in dat geval, maar helaas rekent de reissector steevast op verblijven op basis van 2 personen waardoor jouw ‘winst’ weleens mager zou kunnen uitvallen. Boek dus vroeg via een reiskantoor of regel alles zelf online: hotel en verplaatsing (trein, bus, vliegtuig, etc.).
5. Periode en bestemming spelen geen rol
Wie heel avontuurlijk is aangelegd én flexibel, kan zich laten verrassen door de last minute aanbiedingen. Ideaal voor wie de bestemming, het type accommodatie en reisperiode geen enkele rol speelt. Opgelet evenwel als je met een gezin reist: last minutes voor meer dan 3 personen zijn niet altijd makkelijk te vinden. En hou ook rekening met reisvisa, paspoorten, inentingen, enzovoorts. Juich dus niet te snel als je ‘overmorgen’ naar het Midden-Oosten kunt vertrekken, want het aanvragen van je visum gaat immers langer duren.
Maar wat is nu het goedkoopst?
Je mag er voorzichtig vanuit gaan dat vroegboekers tegenwoordig de beste zaken doen. En niet alleen qua prijs, maar voornamelijk qua keuze van bestemmingen, hotels, etc. Voor vliegreizen ben je er maar beter op tijd bij en heel zeker als je enkel tijdens de schoolvakanties kunt reizen. Last minute boeken is en blijft een kwestie van gokken. Af te raden dus voor wie zekerheid wil én precies weet wat hij of zij wil.
Zijn er dan geen nadelen verbonden aan vroeg boeken? Toch wel. Wie 6 maanden en langer op voorhand boekt, kan moeilijk voorspellen wat er tussen vandaag en de vertrekdatum gebeurt. Een relatie die eindigt? Een plots overlijden in de familie of een familielid dat plots ziek wordt? Dek je zelf in en neem een goede annuleringsverzekering zoals Touring No Stop Full .
En ook nog deze tip!
Wie voor de klassieke zomerbestemmingen kiest, moet beslist de aanbiedingen bekijken die vanuit de kleinere luchthavens in ons land vertrekken. En kijk ook eens over de grens want een vertrek vanuit Eindhoven (NL) of Rijsel (FR) kan aardig wat euro’s schelen. De extra kilometers die je moet rijden naar de luchthaven, zullen de eindbalans nauwelijks beïnvloeden. Boeken maar!
Meest recente artikelen
Alles over milieuzones in Portugal
In Portugal is er momenteel enkel een lage emissiezone (LEZ) in Lissabon. Om in die lage emissiezone te rijden, moet je voldoen aan bepaalde voorwaarden.
Alles over milieuzones in Noorwegen
In Noorwegen zijn er steden met een lage emissiezone. Waar bevinden die milieuzones zich en hoe dek je jezelf in?
Rijden met winterbanden, sneeuwkettingen en spijkerbanden in Europa
Hieronder kan je doorklikken naar de landelijke en regionale wetgevingen voor het gebruik van sneeuwbanden, sneeuwkettingen en spijkerbanden binnen Europa. Foto: Gabriel Alenius/Unsplash
Vignetten, toltrajecten en bergpassen in Oostenrijk
Oostenrijk heeft vignetten voor het wegverkeer, er zijn tolwegen waar je apart moet betalen en er is zelfs een zogeheten go-Box nodig als je voertuig meer dan 3,5 ton weegt.
Maak je fiets lenteklaar
Maak je fiets klaar voor het lentezonnetje. Controleer de bandendruk voor minder kans op lekke banden. Reinig en smeer de ketting grondig voor soepel fietsen. Geef remmen extra aandacht—veilig op pad!
LEZ Frankrijk: je Crit’Air ecovignet in 9 gemakkelijke stappen!
Op deze pagina vind je een handige gebruiksaanwijzing om het Franse ecovignet te bestellen.
Waar en wanneer is het druk op de weg in Italië?
De schoolvakanties zijn traditioneel de periodes dat we massaal op vakantie gaan. Veel Belgen blijven in Europa en kiezen voor eigen vervoer. Om naar het zonnige Italië te rijden bijvoorbeeld.