Image
First of last minute boekingen, wat is het goedkoopst?
Wie zijn/haar reisbudget optimaal wil gebruiken, kan onder meer opteren voor first en last minute boekingen. Maar wat is het goedkoopst?

First minute of last minute, het zijn twee manieren om verstandig met je reisbudget om te springen. Wat verstandig is of welke van de twee opties het goedkoopst is, is een vraag die moeilijk te beantwoorden is. Feit is dat het om twee verschillende concepten gaat die allebei zowel voor- als nadelen hebben. De vraag is veeleer: wat is de meest verstandige keuze? En die keuze maak je op basis van wat jouw verwachtingen zijn. Hieronder 5 scenario’s die jou kunnen helpen bij het nemen van de juiste beslissing.

 

1. Ik weet perfect wat ik wil

Als jij heel lang op voorhand weet wanneer je op vakantie gaat en je ook al precies weet waar het heen gaat (land, regio, hotel, etc.), ga dan grasduinen in de vroegboekkortingen. Op die manier boek je exact wat je wil zonder het risico te lopen dat je droomhotel of -bestemming op een later tijdstip niet meer beschikbaar is.

 

2. Ik ben absoluut niet flexibel

Ook in dat geval ben je beter af met een first minute aanbieding want bij last minute aanbiedingen is de kans heel klein dat je kunt afreizen op de dagen waarop je je vakantie gepland hebt. Overigens is het aanbod bestemmingen dan ook eerder beperkt.

 

3. Ik reis met schoolgaande kinderen

Kortom, je bent weinig flexibel en je wil zekerheid. Ga voor een bestemming met vroegboekkortingen. Als je echter wél flexibel bent, hou er dan rekening mee dat je met je kinderen normaliter enkel tijdens de schoolvakanties kunt reizen. In dat geval houdt gokken op een last minute aanbieding diverse risico’s in. Tijdens vakantieperiodes zijn het aantal last minutes relatief beperkt en zijn 3, 4 of meer trein- en of vliegtickets niet altijd makkelijk te krijgen.

 

4. Ik reis alleen en ben flexibel

Last minutes lijken aanlokkelijk in dat geval, maar helaas rekent de reissector steevast op verblijven op basis van 2 personen waardoor jouw ‘winst’ weleens mager zou kunnen uitvallen. Boek dus vroeg via een reiskantoor of regel alles zelf online: hotel en verplaatsing (trein, bus, vliegtuig, etc.).

 

5. Periode en bestemming spelen geen rol

Wie heel avontuurlijk is aangelegd én flexibel, kan zich laten verrassen door de last minute aanbiedingen. Ideaal voor wie de bestemming, het type accommodatie en reisperiode geen enkele rol speelt. Opgelet evenwel als je met een gezin reist: last minutes voor meer dan 3 personen zijn niet altijd makkelijk te vinden. En hou ook rekening met reisvisa, paspoorten, inentingen, enzovoorts. Juich dus niet te snel als je ‘overmorgen’ naar het Midden-Oosten kunt vertrekken, want het aanvragen van je visum gaat immers langer duren.

 

Maar wat is nu het goedkoopst?

Je mag er voorzichtig vanuit gaan dat vroegboekers tegenwoordig de beste zaken doen. En niet alleen qua prijs, maar voornamelijk qua keuze van bestemmingen, hotels, etc. Voor vliegreizen ben je er maar beter op tijd bij en heel zeker als je enkel tijdens de schoolvakanties kunt reizen. Last minute boeken is en blijft een kwestie van gokken. Af te raden dus voor wie zekerheid wil én precies weet wat hij of zij wil.

Zijn er dan geen nadelen verbonden aan vroeg boeken? Toch wel. Wie 6 maanden en langer op voorhand boekt, kan moeilijk voorspellen wat er tussen vandaag en de vertrekdatum gebeurt. Een relatie die eindigt? Een plots overlijden in de familie of een familielid dat plots ziek wordt? Dek je zelf in en neem een goede annuleringsverzekering zoals Touring No Stop Full .

 

En ook nog deze tip!

Wie voor de klassieke zomerbestemmingen kiest, moet beslist de aanbiedingen bekijken die vanuit de kleinere luchthavens in ons land vertrekken. En kijk ook eens over de grens want een vertrek vanuit Eindhoven (NL) of Rijsel (FR) kan aardig wat euro’s schelen. De extra kilometers die je moet rijden naar de luchthaven, zullen de eindbalans nauwelijks beïnvloeden. Boeken maar!

Fout getankt, wat nu gedaan?

Jaarlijks tanken zo’n 18.000 Belgen de verkeerde brandstof, zeg dus niet te snel dat het jou nooit zal overkomen. Ben je even verstrooid en gebeurt het bij jou, houd dan vooral het hoofd koel. Panikeer niet en start zeker je auto niet.