De regels verschillen van situatie tot situatie; we hebben de meest voorkomende scenario’s hieronder opgelijst. Volg de regels nauwgezet als je terug naar België reist en hou je aan de geldende maatregelen, zowel in eigen land als op je vakantiebestemming.
Terug naar België
Als je langer dan 48 uur in het buitenland verbleef, dan gelden de volgende regels als je terug naar België reist. Maar opgelet: als je uit een heel hoog risicoland terugkeert, dan gelden onderstaande regels altijd, dus ook als je minder dan 48 uur in dat land was.
Wat moet je doen?
1. Je vult het elektronisch Passagier Lokalisatie Formulier (PLF) in binnen de 6 maanden voor je aankomt in België, ook als je gevaccineerd bent. Het formulier moet ingevuld worden door:
- alle personen die naar België reizen, behalve wanneer ze minder dan 48 uur in België blijven of wanneer ze naar België terugkeren na een verblijf in het buitenland van minder dan 48 uur;
- iedereen die met het vliegtuig of per boot naar België reist;
- iedereen die met de trein of bus reist vanuit een land buiten de EU of Schengenzone.
Op 1 oktober werd de papieren versie van het Passagier Lokalisatie Formulier afgeschaft. Niet alleen omdat die een hoge werklast betekende voor de administraties, maar ook ze vaak slordig ingevuld werd, waardoor mensen die terugkeerden uit een rode zone hun testcode soms met vertraging kregen.
Voortaan kan je het PLF dus alleen nog online invullen. Mensen die geen computer of smartphone hebben, hoeven echter niet te panikeren. Er zijn immers verschillende manieren om hier een mouw aan te passen:
- Je kan de hulp inroepen van familie of vrienden. De QR-code die je krijgt nadat het formulier is ingevuld kan je dan afdrukken.
- Je kan je laten bijstaan door een reisbureau.
- Het zou volgens Volksgezondheid ook mogelijk worden om het PLF in te vullen aan desks in de luchthaven.
- Je hoeft het PLF bovendien niet meer maximaal 48 uur voor je terugkeer in te vullen. Het mag al tot 180 dagen op voorhand, zodat je het eigenlijk al online kan (laten) invullen vóór je op reis vertrekt. Achteraf kan je het nog altijd wijzigen, als er tijdens je reis toch iets zou veranderen.

2. Check voor je terug naar België reist de kleurcode van het land waar je was en/of dit land op de lijst prijkt met heel hoog risico landen.
3. Kijk na over welk COVID-certificaat je beschikt op www.covidsafe.be. Voor alle duidelijkheid: dit zou je al aangevraagd moeten hebben voor je vertrek naar het buitenland. Er bestaan drie soorten certificaten:
- Het vaccinatiecertificaat: dit certificaat is jouw bewijs dat je volledig gevaccineerd bent tegen het COVID-19-virus. Je bent pas volledig gevaccineerd als je laatste prik minstens 2 weken oud is.
- Het herstelcertificaat: dit certificaat toont aan dat je hersteld bent van COVID-19. Dat betekent concreet dat je over een positieve PCR-test beschikt die niet ouder is dan 180 dagen en dat je quarantaine achter de rug is.
- Het testcertificaat: dit certificaat bewijst dat je de voorbije 72 uur een PCR-test onderging waarvan het resultaat negatief was.
Testen of quarantaine?
Terug naar België reizen, kan in sommige gevallen betekenen dat je moet getest worden dan wel in quarantaine moet. Wat er dient te gebeuren na jouw vakantie, wordt bepaald op basis van de informatie op jouw PLF. Daarbij wordt rekening gehouden met een periode van de laatste 14 dagen én de kleur (groen, oranje of rood) van jouw bestemming (die tijdens jouw verblijf kan veranderen):
1. Je moet sowieso niét in quarantaine en hoeft niet getest te worden als je uit een groene of oranje zone terugkeert.
2. Als je uit een rode zone binnen de Europese Unie terugkeert, zijn dit de regels:
- Je moet niet in quarantaine en moet je niet laten testen als je over een vaccinatiecertificaat of herstelcertificaat beschikt.
- Heb je geen vaccinatiecertificaat of herstelcertificaat en ook geen recente negatieve PCR-test van maximum 72 uur oud? Laat je dan testen op dag 1 of 2 nadat je thuiskomt van je reis. Als je test negatief is, mag je uit quarantaine van zodra je jouw resultaat hebt. Maar laat je wel nog eens testen op dag 7. Kinderen onder de 12 jaar moeten sowieso geen test ondergaan.
3. Kom je terug naar België uit een rode zone buiten de EU, dan zijn dit de regels:
- Beschik je over een vaccinatiecertificaat of herstelcertificaat? Laat je testen op dag 1 of 2 nadat je thuiskomt van je reis. Als je test negatief is, mag je uit quarantaine van zodra je jouw resultaat hebt. Laat je daarna nog eens testen op dag 7. Kinderen onder de 12 jaar moeten sowieso geen test ondergaan.
- Heb je geen vaccinatiecertificaat of herstelcertificaat ? Dan moet je 10 dagen verplicht in quarantaine. Laat je testen op dag 1 en 7 nadat je thuiskomt van je reis.
- Er zijn enkele landen waarvoor dit niet zo is. Je vindt deze lijst op info-coronavirus.be/nl/kleurcodes-per-land/
- In uitzonderlijke gevallen moet je je niet laten testen en/of niet in quarantaine gaan. Dat is bijvoorbeeld het geval als je dringend medische hulp nodig hebt of een begrafenis wil bijwonen. Let wel: je moet desgevallend extra hygiënische maatregelen treffen; lees hier meer.
Opgelet: Woon of verblijf je in Brussel, kom je terug uit een rode zone (binnen of buiten EU/Schengen) én heb je geen vaccinatiecertificaat of herstelcertificaat, laat je dan testen op dag 1 en dag 7 na terugkomst en blijf in quarantaine tot het resultaat van je tweede test bekend is.
4. Kom je vanuit een land met een heel hoog risico binnen de EU of Schengenzone?
Heb je een vaccinatiecertificaat? Dan moet je niet in quarantaine en hoef je je niet te laten testen.
Geen vaccinatiecertificaat? Laat je testen op dag 1 en blijf in quarantaine in afwachting van het resultaat. (Je moet je niet laten testen op dag 1 wanneer je bij aankomst in België een geldige negatieve test van max. 72 uur oud bij je hebt.) Laat je daarna nog eens testen op dag 7. Is een test positief? Dan moet je minstens 10 dagen in quarantaine.
5. Kom je uit een land met een heel hoog risico buiten de EU of Schengenzone?
- 10 dagen quarantaine is verplicht en geldt voor iedereen, zelfs als je volledig gevaccineerd bent of minder dan 48 uur op die bestemming was.
- Als je terug naar België reist, laat je dan testen op dag 1 en dag 7 nadat je thuiskomt.
- Een overzicht van deze zones vind je hier.
Bron: Federale Overheidsdienst Volksgezondheid, Veiligheid van de Voedselketen en Leefmilieu
Meest recente artikelen
Alles over milieuzones in Portugal
In Portugal is er momenteel enkel een lage emissiezone (LEZ) in Lissabon. Om in die lage emissiezone te rijden, moet je voldoen aan bepaalde voorwaarden.
Alles over milieuzones in Noorwegen
In Noorwegen zijn er steden met een lage emissiezone. Waar bevinden die milieuzones zich en hoe dek je jezelf in?
Rijden met winterbanden, sneeuwkettingen en spijkerbanden in Europa
Hieronder kan je doorklikken naar de landelijke en regionale wetgevingen voor het gebruik van sneeuwbanden, sneeuwkettingen en spijkerbanden binnen Europa. Foto: Gabriel Alenius/Unsplash
Vignetten, toltrajecten en bergpassen in Oostenrijk
Oostenrijk heeft vignetten voor het wegverkeer, er zijn tolwegen waar je apart moet betalen en er is zelfs een zogeheten go-Box nodig als je voertuig meer dan 3,5 ton weegt.
Maak je fiets lenteklaar
Maak je fiets klaar voor het lentezonnetje. Controleer de bandendruk voor minder kans op lekke banden. Reinig en smeer de ketting grondig voor soepel fietsen. Geef remmen extra aandacht—veilig op pad!
LEZ Frankrijk: je Crit’Air ecovignet in 9 gemakkelijke stappen!
Op deze pagina vind je een handige gebruiksaanwijzing om het Franse ecovignet te bestellen.
Waar en wanneer is het druk op de weg in Italië?
De schoolvakanties zijn traditioneel de periodes dat we massaal op vakantie gaan. Veel Belgen blijven in Europa en kiezen voor eigen vervoer. Om naar het zonnige Italië te rijden bijvoorbeeld.