De joint venture tussen KTM en CFMoto werpt opnieuw een vrucht af die gezien mag worden. Maak kennis met de NK800, een concurrentiële middenklasser uit China.
De samenwerking – sorry, ‘joint venture’ – tussen KTM en CFMoto werpt met de NK800 een volgende, bijzonder appetijtelijk ogende vrucht af. Wij mochten de Chinese interpretatie van de 790 Duke in primeur testen aan de bloedhete Côte d’Azur. Maak kennis met de CFMoto NK800.

CFMoto NK800 productiemodel
Wie het NK-C22 prototype al had bewonderd, zal in z’n nopjes zijn met het eindresultaat dat ontwerper Carles Solsona en zijn Modena 40 (R&D-centrum) richting productielijn hebben geseind. Het uiteindelijke productiemodel is immers een uiterst ravissante en piekfijn afgewerkte verschijning, van de knoppenwinkel en de strakke ledverlichting, over het geponste zadelovertrek, tot de stickers onder de lak. Alle lof voor de afwerking op deze CFMoto NK800, met het subframe dat door het kuipwerk komt piepen, de metalen rand rond de zijpanelen, het strakke ontwerp van de demper, het bijzonder knap vormgegeven voorspatbord … Werkelijk elk element aan deze machine oogt en voelt premium. Hulde. De enige smet op dat blazoen is het gasklephuis dat vol in het zicht zit en vloekt met de voor de rest erg netjes weggewerkte componenten.

Sportieve inborst
Dankzij de joint venture met KTM kan de CFMoto NK800 uitpakken met de gekende 799cc paralleltwin met 285°-krukas, die dik 95 pk (bij 9.250 tpm) en 79 Nm (bij 8.000 tpm) presteert in de drie beschikbare rijmodi (Rain, Street en Sport). Wie gezien de Oostenrijkse genen op een WP-ophanging had gehoopt, zal allerminst ontgoocheld zijn met het alternatief. CFMoto kiest voor een volledig instelbare 43 mm UPSD-vork van Kayaba (KYB) en een eveneens volledig regelbare monoshock achteraan. J.Juan levert de radiaal gemonteerde vierzuigerremklauwen met 320 mm-schijven vooraan, evenals de enkele 260 mm-schijf achteraan – met ABS, uiteraard. Inclusief Maxxis Supermaxx ST-banden en een hele elektronicawinkel (meer daarover verderop) weegt de Sport-versie rijklaar 186 kilo.

Tv kijken
De Advanced is de overtreffende trap. En dit dankzij een uitgebreider elektronisch pakket met onder meer een up/down quickshifter met autoblipper, sleutelloos starten en een enorm 8-inch TFT-aanraakscherm waarop je onder meer de navigatie kan volgen, het scherm van je mobieltje kan casten en alle functies van Apple CarPlay kan gebruiken. Om die televisie tussen je knuisten te doen passen, is het stuur op de Advanced aangepast, terwijl je twintig centimeter lager ook een stuurdemper aantreft. Net zoals de Sport heeft ook deze telg standaard cruisecontrol aan boord. En hij is beschikbaar in dezelfde twee kleurstellingen: het strakke Nebula White en het waanzinnig mooie Zircon Black. Alles opgeteld tikt de Advanced af op 189 kg, volledig rijklaar.

Kwiek
Met dank aan de instelbare KYB-ophanging gooi je ’t lage rijklaargewicht van de NK800 erg makkelijk over. En zowel balhoofdhoek, stuuruitslag, naloop als de korte wielbasis zijn gericht op erg kwiek sturen. Naar stabiliteit toe is de standaard stuurdemper op de Advanced een absolute troef – zowel bij het insturen als met snelheden vanaf 150 km/u, waarbij de voorzijde wat licht wordt. Achteraan filtert de monoshock in standaardsetting met mijn gewicht (68 kg) de meeste oneffenheden uit het wegdek. Iets zwaardere rijders zullen vermoedelijk snel met de instellingen voor veervoorspanning en uitgaande demping in de weer gaan. De rubbers zorgen op dit – toegegeven, goed opgewarmde en snaarstrakke – asfalt voor een perfecte grip. Ook bij snelle richtingwissels en hard remmen vallen ze moeilijk uit hun lood te slaan.
Iets wat helaas wel meermaals gebeurt met het ABS. Als we het tempo wat opschroeven, komt het ABS zowel achter- als vooraan wel bijzonder snel tussenbeide. Ook op momenten waarop je dit helemaal niet zou verwachten, waardoor je bij wijlen met een stuiterend voorwiel van je lijn afwijkt en het vertrouwen om laat te remmen en vol een bocht in te duiken een deuk oploopt. Zonde, want het had niet gehoeven. De radiale J.Juans bijten immers lekker krachtig, maar met een mooie progressieve opbouw in de schijven. Ook achteraan is er verrassend veel bijtkracht, wat in combinatie met de vrij krappe draaicirkel en het lage gewicht ideaal is voor korte manoeuvres.

Elektronica
Op het vlak van elektronica wil de CFMoto NK800 (noodgedwongen) een pioniersrol vervullen. Dat zit zo: in de deal met KTM zit geen elektronica inbegrepen; daarvoor is CFMoto op zichzelf aangewezen. Op zo’n moment heb je twee keuzes: of je klopt aan bij de gevestigde waarden in het wereldje, of je gaat zelf van nul aan de slag. De Chinezen hebben voor optie twee gekozen. Een gevolg van die moedige en tijdrovende keuze is dat er op de NK800 (voorlopig?) geen tractiecontrole is voorzien, omdat het team naar eigen zeggen ‘niet overtuigd was van de testresultaten’. Liever geen tractiecontrole dan half werk afleveren. Een koppigheid die bewonderenswaardig is, maar waar we ook de nukkige injectie en het erg gretige ABS aan kunnen toeschrijven.

Wat wél op punt staat, en zelfs een open doekje verdient, is de synergie tussen de T-box (intelligente terminal met 4G-module en 6-assensensor) en de CFMoto Ride App. De mogelijkheden daarvan zijn eindeloos: van personalisatie, geofencing en navigatie, over waarschuwingen voor je onderhoudsbeurt tot intelligente verlichting. Met een speciale vermelding voor de intelligente voertuigzoeker (waarmee je motor geluid maakt en met de lichten knippert om ‘m makkelijker terug te vinden) én de OTA-upgrades.
Voor deze over-the-air-upgrades van elektronische componenten hoef je niet naar de dealer. De app installeert alle beschikbare software-updates automatisch voor jou op de motor. Op deze manier zou tractiecontrole, als die er binnenkort zou komen, bijvoorbeeld makkelijk aan je NK800 toegevoegd kunnen worden. Of een andere mapping voor de injectie, of parameters voor het ABS – we denken maar even mee. Alle hardware is voorzien.
Conclusie
De CFMoto NK800 is (nog) niet perfect. Maar met een prijs van 8.249 euro, een knap design, goede rijkarakteristieken en een uitstekend rijwielgedeelte is het een middenklasser waar de concurrentie nu al rekening mee moet houden.
Lees de volledige test op motornieuws.be
Op onze website vind je alle door Touring geteste motorfietsen.
Touring depanneert ook je motor
Een probleem met je motor? Dankzij de pechverhelping van Touring komen onze wegenwachters je dag en nacht te hulp, overal in België en zelfs voor je voordeur!
Ga je met de motor op reis? Bekijk dan onze pechverhelpingsformules in het buitenland.
Meest recente artikelen
Alles over milieuzones in Portugal
In Portugal is er momenteel enkel een lage emissiezone (LEZ) in Lissabon. Om in die lage emissiezone te rijden, moet je voldoen aan bepaalde voorwaarden.
Alles over milieuzones in Noorwegen
In Noorwegen zijn er steden met een lage emissiezone. Waar bevinden die milieuzones zich en hoe dek je jezelf in?
Rijden met winterbanden, sneeuwkettingen en spijkerbanden in Europa
Hieronder kan je doorklikken naar de landelijke en regionale wetgevingen voor het gebruik van sneeuwbanden, sneeuwkettingen en spijkerbanden binnen Europa. Foto: Gabriel Alenius/Unsplash
Vignetten, toltrajecten en bergpassen in Oostenrijk
Oostenrijk heeft vignetten voor het wegverkeer, er zijn tolwegen waar je apart moet betalen en er is zelfs een zogeheten go-Box nodig als je voertuig meer dan 3,5 ton weegt.
Maak je fiets lenteklaar
Maak je fiets klaar voor het lentezonnetje. Controleer de bandendruk voor minder kans op lekke banden. Reinig en smeer de ketting grondig voor soepel fietsen. Geef remmen extra aandacht—veilig op pad!
LEZ Frankrijk: je Crit’Air ecovignet in 9 gemakkelijke stappen!
Op deze pagina vind je een handige gebruiksaanwijzing om het Franse ecovignet te bestellen.
Waar en wanneer is het druk op de weg in Italië?
De schoolvakanties zijn traditioneel de periodes dat we massaal op vakantie gaan. Veel Belgen blijven in Europa en kiezen voor eigen vervoer. Om naar het zonnige Italië te rijden bijvoorbeeld.