Image
Op reis buiten Europa: cash betalen of met een kaart?
Je gaat dit jaar buiten Europa op vakantie en je hebt deviezen nodig? Dan vraag je je wellicht af of je op voorhand geld moet laten wisselen. En betaal je ter plaatse best cash of met een kaart?

 

Met contant geld betalen

Contant geld is nog steeds het meest geaccepteerde betaalmiddel ter wereld! Indien je besluit handje contantje te gaan, hoef je je alvast geen zorgen te maken of je (krediet)kaart wel geaccepteerd wordt. Er zijn drie manieren om contant geld te verkrijgen: je kan het voor vertrek bij de bank bestellen, bij een (lokaal) wisselkantoor halen, of rechtstreeks afhalen bij een geldautomaat ter plaatse.

 

Bij de bank

Als je al graag contant geld op zak hebt vooraleer je vertrekt, kan je je valuta al van tevoren bij de bank bestellen. Afhankelijk van het type valuta kan het enkele weken duren, voordat je je geld ontvangt. Het bestellen van valuta heeft als voordeel dat je eens ter plaatse onmiddellijk contant geld bij de hand hebt en kan gebruiken. Je zal echter voortdurend in het achterhoofd moeten houden dat je een grote som geld bij je hebt. Je zal dus voortdurend op je hoede moeten zijn voor pickpockets die zich graag ophouden in toeristische hotspots …

 

In een wisselkantoor

Uiteraard kan je ook geld wisselen bij een wisselkantoor. Steeds vaker hanteren wisselkantoren scherpe tarieven om elkaar de loef af te steken. Je kan zowel voor als na je vertrek je vreemde valuta wisselen. In het eerste geval neem je best de tijd om alle kantoren in de buurt te vergelijken en zo het beste tarief te kiezen. Wissel je je geld pas als je bent aangekomen? Ook hier kunnen grote verschillen tussen aanbieders bestaan. Je geld pas wisselen op je bestemming heeft natuurlijk als voordeel dat je zo snel de goede kantoren leert kennen.

 

Maximale bedragen bij geldautomaten

Sommige kredietkaart aanbieders stellen op hun kaarten een maximumbedrag voor geldafhaling in het buitenland (of buiten de EU) in, vaak om fraude te voorkomen. Zo kan je bij sommige aanbieders maar €100 opnemen per keer. Dat kan lastig zijn, omdat je wel bij iedere afhaling transactie- en mogelijk wisselkoerskosten betaalt. Deze kosten kunnen sterk variëren per bank en kredietkaart type en kunnen grofweg worden onderverdeeld in drie categorieën. In het eerste geval brengt de bank een vast bedrag in rekening - of je nu € 30 of € 100 opneemt, het bedrag blijft hetzelfde. In het tweede geval rekent de bank een percentage van het opgenomen bedrag aan, waarbij het minimum aangerekende bedrag dikwijls € 5 bedraagt. In het laatste geval combineert de bank deze twee: je betaalt dus een vast bedrag plus een percentage van het opgenomen bedrag. Maar hoe je bank ook opereert: je betaalt altijd kosten per geldafhaling buiten de EU. Daarom is het goedkoper om in één keer een groter bedrag af te halen (als dit veilig is en je zeker weet dat je dit bedrag nodig gaat hebben) dan vaker voor een kleiner bedrag te kiezen.

 

Welke valuta kiezen?

Afhankelijk van je bestemming, kan je worden blootgesteld aan transactiekosten die in een korte tijd behoorlijk kunnen oplopen. Een geplande roadtrip? Blijf je binnen Europa, dan zijn alle geldopnames en betalingen gratis. De kosten van betalingen en geldopnames buiten de eurozone kunnen sterk variëren per bank, type kaart of het type valuta.

 

Bij de geldautomaat

Ben je net op je bestemming aangekomen en heb je contant geld nodig? Geldautomaten geven vaak de keuze om geld af te halen in de lokale valuta, in je eigen valuta (euro’s in dit geval), of soms in dollars. Ga bij deze keuze altijd zo veel mogelijk voor opname in de lokale valuta: dan worden er namelijk geen wisselkoerskosten in rekening gebracht, wat je soms 30% kan schelen in vergelijking met een geldopname in dollars of euro’s.

 

Bij het betalen

Eén van de leuke dingen aan vakantie is natuurlijk het kopen van souvenirs. Mocht je bij het shoppen door de betaalautomaat gevraagd worden of je in lokale valuta of euro wil betalen, ga dan weer voor de lokale valuta. Voor het betalen in euro’s rekent je bank namelijk transactiekosten en wisselkoerskosten aan. Met euro’s betalen in een land buiten de Eurozone is dus duurder dan in de lokale valuta.

 

Vergelijk voor je vertrek

Betalen of geld afhalen in het buitenland: doe je dat nu beter in euro’s of in lokale valuta? Alles zal afhangen van de kosten die je bank aanrekent voor omzetting en commissie. Over het algemeen is het zeker verstandig om te betalen in lokale valuta, op voorwaarde dat jouw kaartuitgever hiervoor geen hoge kosten aanrekent. Een handige manier om dit na te gaan is een vergelijken van kredietkaarten op een platform als TopCompare.be.

Deel deze inhoud