Partnerinfo: Op ongeveer 900 kilometer rijden ligt Tsjechië. Een land met indrukwekkende natuur, maar ook een land van honderden kastelen. Foto: Michal Vitasek.
Het mooiste kastelencomplex ter wereld bevindt zich volgens ingewijden in het hart van Tsjechië: de Praagse Burcht. Maar ook buiten Praag vind je talloze kastelen en pittoreske plekjes. Dit zijn de vijf plaatsen die je moet gezien hebben buiten de Tsjechische hoofdstad.

1. Barok complex in Kuks
In het noorden van Tsjechië, vlakbij het Reuzengebergte in Kuks, ligt een spectaculair gebouw uit de 17e eeuw (foto hierboven). Het is een voormalig hospitaal met een kerk, crypte en een barokke apotheek, de op één na oudste van Europa. Interessant om zien zijn de allegorieën, monumentale beelden van de twaalf menselijke deugden en ondeugden. De beelden zijn van de hand van Matyáš Bernard Braun, de Tsjechische Michelangelo. Vergeet bij je bezoek aan Kuks ook niet door het stadje zelf te wandelen. Op deze plek bevond zich trouwens één van de grootste kuuroorden van Bohemen.
2. Werelderfgoed in Kutná Hora
Ten oosten van Praag, op een uurtje rijden, ligt de pittoreske stad Kutná Hora. De stad was in de 14e eeuw belangrijker dan Praag omdat hier zilver werd gewonnen en munten werden gemaakt. Kutná Hora stond daarom ook wel bekend als ‘de schatkist van Tsjechië’.
Het centrum van de stad werd in 1995 opgenomen op de werelderfgoedlijst van Unesco. Met dank aan het historische belang en de architecturale pareltjes in de binnenstad. Het symbool van Kutná Hora is de laatgotische kathedraal van St. Barbara, maar Kutná Hora staat ook synoniem voor de bijzondere bottenkapel in de wijk Sedlec. Duizenden menselijke botten sieren hier het plafond of zijn gebruikt voor andere decoratie.
3. Natuurgebied Kokořínsko
Bossen, heuvels en adembenemende rotsformaties. De natuur in Tsjechië is indrukwekkend. Naast de bekende natuurgebieden zoals het Reuzengebergte, Boheems Paradijs en Boheems Zwitserland, zijn er in Tsjechië nog vele andere natuurparken. Kokořínsko is er daar een van.
Het natuurgebied ligt op een uurtje rijden ten noorden van Praag en bijzonder zijn hier de 12 meter hoge kalksteen rotsen afgetopt met platte stenen. Ook interessant is de Tsjechische Mount Rushmore ofwel Čertova hlava (duivelskop), een rotsreliëf met hoofden van sprookjeswezens.
4. Kasteel Hluboká
Een van de mooiste kastelen van Tsjechië is beslist dat van Hluboká. Dit sprookjesachtige kasteel met torentjes, erkers en idyllische tuin kwam in de 17de eeuw in de handen van de familie Schwarzenberg. Het gebouw is geïnspireerd op Windsor Castle. Een bezoek aan dit kasteel is perfect te combineren met een fiets- of boottocht over de Moldau naar České Budějovice, de hoofdstad van Zuid-Bohemen.

5. Terezín/Theresienstadt
De vestingstad Terezín is een plaats met een donker verleden. De stad werd in de 18e eeuw gebouwd als fort tegen de Pruisen, maar was ten tijde van de Tweede Wereldoorlog een ghettokamp voor de Joodse bevolking. Duizenden Joden werden naar Terezín gebracht waar ze in erbarmelijke omstandigheden leefden en vervolgens naar concentratiekampen in Polen werden gedeporteerd. Het fort, dat werd gebruikt als gevangenis, herbergt nu een museum. Net buiten de muren van Theresienstadt ligt een groot gedenkveld met duizenden kruisen ter nagedachtenis aan de overledenen.

Meer informatie over Tsjechië vind je op www.visitczechrepublic.com. TIP: Je kan een gratis informatiepakket met brochures aanvragen via amsterdam@czechtourism.com.
Meest recente artikelen
Alles over milieuzones in Portugal
In Portugal is er momenteel enkel een lage emissiezone (LEZ) in Lissabon. Om in die lage emissiezone te rijden, moet je voldoen aan bepaalde voorwaarden.
Alles over milieuzones in Noorwegen
In Noorwegen zijn er steden met een lage emissiezone. Waar bevinden die milieuzones zich en hoe dek je jezelf in?
Rijden met winterbanden, sneeuwkettingen en spijkerbanden in Europa
Hieronder kan je doorklikken naar de landelijke en regionale wetgevingen voor het gebruik van sneeuwbanden, sneeuwkettingen en spijkerbanden binnen Europa. Foto: Gabriel Alenius/Unsplash
Vignetten, toltrajecten en bergpassen in Oostenrijk
Oostenrijk heeft vignetten voor het wegverkeer, er zijn tolwegen waar je apart moet betalen en er is zelfs een zogeheten go-Box nodig als je voertuig meer dan 3,5 ton weegt.
Maak je fiets lenteklaar
Maak je fiets klaar voor het lentezonnetje. Controleer de bandendruk voor minder kans op lekke banden. Reinig en smeer de ketting grondig voor soepel fietsen. Geef remmen extra aandacht—veilig op pad!
LEZ Frankrijk: je Crit’Air ecovignet in 9 gemakkelijke stappen!
Op deze pagina vind je een handige gebruiksaanwijzing om het Franse ecovignet te bestellen.
Waar en wanneer is het druk op de weg in Italië?
De schoolvakanties zijn traditioneel de periodes dat we massaal op vakantie gaan. Veel Belgen blijven in Europa en kiezen voor eigen vervoer. Om naar het zonnige Italië te rijden bijvoorbeeld.