Image

Partnerinfo: Op ongeveer 900 kilometer rijden ligt Tsjechië. Een land met indrukwekkende natuur, maar ook een land van honderden kastelen. Foto: Michal Vitasek.


Het mooiste kastelencomplex ter wereld bevindt zich volgens ingewijden in het hart van Tsjechië: de Praagse Burcht. Maar ook buiten Praag vind je talloze kastelen en pittoreske plekjes. Dit zijn de vijf plaatsen die je moet gezien hebben buiten de Tsjechische hoofdstad.


Tsjechië Kuks
Een voormalig hospitaal met een kerk, crypte en een barokke apotheek vormen samen dé trekpleister van Kuks. Foto: Ladislav Renner


1. Barok complex in Kuks

In het noorden van Tsjechië, vlakbij het Reuzengebergte in Kuks, ligt een spectaculair gebouw uit de 17e eeuw (foto hierboven). Het is een voormalig hospitaal met een kerk, crypte en een barokke apotheek, de op één na oudste van Europa. Interessant om zien zijn de allegorieën, monumentale beelden van de twaalf menselijke deugden en ondeugden. De beelden zijn van de hand van Matyáš Bernard Braun, de Tsjechische Michelangelo. Vergeet bij je bezoek aan Kuks ook niet door het stadje zelf te wandelen. Op deze plek bevond zich trouwens één van de grootste kuuroorden van Bohemen.


2. Werelderfgoed in Kutná Hora

Ten oosten van Praag, op een uurtje rijden, ligt de pittoreske stad Kutná Hora. De stad was in de 14e eeuw belangrijker dan Praag omdat hier zilver werd gewonnen en munten werden gemaakt. Kutná Hora stond daarom ook wel bekend als ‘de schatkist van Tsjechië’.


Het centrum van de stad werd in 1995 opgenomen op de werelderfgoedlijst van Unesco. Met dank aan het historische belang en de architecturale pareltjes in de binnenstad. Het symbool van Kutná Hora is de laatgotische kathedraal van St. Barbara, maar Kutná Hora staat ook synoniem voor de bijzondere bottenkapel in de wijk Sedlec. Duizenden menselijke botten sieren hier het plafond of zijn gebruikt voor andere decoratie.


3. Natuurgebied Kokořínsko

Bossen, heuvels en adembenemende rotsformaties. De natuur in Tsjechië is indrukwekkend. Naast de bekende natuurgebieden zoals het Reuzengebergte, Boheems Paradijs en Boheems Zwitserland, zijn er in Tsjechië nog vele andere natuurparken. Kokořínsko is er daar een van.


Het natuurgebied ligt op een uurtje rijden ten noorden van Praag en bijzonder zijn hier de 12 meter hoge kalksteen rotsen afgetopt met platte stenen. Ook interessant is de Tsjechische Mount Rushmore ofwel Čertova hlava (duivelskop), een rotsreliëf met hoofden van sprookjeswezens.


4. Kasteel Hluboká

Een van de mooiste kastelen van Tsjechië is beslist dat van Hluboká. Dit sprookjesachtige kasteel met torentjes, erkers en idyllische tuin kwam in de 17de eeuw in de handen van de familie Schwarzenberg. Het gebouw is geïnspireerd op Windsor Castle. Een bezoek aan dit kasteel is perfect te combineren met een fiets- of boottocht over de Moldau naar České Budějovice, de hoofdstad van Zuid-Bohemen.

Tsjechië Hluboká
Hluboká, een van de mooiste kastelen van Tsjechië. Foto: Ladislav Renner


5. Terezín/Theresienstadt

De vestingstad Terezín is een plaats met een donker verleden. De stad werd in de 18e eeuw gebouwd als fort tegen de Pruisen, maar was ten tijde van de Tweede Wereldoorlog een ghettokamp voor de Joodse bevolking. Duizenden Joden werden naar Terezín gebracht waar ze in erbarmelijke omstandigheden leefden en vervolgens naar concentratiekampen in Polen werden gedeporteerd. Het fort, dat werd gebruikt als gevangenis, herbergt nu een museum. Net buiten de muren van Theresienstadt ligt een groot gedenkveld met duizenden kruisen ter nagedachtenis aan de overledenen.

Terezín
Libor Svacek; box@fotosvacek.cz; mobile phone: +420602428001;
Terezín. Foto: Libor Svacek


Meer informatie over Tsjechië vind je op www.visitczechrepublic.com. TIP: Je kan een gratis informatiepakket met brochures aanvragen via amsterdam@czechtourism.com.