Image
Zuid Dijleland
De Ronde van België: op stap in Zuid-Dijleland, provinvie Vlaams-Brabant.


Een statige oprit in een verstild dorp. Geflankeerd door een afgeborsteld kasteel en een pension voor paarden op leeftijd. Een bos en een dreef die kaarsrecht naar Brouwerij De Kroon wijst. Baron’s House, een vijfsterrenhotel vermomd als B&B, is die ochtend onze plaats van afspraak. De toon voor een gezellig wandel- en degustatieweekend is gezet.

Na het inchecken, plooien we de wandelnetwerkkaart van Zuid-Dijleland open. 232 knooppunten, goed voor 300 km grotendeels onverharde wegen dwars door Bertem, Bierbeek, Huldenberg, Leuven, Oud-Heverlee, Overijse en Tervuren. We vinken twee wandelingen aan: de Margijswandeling (8,5 km) en een korte passage aan de Zoete Waters (3,4 km). Maar eerst gaan we op bezoek bij een professor.


Een Delvaux om te drinken

Freddy Delvaux is zijn naam. Ruim 17 jaar lang was hij brouwmeester bij Stella Artois en daarna nog eens twee decennia bierprofessor aan de landbouwfaculteit van de KU Leuven. Onze leden zijn dan ook vereerd dat ze geen klassieke rondleiding krijgen bij de gerestaureerde Brouwerij De Kroon, maar een hartelijke verwelkoming door de professor-eigenaar zelf. Hij is dé man achter een hele hoop succesvolle Belgische speciaalbieren maar is de bescheidenheid zelf. Als we hem vragen welke bieren hij zoal (mee) ontwikkeld heeft, knikt hij met fonkelende ogen dat hij dat niet mag verklappen. Maar de leden zien de bordjes aan de muren hangen en er zijn grote kleppers bij.


Op deze plek in Zuid-Dijleland worden intussen 11 bieren gebrouwen en tegelijkertijd lopen er wat experimenten met nieuwe brouwsels. Ze zijn niet of nauwelijks in de handel verkrijgbaar waardoor je ze dus ter plaatse zult moeten komen drinken. Markant detail: vanuit de brouwerij loopt een pijpleiding rechtstreeks naar de tapkranen in het aanpalende café. Hoog tijd om een en ander te proeven, besluit de professor: ‘Heb je al een Delvaux aan je arm gehad Francine?’ ‘Te duur,’ knikt ze ietwat achterdochtig. Waarop de professor haar in de arm neemt richting café. ‘Zo, je hebt nu een echte Delvaux aan je arm.’ Hilariteit.


We starten met een perfect getapte pint. Een ‘Job’, de bijnaam van de professor. De pils wordt zeer gesmaakt maar bij het degusteren van de ‘Delvaux’ zijn onze gastproevers unaniem. Daniel vat het goed samen: ‘Een bier met de eigenschappen van een uitstekende wijn.’ De professor kijkt verrast op: ‘Dat is nu eens perfect uitgelegd; dat was precies onze bedoeling’.

Een Delvaux om te drinken. Zuid-Dijleland
Delvaux, een volkomen evenwichtig bier volgens kenners.


Nog helemaal onder de indruk van ons bezoek wandelen we langs een binnenweg van de brouwerij naar Barons Brasserie. Lunchtijd. De bierdrinkers in het gezelschap twijfelen geen moment als ze de dranken komen opnemen want ze hebben Delvaux. We houden het echter bij één grote fles en één gerecht want de wandelschoenen kriebelen en het valleilandschap van Dijle en IJse lonkt.

Brouwerij De Kroon Zuid-Dijleland
Bij Brouwerij De Kroon is het altijd gezellig druk (foto genomen voor de corona-epidemie, nvdr).


Het bos van Margijs

Het weer zit mee. Ondanks de onheilspellende weerkaart valt er acht kilometer lang geen druppel uit de hemel. Het bos van Margijs in het hart van Zuid-Dijleland ligt er sprookjesachtig bij. Daniel en Didier, twee amateurfotografen, staan regelmatig stil. Letterlijk en figuurlijk. De stilte, die typische bosgeur, de kleine details in het mos, de kruinen, de liggende en staande stammen, de paddenstoelen… Daniel geeft zijn kaartje. Of we reclame willen maken voor hun gezamenlijke blog? Bij deze: esteticofsenses.blogspot.com


Laatste tros nét weg

Dag twee begint met een tegenvaller. De laatste trossen druiven zijn net geplukt bij druiventeler Van Camp. Er staan nog 2 bakjes in de vitrine en die verdwijnen op onze vraag discreet onder de toonbank. Bij voorbaat verkocht. Niet goedkoop maar na de rondleiding in de serres begrijpt iedereen waarom. Wat een vakmanschap. De vier leden komen van alles te weten over de terroir, de druivensoorten, het intensieve werk en de rol van de natuur in dat geheel. Daniel en Didier weten wat hen te doen staat want ze zijn hun jaarlijkse oogst van die éne druif meer dan moe, grinniken ze. Maar Daniel is serieus; ze gaan werk maken van hun wijnstokken.


Daarna is er beter nieuws. Bij de lunch in Brasserie Saint-Jean krijgen we de mogelijkheid om een mousserende wijn uit Zuid-Dijleland te degusteren: de Chardonnay Meerdael. De meningen zijn verdeeld maar als we de gespecialiseerde pers mogen geloven, kunnen deze bubbels wel degelijk wedijveren met de bubbels uit onze buurlanden.


Na de lunch is er nog tijd voor een korte wandeling aan de Zoete Waters: vijf verlokkelijke vijvers gelegen tussen het Heverleebos en het Meerdaalwoud. Ook hier gaan Didier en Daniel meteen aan de slag. Francine en Bernard hebben meer oog voor dat bijzondere kerkje te midden de herfsttinten: de Onze-Lieve-Vrouw van Steenbergen Kapel. Ze pronkt nabij de Minnebron, een bron met heerlijk water getuige de vele omstaanders. Ze staan netjes aan te schuiven met flessen en bidons.

Zoete Waters
Zoete Waters


Het verdict

Francine was begeesterd door fruitteler Van Camp, veel meer dan door de professor. Haar partner Bernard denkt daar anders over. Ondanks het feit dat hij geen druppel aanraakt, was hij zeer gecharmeerd door de professor. Die bevlogenheid, dat vakmanschap, die gastvrijheid… Daniel herhaalt zijn ode aan de Delvaux die bij de professor in goede aarde viel. Zijn partner Didier benadrukt dat je in eigen land niet ver hoeft te gaan om nieuwe dingen te ontdekken. Hij was aangenaam verrast door zoveel natuurpracht in Zuid-Dijleland. Wat volmondig wordt bevestigd door de rest van het gezelschap. Onze Waalse vrienden komen beslist terug om nog meer foto’s te maken. Over de B&B zijn de leden evenzeer unaniem. Een ‘tophotel’ met een zeer persoonlijke service, een echte aanrader.