De lancering van de Alfa Romeo Tonale werd door de bazen herhaaldelijk uitgesteld, maar is nu eindelijk een feit. Omdat de verwachtingen voor dit model zo hooggespannen zijn, is de druk enorm!
Dat de geboorte van dit voor Alfa belangrijke model flink wat voeten in de aarde heeft gehad, komt omdat Jean-Philippe Imparato, de baas van het Italiaanse merk, de Tonale nog niet “goed genoeg” vond. Vandaar dat hij de ingenieurs de instructie had gegeven hun werkzaamheden verder te zetten. Vandaag moet de wagen dus helemaal aan de verwachtingen kunnen beantwoorden, er zijn geen excuses meer mogelijk. De Tonale moet een echte Alfa zijn: sexy en opwindend om mee te rijden en bovendien een auto waarop je kan rekenen. Het eerste kunnen we alvast beamen ...
Een voorbeeld voor de groep
De vormgeving is sober maar verleidelijk, de verhoudingen harmonieus en de lichtsignatuur karaktervol. De Tonale bevestigt eens te meer dat de Italianen inderdaad echte meesters van het design zijn. Binnenin merken we dat er veel aandacht werd besteed aan de gebruikte materialen en de bouwkwaliteit. Ok, er vallen nog wat harde kunststoffen te bespeuren in het onderste deel van het dashboard, maar hetzelfde fenomeen zien we in heel het segment van de compacte SUV’s. Ook op technologisch vlak zit alles goed in elkaar, met een up-to-date infotainmentsysteem en fysieke knoppen voor de bediening van de temperatuur bijvoorbeeld. Alfa toont hier aan de andere merken van de Stellantis-groep (Peugeot, Citroën, Fiat, …) hoe het moet!
Klassieke motoren om te beginnen
Er is vlot ruimte voor vijf inzittenden en ook de kofferruimte van 500 liter mag er zijn. Alleen jammer dat er wat weinig opbergruimte is. De Tonale gebruikt het platform van de Jeep Compass, maar dat werd grondig onder handen genomen (met name de ophanging). Wat krachtbronnen betreft, komt de Tonale met een 1.5 turbobenzinemotor (130 of 160 pk) met het meest geavanceerde microhybridesysteem (48V) dat momenteel op de markt is. In de nabije toekomst wordt dat gamma nog uitgebreid, met name met een plug-inhybride.

Mikken op een ruimer publiek
Dan is er nog het onderstel, waarmee het Italiaanse merk altijd het verschil met de concurrentie wist te maken. Achter het stuur merk je meteen dat er veel aandacht is gegaan naar de afstelling. De Tonale stuurt nauwkeurig en de voortrein bijt zich goed vast in het bochtenwerk. Het koetswerk helt daarbij amper over en de achtertrein staat als op rails. En toch valt hier van de echte Alfa-liefhebbers de meeste kritiek op te horen. De Tonale is weliswaar efficiënt, maar misschien iets te “klinisch”. Al was dat waarschijnlijk de bedoeling, met het oog op het aantrekken van een ruimer kooppubliek … Vanafprijs: 39.000 euro.
Technische fiche Alfa Tonale Hybrid 160
- Motor: viercilinder turbobenzine, microhybride; 1.496 cc; 160 pk - 240 Nm
- Aandrijving: op de voorwielen
- Versnellingsbak: 7-traps dual-clutch automaat
- L/b/h (mm): 4.528/1.841/1.601
- Leeggewicht (kg): 1.600
- Koffervolume (l): 500 – 1550
- Tankinhoud (l): 55
- 0 tot 100 km/u (sec.): 8,8
- Topsnelheid (km/u): 210
- Gemiddeld verbruik (l/100 km): 5,7 - 6,3
- CO2 (g/km): 130 – 144
- Prijs (€): 41.000
Troeven
- Elegant en sportief tegelijk
- Technologisch up-to-date
- Uitstekend onderstel
- Zeer doeltreffend microhybridesysteem
Minpunten
- Inspiratieloze krachtbron
- Comfort op slecht wegdek
- Weinig opbergruimte
- Iets te braaf voor een Alfa?
Meest recente artikelen
Sneeuwkettingen monteren
Op een besneeuw wegdek komen sneeuwkettingen goed van pas. Met onze raadgevingen kom je alvast beslagen ten ijs.
Ellio Max speed pedelec getest: ideale metgezel voor lange afstanden
Hoe presteert de Ellio Max, de grote broer van de Ellio Original?
West-Zeeuws-Vlaanderen, lekker dichtbij
Culinair toerisme? In West-Zeeuws-Vlaanderen hebben ze er alvast hun eigen kijk op. Hier focust men namelijk op de korte voedselketen: van de zee en de polders quasi rechtstreeks op je bord. Of nog korter: zelf plukken en klaar.