Image

Na een afwezigheid van meer dan tien jaar is Honda's iconische Transalp terug van weggeweest. Treedt de XL 750 in de voetsporen van zijn illustere voorgangers?

Honda’s Transalp groeide na zijn lancering in 1986 vrij snel uit tot een icoon. Toch besloot ’s werelds grootste motorfabrikant in 2012 om de productie van de veelzijdige allroad stop te zetten. Maar nu is de Transalp terug. Is de Honda XL750 Transalp in staat om in de voetsporen van zijn illustere voorgangers te treden?

Honda XL750 Transalp


Sterker

Geen van de vorige drie uitvoeringen van de Transalp had meer dan 60 pk aan boord. Daar doet Honda met het nieuwe tweecilinderblok meteen een stevige schep bovenop. De nieuwe twin levert maar liefst 92 pk. Maar nog belangrijker dan het absolute vermogen is de manier waarop de kracht wordt vrijgegeven. De Honda XL750 Transalp heeft een zeer lineaire vermogensafgifte, en dat maakt hem erg goed controleerbaar.

Dankzij liefst 5 verschillende mappings kan je het karakter van de Transalp bovendien volledig aanpassen aan je eigen voorkeur of aan de omstandigheden van de dag.


Keuzes

Met 0,32 pk per kg heeft de Transalp exact dezelfde vermogens-gewichtsverhouding als de zwaardere en duurdere Africa Twin 1100. Honda riskeert hier een broedermoord, maar onder meer door de hoogwaardige afwerking en de betere ophanging situeert de Africa Twin zich in een hoger segment. Honda vult dus eerder een leemte in het gamma op dan interne concurrentie te veroorzaken.

Het segment van de middenklasse adventures is populairder dan ooit. De Honda XL750 Transalp mag dus hoe dan ook op heel wat bijval rekenen. En voor wie niet snel tevreden is, kan hij zelfs dienen als opstapje naar een zwaardere Africa Twin.

Honda XL750 Transalp


Waardige opvolger

De nieuwe Honda XL750 Transalp is niet alleen een waardige opvolger geworden van zijn bekende voorgangers, hij vult ook een gat op in Honda’s gamma. Want hoewel het merk het breedste aanbod heeft op de markt, ontbrak er een middenklasse adventure in de line-up. Dat hiaat is bij deze uit de wereld geholpen. En dat alles tegen een zeer concurrentiële prijs.

Honda maakt zijn Transalp bovendien ook in grote mate personaliseerbaar. Dankzij verschillende packs kan je de motor helemaal op je eigen wensen afstemmen. En mocht dat niet volstaan, dan is er nog altijd een waaier aan originele Honda-accessoires voor de nieuwe ster uit het gamma. Wij zouden alvast kiezen voor de quickshifter waarmee ons testmodel uitgerust was. Heerlijk op- en afschakelen zonder de koppeling te gebruiken. Op sportmotoren spaart dit tijd uit, maar op deze Honda XL750 Transalp zorgt het gewoon voor extra comfort.


Onder het zadel van de Honda XL750 Transalp

  • Motor: vloeistofgekoelde viertakt paralleltwin
  • Vermogen: 92 pk
  • Topsnelheid: 190 km/u
  • Rijklaar gewicht: 208 kg
  • Zadelhoogte: 850 mm
  • Verbruik: 4,3 l/100 km
  • Prijs: 10.799 euro
  • Meer info op motorprijzen.be of op de website van Honda
Fotograaf: Zep Gori | Copyright: zep.gori@gmail.com


Op onze website vind je alle door Touring geteste motorfietsen.


Touring depanneert ook je motor

Een probleem met je motor? Dankzij de pechverhelping van Touring komen onze wegenwachters je dag en nacht te hulp, overal in België en zelfs voor je voordeur!

Ga je met de motor op reis? Bekijk dan onze pechverhelpingsformules in het buitenland.