De twee nieuwe lussen zijn genoemd naar wielerlegende Eddy Merckx en zijn bedoeld voor zowel recreatieve fietsers als de meer sportieve wielertoerist.
De korte, recreatieve route van 30 km gebruikt de traditionele knooppuntbewegwijzering (wit/groene bordjes) van het Fietsnetwerk Vlaams-Brabant maar voor de langere route (70 km) voor sportieve fietsers, werd een nieuwe bewegwijzering voorzien (wit/rode bordjes met specifieke ‘Eddy Merckx’ aanduiding).
"We hebben onze schouders mee onder dit project gezet en investeerden 9.000 euro aan nieuwe bewegwijzering van de lange route, een overzichtsbord bij de startplaats, een folder en de promotie", zegt Monique Swinnen, gedeputeerde voor toerisme.
Beide routes zijn heuvelachtig maar het spreekt voor zich dat in de sportieve route ook een paar kuitenbijters werden opgenomen. De lange route loopt over één richting terwijl de recreatieve lus in beide richtingen kan gefietst worden.
Onderweg duiken een aantal bijzondere bezienswaardigheden op waaronder uiteraard het standbeeld van Eddy Merckx dat eind vorig jaar werd ingehuldigd aan zijn geboortehuis. Ook de fameuze Vlooybergtoren, een zwevende roestbruine trap van 11 meter hoog, ligt op het parcours en wie houdt van kastelen kan halt houden aan het ridderlijke kasteel Van Horst in Sint-Pieters-Rode.
Uiteraard kennen we het Hageland als wijn- en fruitstreek en bijgevolg kun je onderweg met volle teugen genieten van de rijen wijnstokken op de zuiderhellingen en rijen fruitbomen tussen de heuvels door.
Meer informatie over de fietsroutes in Vlaams-Brabant vind je hier en hier.
Meest recente artikelen
Alles over milieuzones in Portugal
In Portugal is er momenteel enkel een lage emissiezone (LEZ) in Lissabon. Om in die lage emissiezone te rijden, moet je voldoen aan bepaalde voorwaarden.
Alles over milieuzones in Noorwegen
In Noorwegen zijn er steden met een lage emissiezone. Waar bevinden die milieuzones zich en hoe dek je jezelf in?
Rijden met winterbanden, sneeuwkettingen en spijkerbanden in Europa
Hieronder kan je doorklikken naar de landelijke en regionale wetgevingen voor het gebruik van sneeuwbanden, sneeuwkettingen en spijkerbanden binnen Europa. Foto: Gabriel Alenius/Unsplash
Vignetten, toltrajecten en bergpassen in Oostenrijk
Oostenrijk heeft vignetten voor het wegverkeer, er zijn tolwegen waar je apart moet betalen en er is zelfs een zogeheten go-Box nodig als je voertuig meer dan 3,5 ton weegt.
Maak je fiets lenteklaar
Maak je fiets klaar voor het lentezonnetje. Controleer de bandendruk voor minder kans op lekke banden. Reinig en smeer de ketting grondig voor soepel fietsen. Geef remmen extra aandacht—veilig op pad!
LEZ Frankrijk: je Crit’Air ecovignet in 9 gemakkelijke stappen!
Op deze pagina vind je een handige gebruiksaanwijzing om het Franse ecovignet te bestellen.
Waar en wanneer is het druk op de weg in Italië?
De schoolvakanties zijn traditioneel de periodes dat we massaal op vakantie gaan. Veel Belgen blijven in Europa en kiezen voor eigen vervoer. Om naar het zonnige Italië te rijden bijvoorbeeld.