Vakantiebarometer Touring: 4 op de 5 Belgen laten coronastress thuis tijdens vakantie.
Belgen laten dit jaar hun vakantieplannen niet langer dwarsbomen door het coronavirus. Dat blijkt uit de jaarlijkse vakantiebarometer van Touring die bij meer dan 2.400 Belgen begin april polste naar hun reisplannen.
Slechts 18% maakt zich nog zorgen over het virus dat twee jaar lang onze vakantiedromen domineerde. Dat is een halvering in vergelijking met 2021 en weerspiegelt zich in de reistrends voor 2022: we trekken opnieuw massaal naar het buitenland. Het vliegtuig en de trein zijn dit jaar bijna even populair als voor de pandemie. Alleen de hoge brandstofprijzen doen 2 op de 5 Belgen nog wat aarzelen over hun reisbestemming en vervoersmiddel.
Het coronavirus lijkt ons niet langer tegen te houden om op vakantie te vertrekken. 9 op de 10 Belgen nemen dit jaar vakantie. En dat in het binnen- en buitenland. Ook onze vroegere vakantiegewoontes zijn terug van twee jaar weggeweest, blijkt uit de Touring vakantiebarometer.
Amper 1 op 10 Belgen heeft geplande vakantie nog niet geboekt
Strand- en zwembadvakanties blijven de meest favoriete vakanties van de Belg. Dat beïnvloedt ons boekingsgedrag. We boeken ons hotel, vakantiehuis, B&B of camping in 2022 sneller dan andere jaren.
Volgens de vakantiebarometer heeft amper 11% van de Belgen zijn geplande reis nog niet geboekt. Ter vergelijking: voor de coronacrisis wachtte bijna een kwart van de Belgen (23%) nog langer om te boeken. Daarnaast trekken we ook weer meer rond: zo gaat 28% van de vakantiegangers de streek verkennen en onderneemt 27% een citytrip.
Helft van de Belgen vliegt weer en vér
Het coronavirus deed de luchtvaartsector de afgelopen twee jaar geen deugd. Op zijn hoogtepunt durfde slechts 29% van de Belgen, de helft van voor corona, met het vliegtuig op vakantie.
De angst om besmet te raken in de lucht lijkt voorbij. Volgens de vakantiebarometer neemt de helft van de Belgische vakantiegangers vandaag opnieuw met een gerust hart het vliegtuig. 40% van hen laat bovendien weten dat er geen andere vervoersoptie mogelijk is voor de reis die ze ondernemen. Verre bestemmingen zoals de Verenigde Staten, Turkije en Tunesië winnen dit jaar dan ook opnieuw aan populariteit. Ook op de trein is de angst om besmet te geraken verminderd. We nemen opnieuw even vaak de trein om op vakantie te gaan als voor de crisis.
Toch blijft de auto het meest populaire vervoersmiddel om te reizen voor bijna 7 op 10 Belgen. Voor 2% onder hen is dat zelfs volledig elektrisch. De snelheid, de rit op zich en de flexibiliteit geven de doorslag
Economische crisis strooit roet in het vakantie-eten
Hoewel de gezondheidscrisis ons minder zorgen baart om te reizen, houdt de economische crisis ons wél in haar greep. In vergelijking met een jaar geleden houden we meer rekening met de prijs bij de keuze van onze bestemming.
De betaalbaarheid is, na zon en warmte, het belangrijkste criterium om onze reisbestemming te kiezen. 40% van de vakantiegangers geeft bovendien aan dat de dure brandstofprijzen hun vakantieplannen heeft beïnvloed. Daarnaast gaan 1 op 10 Belgen niet op vakantie. Bijna de helft van hen doet dat voornamelijk uit budgettaire redenen, aldus de vakantiebarometer.
Vakantiebarometer 2022 samengevat
- Bijna 8 op de 10 Belgen (78%) trekt naar het buitenland op vakantie
- Helft Belgen neemt na twee jaar opnieuw het vliegtuig
- 4 op de 5 Belgen maken zich niet langer zorgen om COVID tijdens vakantie
- Amper 1 op de 10 Belgen heeft zijn geplande reis nog niet geboekt
- Hoge brandstofprijzen beïnvloeden vakantieplannen van 2 op de 5 Belgen
Over de Vakantiebarometer
De bevraging van 2022 werd uitgevoerd tussen 25 maart en 10 april 2022 aan de hand van een online vragenlijst bij een representatieve steekproef van 2.437 mensen (wat herwogen werd naar N=1.000).
Daarbij werd een foutenmarge van +/- 1,98% in acht genomen. De steekproef werd gewogen naar geslacht, leeftijd, taal, opleidingsniveau en provincie. De vakantiebarometer is een jaarlijks initiatief van Touring dat wordt uitgevoerd door het onderzoeksbureau Indiville. De jaarlijkse herhaling van het onderzoek maakt het mogelijk om resultaten te vergelijken met voorbijgaande jaren.
Meest recente artikelen
Alles over milieuzones in Portugal
Tout savoir sur la zone de basses émissions de Lisbonne et la vignette dont vous aurez besoin.
Alles over milieuzones, vignetten en zones met beperkte toegang in Frankrijk
Check welke steden een milieuzone of een zone voor beperkt verkeer (ZTL) in Frankrijk hebben. Vermijd boetes en beperkingen met ons handig overzicht.
Camperbusjes vs smalle halfintegralen: wat zijn de verschillen?
Campers vergeleken: de verschillen tussen een camperbusje en een smalle halfintegraalcamper. Foto © Sunlight
Alles over milieuzones en vignetten in Zwitserland
Il n'existe actuellement qu'une zone à faibles émissions en Suisse. Voici les règles pour pouvoir y circuler.
Alles over milieuzones en vignetten in Spanje
En Espagne, les villes peuvent introduire une zone de basses émissions (LEZ ou zona de bajas emisiones (ZBE)). Pour y circuler, vous devez remplir certaines conditions.
Een kerstmarkt combineren met een citytrip?
Volstaat een namiddag of avond op de kerstmarkt niet? Maak er dan een daguitstap of een (lang) weekend van. Geen inspiratie? © Pexels