Image
Frankrijk

Als je reist vanuit een land dat geen deel uitmaakt van de Schengenzone, moet je een geldig paspoort hebben. Voor inwoners van de 28 landen die wel deel uitmaken van de Schengenzone, is alleen een geldige identiteitskaart vereist.

Als je met de auto naar Frankrijk wilt reizen, let dan op de volgende zaken:

  • Zorg dat je steeds een geldig rijbewijs bij je hebt.
  • Zorg dat je steeds de correcte documenten van de wagen aan boord hebt: verzekeringskaart (groene kaart), inschrijvingsbewijs (grijze kaart) en een geldig autokeuringsbewijs (als je wagen aan de technische controle moet voldoen) en gelijkvormigheidsattest .
  • Zorg dat de letter ‘B’ goed zichtbaar is naast het kenteken van de wagen.

Er zijn heel wat alternatieve opties om naar Frankrijk te reizen als je niet met de wagen gaat. Heel wat vliegmaatschappijen bieden vanuit Charleroi of Brussel vluchten naar verschillende Franse steden aan. Als je liever met de trein reist, kun je kiezen tussen de TGV, de Thalys of de Eurocity-Intercity (meer info via NMBS). Als je een goedkope manier zoekt, kun je reizen met de autocar, een langeafstandsbus. Deze manier van reizen is goedkoop en wordt veel gebruikt in Frankrijk en andere Europese landen.

Opgelet, als je graag goederen meebrengt uit Frankrijk, houd dan rekening met de indicatieve grenswaarden die volgens de douane werden vastgelegd. Let vooral op met alcoholische dranken.

  • pure alcohol (22° of meer): 10 liter
  • likeur ( minder dan 22°): 20 liter
  • wijn: 90 liter
  • bier: 110 liter

Ook op tabaksproducten zijn er bepaalde limieten van toepassing. Maar Frankrijk is een van de landen van Europa waar tabak het duurst is. Om te besparen, koop je dus beter tabak in een land waar er minder belastingen op worden geheven.

De limieten zijn indicatief. Als je de limiet overschreden hebt, zul je dus moeten aantonen dat de producten voor eigen gebruik bestemd zijn.

Wat betreft geldwaarden zijn er geen limieten op import en export. Toch moet je opletten: personen die uit een land buiten de EU komen of personen die naar een land buiten de EU reizen, zijn verplicht om geldsommen van meer dan € 10.000 aan te geven.

Deel deze inhoud