Vrees jij ook dat je auto op een koude winterochtend zal weigeren te starten? Kijk dan allereerst boven naar de top 10 van de oorzaken van een lege accu. Niets zo vervelend als een auto die geen teken van leven geeft als je gehaast bent…
Als er één element onmisbaar is voor de goede werking van je wagen, dan is het wel de batterij. Deze speelt een belangrijke rol in het geheel: de batterij slaat energie op die de alternator genereert, en geeft die energie weer vrij wanneer dat nodig is. Wanneer je de wagen wil starten bijvoorbeeld. Tegelijkertijd voedt de batterij ook alle elektronische onderdelen van de wagen, van de radio tot het ABS en de verschillende sensoren. Een laatste niet te verwaarlozen element zijn de steeds vaker voorkomende “start-stopsystemen”, die best veel inspanningen van je batterij vragen.
Hoe je batterij onderhouden?
Een nieuwe batterij heeft geen specifiek onderhoud nodig. Na verloop van tijd kan controle van de polen en de poolklemmen nuttig zijn om te anticiperen op eventuele problemen.
- Controleer af en toe of de kabels goed bevestigd zijn (span ze aan indien nodig). Als er oxidatie zichtbaar is, moet je de poolklemmen verwijderen en alles reinigen met schuurpapier. Maar let op: maak de poolklemmen nooit los wanneer de motor draait en begin altijd met de negatieve kabel. Insmeren met vaseline kan helpen om de poolklemmen en de polen te beschermen. Sluit na afloop de poolklemmen opnieuw aan op de polen en zorg dat alles goed vast zit.
- Als je alleen maar in de stad rijdt en vaak in de file staat, leg je best geregeld ook een langer traject af waarbij je de motor hogere toerentallen laat draaien. Zo verzeker je dat de batterij voldoende opgeladen wordt.
- Handige Harry’s die een oudere batterij hebben die niet “onderhoudsvrij” is (in dat geval zijn de vuldoppen namelijk verzegeld) kunnen zelf het elektrolytniveau controleren. Dit moet 1 à 1,5 cm boven de accuplaten staan. Let wel dat je alleen gedistilleerd water gebruikt als je moet bijvullen.
Levensduur
Een batterij heeft een gemiddelde levensduur van 5 jaar, maar die hangt af van verschillende factoren, te beginnen met de aankoopdatum.
Wanneer de batterij snel na het verlaten van de fabriek in gebruik genomen wordt, zullen de prestaties maximaal zijn. Daarom gaat een originele batterij langer mee dan een vervangingsbatterij.
Net zo zal een batterij die lange tijd in een magazijn opgeslagen ligt minder goed presteren. Jammer genoeg kan je als gewone consument moeilijk achterhalen wat de productiedatum is of de manier waarop de batterij bewaard werd.
Batterij en temperatuur
In tegenstelling tot wat vaak gedacht wordt, is (extreme) hitte even schadelijk voor je batterij als vriestemperaturen. Bij lage temperaturen “verstijft” de batterij zodat ze niet de volledige capaciteit kan inzetten om de starter te voeden.
Warmte verhoogt het rendement van de batterij, maar bij extreme hitte kan het ook te veel van het goede worden. Als een batterij niet in optimale conditie verkeert tijdens een hete zomer, dan kan ze oververhit geraken met een onmiddellijk - en in de ergste gevallen zelfs fataal - defect tot gevolg.
Starten bij koud weer
Als je batterij in goede staat is, is het eenvoudig om ze een handje te helpen bij een koude start.
- Start de motor niet bij de eerste poging? Forceer dan niets. Doe even de lichten aan. Dit zal de batterij “opwarmen”.
- Is je wagen uitgerust met een handmatige versnellingsbak? Ontkoppel dan steeds bij het starten, zelfs als je versnellingsbak in neutrale stand staat. Zo kan de motor vrijer draaien.
- Als de wagen na meerdere pogingen nog altijd niet start, kan je het eventueel nog eens proberen met startkabels.
- Zorg ervoor dat je de correcte procedure volgt, zodat je geen kortsluiting veroorzaakt. Om te beginnen moeten alle elektronische onderdelen van beide wagens uitgeschakeld zijn (radio, lichten enz.).
- Sluit eerst de rode klem (+) aan op de positieve pool (+) van de lege batterij. Sluit daarna het andere uiteinde van de rode kabel aan op de positieve pool van de helpende batterij. Vervolgens sluit je de zwarte kabel aan op de negatieve pool (-) van de helpende batterij. Bevestig de andere zwarte klem nu op een niet-gelakt metalen oppervlak aan de binnenkant van het motorcompartiment van de wagen met pech.
- Start de donorwagen en probeer daarna de pechwagen te starten. Lukt dat, dan verwijder je eerst de twee klemmen van de negatieve zwarte kabel en daarna pas de rode klemmen. Let er vooral op dat de rode en de zwarte kabel nooit met elkaar in aanraking komen.
Rust in vrede, batterij?
Als je ondanks deze onderhoudstips startproblemen ondervindt, als het waarschuwingslampje van de batterij nu en dan oplicht of als je de indruk hebt dat de elektronische onderdelen van je wagen “verzwakken”, dan is het waarschijnlijk tijd om het hele elektrische circuit te (laten) controleren: besteed daarbij speciale aandacht aan de alternator en batterij.
Wanneer je auto niet wil starten, kan je als Touringlid uiteraard een wegenwachter oproepen die je zal komen helpen. Zij beschikken over speciale apparatuur om batterijen nieuw leven in te blazen. Ze kunnen je ook advies geven over de resterende levensduur van je batterij en ze vervangen als dat nodig is. Op die manier ben je er zeker van dat je over een kwalitatieve, nieuwe batterij beschikt die aangepast is aan jouw wagen.
Top 10 oorzaken platte batterij
- Lichten laten branden (binnenin of buiten), radio of andere elektrische accessoires laten aan staan.
- Wagen gedurende meerdere dagen of weken niet gebruiken – zelfs een autoalarm kan zo voor een lege batterij zorgen.
- Een defect herlaadsysteem (alternator) kan zorgen voor een ontladen of overladen batterij.
- Erg heet of erg koud weer kan je batterij beschadigen of de capaciteit ervan sterk verminderen.
- Een verkeerde batterij monteren: verschillende wagens vragen een verschillend type batterij.
- Ouderdom: zelfs een goed onderhouden batterij houdt het zelden langer uit dan 5 jaar
- Te veel korte ritten met veel stops. Zo krijgt je auto niet de kans om de batterij volledig te herladen.
- Roestvorming, met name aan de batterijpolen, kan zorgen voor een slecht functionerende batterij.
- Slecht algemeen onderhoud: telkens de motorkap open gaat, zou jij of je garagist ook je batterij moeten nakijken.
- Losse kabels of batterijhouders kunnen de elektrische stroom onderbreken of schade toebrengen door trillingen.
Meest recente artikelen
Alles over milieuzones in Portugal
In Portugal is er momenteel enkel een lage emissiezone (LEZ) in Lissabon. Om in die lage emissiezone te rijden, moet je voldoen aan bepaalde voorwaarden.
Alles over milieuzones in Noorwegen
In Noorwegen zijn er steden met een lage emissiezone. Waar bevinden die milieuzones zich en hoe dek je jezelf in?
Rijden met winterbanden, sneeuwkettingen en spijkerbanden in Europa
Hieronder kan je doorklikken naar de landelijke en regionale wetgevingen voor het gebruik van sneeuwbanden, sneeuwkettingen en spijkerbanden binnen Europa. Foto: Gabriel Alenius/Unsplash
Vignetten, toltrajecten en bergpassen in Oostenrijk
Oostenrijk heeft vignetten voor het wegverkeer, er zijn tolwegen waar je apart moet betalen en er is zelfs een zogeheten go-Box nodig als je voertuig meer dan 3,5 ton weegt.
Maak je fiets lenteklaar
Maak je fiets klaar voor het lentezonnetje. Controleer de bandendruk voor minder kans op lekke banden. Reinig en smeer de ketting grondig voor soepel fietsen. Geef remmen extra aandacht—veilig op pad!
LEZ Frankrijk: je Crit’Air ecovignet in 9 gemakkelijke stappen!
Op deze pagina vind je een handige gebruiksaanwijzing om het Franse ecovignet te bestellen.
Waar en wanneer is het druk op de weg in Italië?
De schoolvakanties zijn traditioneel de periodes dat we massaal op vakantie gaan. Veel Belgen blijven in Europa en kiezen voor eigen vervoer. Om naar het zonnige Italië te rijden bijvoorbeeld.