Eerst en vooral bepaal je wat je precies nodig hebt in termen van grootte. Rekening houdend met de samenstelling van je gezin of met het soort verplaatsingen dat je meestal doet, zal je soms bij een drie- of vijfdeurs uitkomen, een 4X4, een monovolume of zelfs een roadster.
Het tweede criterium waar je naar moet kijken, is het soort parcours:
- Korte en onregelmatige of lange dagelijkse trajecten?
- Stedelijk, landelijk of autosnelweg?
Deze criteria bepalen de gewenste brandstof en het type voertuig dat je best kiest.
Woon je in de stad, dan raden we een compacte stadwagen aan, met een minder krachtige benzinemotor. Rij je vaak op het platteland, dan kijk je wellicht uit naar een SUV, die meer comfort en veiligheid biedt wanneer je de verharde wegen achter je laat. Langeafstandsrijders kiezen dan weer voor het comfort, de soberheid en de veiligheid van een berline of een diesel-SUV. Wil je hulp bij de keuze van de ideale brandstof? Kijk dan eens naar deze beschrijvingen die je wellicht interesseren: benzine, diesel, CNG/LPG, hybride, elektrisch?
Een derde criterium is hoe lang je het voertuig wil gebruiken. De student weet heel goed dat dit geen investering voor het leven is, terwijl de moeder zich niet mag vergissen en jaar in jaar uit zowel moet letten op het budget als op de veiligheid van haar gezin.
Het laatste – en vaak belangrijkste – criterium is het budget. Dikwijls zal je een compromis moeten zoeken tussen je verlangen, een te krappe beurs en wat er op dat moment beschikbaar is.
Meest recente artikelen
Alles over milieuzones in Portugal
In Portugal is er momenteel enkel een lage emissiezone (LEZ) in Lissabon. Om in die lage emissiezone te rijden, moet je voldoen aan bepaalde voorwaarden.
Alles over milieuzones in Noorwegen
In Noorwegen zijn er steden met een lage emissiezone. Waar bevinden die milieuzones zich en hoe dek je jezelf in?
Rijden met winterbanden, sneeuwkettingen en spijkerbanden in Europa
Hieronder kan je doorklikken naar de landelijke en regionale wetgevingen voor het gebruik van sneeuwbanden, sneeuwkettingen en spijkerbanden binnen Europa. Foto: Gabriel Alenius/Unsplash
Vignetten, toltrajecten en bergpassen in Oostenrijk
Oostenrijk heeft vignetten voor het wegverkeer, er zijn tolwegen waar je apart moet betalen en er is zelfs een zogeheten go-Box nodig als je voertuig meer dan 3,5 ton weegt.
Maak je fiets lenteklaar
Maak je fiets klaar voor het lentezonnetje. Controleer de bandendruk voor minder kans op lekke banden. Reinig en smeer de ketting grondig voor soepel fietsen. Geef remmen extra aandacht—veilig op pad!
LEZ Frankrijk: je Crit’Air ecovignet in 9 gemakkelijke stappen!
Op deze pagina vind je een handige gebruiksaanwijzing om het Franse ecovignet te bestellen.
Waar en wanneer is het druk op de weg in Italië?
De schoolvakanties zijn traditioneel de periodes dat we massaal op vakantie gaan. Veel Belgen blijven in Europa en kiezen voor eigen vervoer. Om naar het zonnige Italië te rijden bijvoorbeeld.