We zitten deze dagen meer binnen dan buiten en dat heeft zo zijn gevolgen voor je binnenklimaat. Wil je gezond blijven, zorg dan dat je huis gezond is. 5 gouden tips en een bonus-tip om je gemoedstoestand op te krikken.
Klimaatspecialisten zullen het bevestigen: de lucht binnenshuis is vaak vuiler dan buiten. Kortom, gezond is anders. Dat is overigens niet abnormaal als je weet dat de meeste mensen 80 tot 90% van hun tijd binnenshuis doorbrengen. Nu we door Covid-19 meer dan ooit aan ons huis gekluisterd zitten, verdient jouw binnenklimaat best wel wat extra aandacht.
1. Laat je huis ademen
Eerst en vooral: gooi deuren en ramen regelmatig open zodat er verse lucht in je huis kan circuleren. Trouwens, nu er geen of nauwelijks verkeer is, kunnen de ramen aan de straatkant echt wel vaker open.
2. Opletten met vocht
Vermits we meer dan ooit thuis zijn, wordt er al eens vaker een douche of bad genomen. En wellicht draait ook de droogkast op volle toeren en staan we vaker dan gewoonlijk aan het fornuis. De gouden regel is: verlucht op de plaatsen waar je vocht creëert. Op die manier krijgen schimmels geen kans en blijven je huis en zijn inwoners gezond.
3. Gebruik milde schoonmaakmiddelen
Het is verleidelijk nu iedereen thuis is: je woonst eens flink onder handen nemen. Als je met schoonmaakmiddelen aan de slag gaat, wees mild met de producten die je gebruikt. Ga je toilet niet te lijf met wc-reiniger én javel want de dampen die dan vrijkomen, zijn niet onschuldig. Ook spuitbussen die vernevelen of insecticiden kun je beter vermijden. Als het weer het toelaat, reinig je huis met de ramen wijd open.
4. Roken is niet gezond
Wellicht doe je dat al maar misschien is nu het moment aangebroken om er definitief mee te stoppen? Bijkomende tips vind je hier.
5. Geniet van het buitenleven
We mogen de deur uit, dus geniet van die wandeling want de buitenlucht is niet alleen gezond maar ook goed voor je gemoedstoestand. Als je een terras of tuin hebt, dan is het nu de moment om er volop van te genieten. Ruim je tuinhuis op, was je tuinmeubelen af, het kan allemaal zonder contact met derden.
Bonus tip: Krik je gemoedstoestand op met ‘sisu’
Beetje down of futloos? Doe zoals de Finnen (die vaak noodgedwongen thuis zitten) en neem eens een ijskoude douche. Het fenomeen heet sisu en staat voor de gevolgen van zo’n ijskoude douchebeurt. Concreet: de aanmaak van de gelukshormonen endorfine, serotonine en dopamine. Ideaal dus voor wie de muren op zich af ziet komen en snakt naar dat gelukzalige gevoel als je de douchekraan weer dichtdraait. Sisu is gezond maar betekent wél dat je het minstens een paar minuten volhoudt als je het gewenste effect wil bereiken. Succes!
Meest recente artikelen
Alles over milieuzones in Portugal
In Portugal is er momenteel enkel een lage emissiezone (LEZ) in Lissabon. Om in die lage emissiezone te rijden, moet je voldoen aan bepaalde voorwaarden.
Alles over milieuzones in Noorwegen
In Noorwegen zijn er steden met een lage emissiezone. Waar bevinden die milieuzones zich en hoe dek je jezelf in?
Rijden met winterbanden, sneeuwkettingen en spijkerbanden in Europa
Hieronder kan je doorklikken naar de landelijke en regionale wetgevingen voor het gebruik van sneeuwbanden, sneeuwkettingen en spijkerbanden binnen Europa. Foto: Gabriel Alenius/Unsplash
Vignetten, toltrajecten en bergpassen in Oostenrijk
Oostenrijk heeft vignetten voor het wegverkeer, er zijn tolwegen waar je apart moet betalen en er is zelfs een zogeheten go-Box nodig als je voertuig meer dan 3,5 ton weegt.
Maak je fiets lenteklaar
Maak je fiets klaar voor het lentezonnetje. Controleer de bandendruk voor minder kans op lekke banden. Reinig en smeer de ketting grondig voor soepel fietsen. Geef remmen extra aandacht—veilig op pad!
LEZ Frankrijk: je Crit’Air ecovignet in 9 gemakkelijke stappen!
Op deze pagina vind je een handige gebruiksaanwijzing om het Franse ecovignet te bestellen.
Waar en wanneer is het druk op de weg in Italië?
De schoolvakanties zijn traditioneel de periodes dat we massaal op vakantie gaan. Veel Belgen blijven in Europa en kiezen voor eigen vervoer. Om naar het zonnige Italië te rijden bijvoorbeeld.