
We trappen een open deur in als we zeggen dat diesel zijn beste jaren achter de rug heeft. In een segment als dat van de Clio lijkt de brandstof zelfs volledig achterhaald. Heel wat concurrenten van Renault bieden dan ook al enige tijd geen diesels meer aan. Alleen de groep Stellantis, met in eigen land Peugeot en Citroën als grote concurrenten, heeft de zelfontstekers nog geen vaarwelgezegd.
De kans is dan ook groot dat dit de reden is waarom Renault van de Clio opnieuw een dieseluitvoering (1.5 dCi/100 pk) op de markt brengt. Maar is die ook interessant? Een belangrijke troef van deze Clio is zijn koppel. In vergelijking met de TCe (benzine), die over 142 Nm beschikt, doet de dCi het met 260 Nm een pak beter. Meer koppel betekent vlotter hernemen in het verkeer, wat voor een aangenamere rijervaring zorgt. Bovendien blijkt ook de geluiddemping van een uitstekend niveau.

Voor kilometervreters
Tot slot is er natuurlijk het verbruik, dat bij een normale rijstijl ongeveer 5 liter per 100 km bedraagt. En dat is toch minstens één tot twee liter minder dan bij een benzinemodel. De vraag is natuurlijk of die troeven de investering waard zijn. We doelen daarbij overigens niet op de prijs, die nauwelijks verschilt van de prijs voor een benzine-uitvoering (21.400 euro). Wel moet je er rekening mee houden dat de dieselprijzen wellicht hoog zullen blijven. En bovendien moet je, gezien de milieucontext, vraagtekens plaatsen bij de doorverkoopwaarde. Maar voor wie veel kilometers doet en geen grote wagen nodig heeft, is deze Clio een goed compromis.
Technische fiche Renault Clio dCi 100
- Motor: 4-cilinder benzine, 1.461 cm3; 100 pk - 260 Nm
- Aandrijving: op de voorwielen
- Versnellingsbak: manuele zesbak
- L/b/h (mm): 4.050/1.798/1.440
- Leeggewicht (kg): 1.248
- Kofferruimte (l): 366
- Tankinhoud (l): 39
- 0 tot 100 km/u (sec.): 11,4
- Topsnelheid (km/u): 188
- Gemengd verbruik (l/100 km): 4,2 (WLTP)
- CO2 (g/km): 109
- Prijs (€): 21.400
Troeven
- Wegligging/rijervaring
- Combinatie motor en versnellingsbak
- Verbruik
- Algemeen comfort & ruimte
Minpunten
- Zicht naar achteren
- Diesel enkel met handmatige versnellingsbak
- Kleinere tank dan de benzinemodellen
- Imago diesel & doorverkoopwaarde
Meest recente artikelen
Alles over milieuzones in Portugal
In Portugal is er momenteel enkel een lage emissiezone (LEZ) in Lissabon. Om in die lage emissiezone te rijden, moet je voldoen aan bepaalde voorwaarden.
Alles over milieuzones in Noorwegen
In Noorwegen zijn er steden met een lage emissiezone. Waar bevinden die milieuzones zich en hoe dek je jezelf in?
Rijden met winterbanden, sneeuwkettingen en spijkerbanden in Europa
Hieronder kan je doorklikken naar de landelijke en regionale wetgevingen voor het gebruik van sneeuwbanden, sneeuwkettingen en spijkerbanden binnen Europa. Foto: Gabriel Alenius/Unsplash
Vignetten, toltrajecten en bergpassen in Oostenrijk
Oostenrijk heeft vignetten voor het wegverkeer, er zijn tolwegen waar je apart moet betalen en er is zelfs een zogeheten go-Box nodig als je voertuig meer dan 3,5 ton weegt.
Maak je fiets lenteklaar
Maak je fiets klaar voor het lentezonnetje. Controleer de bandendruk voor minder kans op lekke banden. Reinig en smeer de ketting grondig voor soepel fietsen. Geef remmen extra aandacht—veilig op pad!
LEZ Frankrijk: je Crit’Air ecovignet in 9 gemakkelijke stappen!
Op deze pagina vind je een handige gebruiksaanwijzing om het Franse ecovignet te bestellen.
Waar en wanneer is het druk op de weg in Italië?
De schoolvakanties zijn traditioneel de periodes dat we massaal op vakantie gaan. Veel Belgen blijven in Europa en kiezen voor eigen vervoer. Om naar het zonnige Italië te rijden bijvoorbeeld.