Image

Je kind kwijtraken op het strand, in de supermarkt of in een pretpark, het is beslist geen pretje. Met deze 9 tips perk je de risico’s in.

Goed op je kind letten, is vanzelfsprekend maar in de praktijk niet altijd haalbaar. Met meerdere kinderen is het zo mogelijk nog moeilijker. Op het strand, in het pretpark, de dierentuin of het winkelcentrum, ouders worden geacht ogen op hun rug te hebben.

De volgende 9 tips helpen voorkomen dat het ooit zover komt. En als je je kind toch uit het oog verliest, dan zal je met deze tips je kind weer snel in je armen kunnen sluiten.


1. Maak duidelijke afspraken

Leg je kind uit wat het moet doen als het jou of jullie is kwijtgeraakt. Doe dit bij elke gelegenheid en niet die ene keer dat je naar het strand of een pretpark trekt. Spreek ook een punt af waar jullie elkaar treffen als het fout gaat. Baken indien nodig duidelijk af tot waar je kind mag spelen.

zeemoji als trefpunt voor verloren gelopen kind
Deze ‘zeemoji’ in Oostende is een leuk trefpunt in geval van nood. © Arne Deboosere - Visit Oostende


2. Verken samen de omgeving

Als je van plan bent langere tijd op dezelfde plaats te blijven, verken dan samen met je kind de omgeving zodat oriënteren nadien makkelijker is. Kies op dit moment een plek waar jullie afspreken als jullie elkaar uit het oog verliezen. Als er twee ouderen aanwezig zijn, ga dan niet beiden op zoek als je kind even onvindbaar is. De kans bestaat namelijk dat je kind toch gewoon weer opduikt en zich van geen kwaad bewust is.


3. Telefoonnummer en/of armbandje

Een oud maar doeltreffend trucje: schrijf je mobiele telefoonnummer op de arm van je kind. Of beter nog: zorg voor een gepersonaliseerd polsbandje. Kijk eens naar de armbandjes waarop alle gegevens van het kind worden gebundeld: medische gegevens, allergieën, contact details, etc. Vergelijkbare bandjes kan je vinden op populaire webwinkels zoals bol.com. Google eens op ‘sos-armbandjes’.

Onderschat het belang van zo’n sos-armbandje niet. Op een drukke stranddag lopen elke dag in elke gemeente tientallen kinderen (kortstondig) verloren. Kinderen die hun ouders niet meer terugvinden zijn doorgaans in paniek en kunnen in die omstandigheden niet altijd coherent de vragen van hun redders beantwoorden. Een armbandje met alle relevante informatie brengt dan soelaas.


4. Opvallende kledij

Zorg ervoor dat je kinderen opvallende kledij dragen maar denk ook aan jezelf. Een opmerkelijke parasol of petjes die de kinderen door en door kennen, kunnen wonderen verrichten. Ook leuk: T-shirts in coole kleuren met hun naam erop én een telefoonnummer.


5. Kleef stickers

Kleef een sticker op hun kledij, schoenen, fiets, petje, rugzak, enzovoorts. Zorg ervoor dat je altijd een paar stickers bijhebt zodat je ad hoc kunt beslissen waar je die gaat aanbrengen. Op de sticker voorzie je alle contactgegevens en eventueel andere nuttige informatie.


6. Zorg dat je zelf niet afgeleid wordt

In tijden van smartphones en tablets kijken ouders letterlijk minder vaak op. Maak op bijzonder drukke plaatsen afspraken met je partner: de ene waakt, de andere checkt de social media of leest een boek/krant.


7. Zorg dat je een foto hebt van je kind(eren)

Als je in paniek naar de reddingsdienst op het strand loopt of naar de infobalie in een pretpark, weet dan dat een foto nuttig kan zijn. Op sommige plaatsen, zoals in Blankenberge, worden verloren gelopen kinderen via digitale schermen geseind over een strandstrook van 2 km.


8. Zoek met de wind mee (maar niet altijd)

Redders aan het strand beweren vaak dat kinderen doorgaans met de wind meelopen als ze verdwalen. Dat systeem is echter niet waterdicht want kinderen met lang haar lopen graag tegen de wind in. Ook een feit: kinderen gaan niet graag de zon tegemoet.


9. Hallo, ouders?

Activeer de dienst ‘hallo ouders’, een initiatief waarbij een noodoproepsysteem aan een Kids-ID wordt gekoppeld. De activatie is gratis voor kinderen tot 12 jaar. Wanneer de dienst geactiveerd is, volstaat één enkel telefoontje om de ouders opeenvolgend en automatisch te bereiken op 1 tot 7 nummers die zij vooraf programmeerden (gsm mama, gsm papa, telefoon thuis, werk, etc.).


Wat als mijn kind (langdurig) vermist is?

Wanneer je ontdekt dat je kind vermist is, ga je best zo snel mogelijk naar de politie en/of hulpdienst in je buurt om de verdwijning aan te geven. De politie moet alles in het werk stellen om jouw kind veilig en wel terug te vinden, aldus Child Focus. Daarnaast kan je de verdwijning ook melden aan Child Focus op het gratis nummer 116000, waar een consulent jouw steun en toeverlaat wordt. Het nummer 116000 is bereikbaar in de volledige EU plus Albanië, Servië en Zwitserland.

Maak je fiets lenteklaar

Maak je fiets klaar voor het lentezonnetje. Controleer de bandendruk voor minder kans op lekke banden. Reinig en smeer de ketting grondig voor soepel fietsen. Geef remmen extra aandacht—veilig op pad!