Nog op zoek naar een weekendje of midweek aan zee? Trek eens naar De Panne.
Onze kust is goed voor meer dan een derde van alle toeristische overnachtingen in Vlaanderen. Het aanbod aan campings, hotels, huurhuizen en appartementen is er dan ook enorm. Kan je daar origineel logies in vinden? Wél dus, in De Panne.
Omdat onze kustlijn niet zo gek lang is – pakweg 70 km – is het logisch dat je er zelden of nooit accommodatie vindt in the middle of nowhere. Onze kust is eerder volgebouwd met grote appartementencomplexen die drummen om een plaatsje aan de dijk. Maar het is niet omdat je appartement deel uitmaakt van een ‘blok’ dat je er geen unieke beleving kan ervaren. Dat ondervonden wij bij Soul for Sea.
Unieke ligging in De Panne
Even situeren: we bevinden ons in De Panne, de meest zuidelijke badplaats aan onze kust. En in de Panne zitten we in een van de laatste appartementsblokken richting Frankrijk, de Dunepanne.

Eigenlijk gaat het om drie gebouwen die stuk voor stuk een opknapbeurt kregen, waardoor ze beter integreren in het duinenlandschap. Ze delen samen een gemeenschappelijk openluchtzwembad dat tijdens de zomermaanden verwarmd wordt. Maar dé grote troef van het appartementencomplex is de ligging.
Weg van het centrum van De Panne, ligt onze ‘blok’ net achter de duinen, of moeten we zeggen in de duinen? Want dat is de indruk die je krijgt als je vanop het westelijke terras naar de zee kijkt. Hier geen drukke dijk of gocarts voor je deur. Neen, de enige menselijke aanwezigheid zijn wandelaars (vaak met hond) en strandzeilers – we verblijven hier in putteke winter.
Appartement met zon rondom
Het appartement waarin we verblijven in De Panne is overigens een samenvoeging van twee units. Het werd stijlvol gerenoveerd en ingericht, en biedt nu drie slaapkamers, twee badkamers, een ruime woon/eetkamer en een volledig ingerichte, open keuken.
Unieke bonus: maar liefst drie terrassen die elk op hun beurt uitgeven op de ochtend-, middag- en avondzon. Een keer de zon helemaal is ondergegaan en het zicht op zee verandert in een zwart gat, zorgt een open haard op bio-ethanol voor gezelligheid en wat extra warmte.

Zoals aangehaald verbleven wij hier tijdens de wisselvallige januarimaand van 2023. We hadden het geluk dat het ochtendgrijs in de namiddag telkens veranderde in een blauwe hemel. Ideaal om De Panne en omgeving al wandelend te ontdekken – voor een fietstocht stond de wind te strak. En al wandelend ontdek je een tweede troef van de locatie: Dunepanne ligt niet enkel in de duinen, vlak bij het strand, het is ook gelegen aan de toegangspoort van natuurreservaat De Westhoek.
Natuurreservaat De Westhoek
De Westhoek is het oudste natuurreservaat van België en is ongeveer 345 hectare groot. Het omvat polderlandschap, bos en strand, maar is vooral bekend om zijn verscheidenheid aan duinen. Want de ene duin is duidelijk de andere niet: zeereepduinen, loopduinen, paraboolduinen, grijze en blonde duinen, ze bestaan allemaal. En ze bieden plaats aan 400 verschillende soorten planten, tal van vogelsoorten én konikpaarden en schotse hooglanders. Die laatste vind je in specifieke begrazingsblokken, waar ze meewerken aan het natuurbeheer.
In het natuurreservaat volg je verschillende paden met namen als Ligusterpad, Helmpad en Grenspad, om uiteindelijk weer op het strand uit te komen. Van daaruit wandel je met de wind in de rug weer naar De Panne. De trip is amper 6 kilometer lang, maar vergis je niet. Wandelen door mul duinenzand vreet net iets meer energie en tijd dan je gewoon bent. Een gewaarschuwd wandelaar is er twee waard.
Kunstwerken spotten in De Panne
De Panne zelf biedt uiteraard ook de nodige ontspanning. Wandel eens langs de kunstwerken Christophorus, De Drie Wijsneuzen en de gigantische octopus met als naam “Touching To Sea You Through Our Extremities”.

Struin door de Duinkerke-, Nieuwpoort- en Zeelaan, koop wat lekkers bij de traiteurs of schuif aan tafel in een van de restaurants. Let wel, tijdens de wintermaanden zijn de openingsuren beperkter en is de informatie die je online vindt niet altijd even accuraat. Een telefoontje biedt buiten het seizoen meer zekerheid.
Toch vinden we een verblijf buiten het toeristische zomerseizoen een aanrader. Toegegeven, je moet wat geluk hebben met het weer, maar warm ingeduffeld de wind trotseren op het strand en in de duinen, daar kan niks aan tippen. Koppel dat aan een verblijf in een appartement als Soul for Sea, en je komt vanzelf weer op rust. Tijdens een midweek of weekend.
Geniet in alle rust van je uitstap
Een probleem op weg naar je bestemming? Onze wegenwachters helpen jou dag en nacht, overal in België en zelfs binnen een straal van 100 km buiten onze grenzen!
Nog op zoek naar ideetjes? Bekijk onze lijst met originele verblijven?
Meest recente artikelen
Calabrië is niet zomaar een bestemming, maar een ervaring
Partnerinfo - Calabrië is geen plek die je louter bezoekt, het is een ervaring die begint nog voor je er voet aan land zet. Deze zuidelijke regio van Italië intrigeert met zijn vele verhalen, legendes en eeuwenoude tradities en dat prikkelt om je koffers te pakken, toch?
Alles over milieuzones in Portugal
In Portugal is er momenteel enkel een lage emissiezone (LEZ) in Lissabon. Om in die lage emissiezone te rijden, moet je voldoen aan bepaalde voorwaarden.
Alles over milieuzones in Noorwegen
In Noorwegen zijn er steden met een lage emissiezone. Waar bevinden die milieuzones zich en hoe dek je jezelf in?
Rijden met winterbanden, sneeuwkettingen en spijkerbanden in Europa
Hieronder kan je doorklikken naar de landelijke en regionale wetgevingen voor het gebruik van sneeuwbanden, sneeuwkettingen en spijkerbanden binnen Europa. Foto: Gabriel Alenius/Unsplash
Vignetten, toltrajecten en bergpassen in Oostenrijk
Oostenrijk heeft vignetten voor het wegverkeer, er zijn tolwegen waar je apart moet betalen en er is zelfs een zogeheten go-Box nodig als je voertuig meer dan 3,5 ton weegt.
Maak je fiets lenteklaar
Maak je fiets klaar voor het lentezonnetje. Controleer de bandendruk voor minder kans op lekke banden. Reinig en smeer de ketting grondig voor soepel fietsen. Geef remmen extra aandacht—veilig op pad!
LEZ Frankrijk: je Crit’Air ecovignet in 9 gemakkelijke stappen!
Op deze pagina vind je een handige gebruiksaanwijzing om het Franse ecovignet te bestellen.