Leuke dingen doen, hoeft niet duur te zijn. Dit zijn onze tips voor wie Frankrijk wil ontdekken zonder diep in de buidel te tasten. Veel activiteiten zijn trouwens helemaal gratis!
1. Bezoek de historische plaatsen in Frankrijk
In Frankrijk vind je veel historische plaatsen die gratis toegankelijk zijn. Deze locaties bieden een fantastische kans om inzicht te krijgen in de rijke geschiedenis en cultuur van het land. Een mooi voorbeeld is de begraafplaats Père-Lachaise in Parijs waar beroemdheden als Oscar Wilde, Jim Morrison, Édith Piaf en een paar honderd andere personaliteiten begraven liggen.

Ook de meeste oude wijken in de grote steden zijn vanzelfsprekend gratis te ontdekken. Op veel van die plekken kun je de geschiedenis opsnuiven vanop een terrasje of tijdens het wandelen. Check Le Vieux Lyon in Lyon, Le Panier in Marseille, Le Marais in Parijs, La Petite France in Straatsburg, Le Vieux Tours in Tours en Cité Plantagenêt in Le Mans. Kan je ter plaatse afvinken: oude herenhuizen, geplaveide straatjes, middeleeuwse vakwerkhuizen en architectuur uit alle historische tijdperken.

2. Kathedralen, basilieken, kerken ...
Veel religieuze gebouwen in Frankrijk zijn gratis toegankelijk, ook in de grootsteden. Dat is in Parijs het geval voor onder meer de Sacré-Coeur op Montmartre. Ook deze gebouwen zijn gratis toegankelijk: de Notre-Dame van Amiens, de Cathédrale Notre-Dame in Straatsburg, de Cathédrale Notre-Dame in Rouen, de Basilique Saint-Michel in Bordeaux, de Temple Saint-Étienne in Mulhouse en nog ontelbare andere kathedralen en basilieken. Tip: googel je bestemming op voorhand zodat je ter plaatse niet voor verrassingen komt te staan.

3. Stranden met een bijzonder verhaal
Nagenoeg alle stranden in Frankrijk zijn gratis toegankelijk. Maar ook voor je bezoek aan enkele bijzondere stranden hoef je niet te betalen. Zoals de historische stranden van Normandië, waar tijdens de Tweede Wereldoorlog belangrijke gebeurtenissen plaatsvonden. Dit jaar is het trouwens de 80ste verjaardag van D-Day en dat wordt op diverse plaatsen herdacht.
Ook deze stranden zijn bijzonder: Étretat met zijn dramatische krijtrotsen, La Grande Plage in Biarritz dat beschouwd wordt als de geboorteplaats van het surfen in Europa, Paloma Beach in Saint-Jean-Cap-Ferrat dat vernoemd werd naar Paloma Picasso en de kleine strandjes in de vele inhammen van de Calanques tussen Marseille en Cassis.

4. Gratis wijntoerisme in Frankrijk
Frankrijk is wereldberoemd om zijn wijngebieden. De wijnroutes bieden niet alleen de kans om uitstekende wijnen te proeven, ze leiden je ook door enkele van de meest schilderachtige landschappen van het land. Een paar fotogenieke wijnstreken ter suggestie: de Alsace, Bordeaux, de Loire, de Provence en de Champagne.
5. Onthaasten in een botanische tuin
Het aanbod botanische tuinen in Frankrijk is groot. Ze bieden een prachtige kans om te genieten van de natuur en meer te leren over plantensoorten van over de hele wereld. Deze botanische tuinen kan je gratis bezoeken, al moet je voor bepaalde kassen een kleine toeslag betalen: de Jardin des Plantes in Nantes en Montpellier, het Parc de la Tête d'Or in Lyon en de Jardin Botanique in Bordeaux en Nice.
6. Gratis musea in Frankrijk
Heel veel musea in Frankrijk zijn gratis en sommige zijn alleen op elke eerste zondag van de maand gratis toegankelijk. Dat laatste geldt helaas niet overal voor het hoogseizoen. Dan maar een lijstje van musea die het jaar rond gratis zijn (alleen voor de permanente collecties).
In Parijs kun je naar het Museum of Modern Art en naar het Petit Palais nabij de Champs-Elysées. Buiten Parijs heb je nog veel meer opties. Zo zijn nagenoeg alle musea in Dijon en Rouen gratis te bezoeken. Sommige musea bezitten onwaarschijnlijk interessante collecties. Het Musée des Beaux Arts in Rouen bijvoorbeeld beschikt over de grootse collectie werken van impressionisten buiten Parijs. Een absolute aanrader!
7. Een beetje sensatie?
Op zoek naar sensatie in de openlucht? Trek naar Mazamet (departement Tarn) en wandel over de lichtjes wiebelende 140 meter lange metalen loopbrug die 70 meter boven de vallei van Arnette hangt. Gratis ... voor wie durft.

8. Met je auto door een grot rijden ...
Je leest het goed. De grot van Mas d’Azil in het massief van Le Plantaurel is groot genoeg om er met de auto doorheen te rijden. De ingang van de grot is liefst 51 meter hoog en 48 meter breed. Je kunt de grot ook bezoeken en ter plaatse meer leren over de prehistorische en historische betekenis van deze uitzonderlijke plek. Een unicum in Frankrijk en ver daarbuiten.

9. De kloof van de Gorges de Galamus
Met je eigen auto door de kloof van de Gorges de Galamus rijden, is bij momenten een spannende belevenis. De weg werd aan het einde van de 19de eeuw uitgehouwen door een handvol arbeiders die aan touwen hingen.

Het traject is ronduit spectaculair en wie de auto liever aan de kant laat staan, kan op deze plek aan canyoning doen. Dat is beslist spannend want deze kloof is écht niet breed. Wie durft?

Meest recente artikelen
All-in riviercruise: VIVA Cruises legt de lat hoog
De populariteit van riviercruises schuilt voornamelijk in de bijzondere reiservaring die ze bieden. De formule in een notendop? Ontspannen van stad naar stad en van land naar land reizen, terwijl je maar één keer je koffers hoeft uit te pakken.
Europa-Park bestaat 50 jaar maar glanst als nieuw
Europa-Park, het grootste attractiepark van Duitsland, viert zijn vijftigste verjaardag en pakt groots uit met talrijke nieuwigheden en evenementen voor jong en oud.
Calabrië is niet zomaar een bestemming, maar een ervaring
Partnerinfo - Calabrië is geen plek die je louter bezoekt, het is een ervaring die begint nog voor je er voet aan land zet. Deze zuidelijke regio van Italië intrigeert met zijn vele verhalen, legendes en eeuwenoude tradities en dat prikkelt om je koffers te pakken, toch?
Alles over milieuzones in Portugal
In Portugal is er momenteel enkel een lage emissiezone (LEZ) in Lissabon. Om in die lage emissiezone te rijden, moet je voldoen aan bepaalde voorwaarden.
Alles over milieuzones in Noorwegen
In Noorwegen zijn er steden met een lage emissiezone. Waar bevinden die milieuzones zich en hoe dek je jezelf in?
Rijden met winterbanden, sneeuwkettingen en spijkerbanden in Europa
Hieronder kan je doorklikken naar de landelijke en regionale wetgevingen voor het gebruik van sneeuwbanden, sneeuwkettingen en spijkerbanden binnen Europa. Foto: Gabriel Alenius/Unsplash