Met de eindejaarsfeesten zal je, net zoals tijdens het jaar trouwens, moeten kiezen tussen drinken of rijden! Hoe voorkom je een drama en vermijd je dat een vriend die (te veel) gedronken heeft achter het stuur kruipt? Hier volgen enkele tips ...
De feestperiode komt eraan, en dus duiken ook de BOB-affiches weer op langs onze wegen. Voor wie nog niet vertrouwd is met het concept: de BOB-campagnes willen het aantal alcoholgerelateerde verkeersongevallen terugschroeven. Er komt stilaan verbetering in de cijfers, aangezien Vias institute de voorbije 10 jaar een daling van 10% heeft vastgesteld van dit soort ongevallen. Maar “de Belg” is over het algemeen niet de beste leerling van de klas! In 2018 werden immers meer dan 4.000 ongevallen met doden of gewonden gemeld waarbij de bestuurder onder invloed was van alcohol, wat ongeveer neerkomt op 1 ongeval om de twee uur. In totaal maakten deze ongevallen meer dan 5.200 slachtoffers.
Een paar interessante cijfers:
- 1,9% van de chauffeurs die in 2018 gecontroleerd werden, testte positief op alcohol. Een cijfer dat de voorbije 15 jaar min of meer stabiel is gebleven. De nachten blijken een pak “risicovoller”: 10,7% op weekdagen en zelfs 12,6% in het weekend.
- Bestuurders die positief testten op de bloedalcoholtest: 1,7% in Vlaanderen; 2,1% in Wallonië en Brussel.
- 4,5 keer meer "positieve" mannen dan vrouwen.
- De leeftijdsgroep tussen 26 en 39 jaar is de enige waarin het aantal positieve bestuurders jaar na jaar toeneemt.
- 1 op de 8 positieve chauffeurs komt uit een restaurant of café.
- Een nieuw fenomeen volgens Vias: twee keer zo veel chauffeurs blijken op de terugweg van hun werk positief te testen.
Naast de statistieken vonden wij het interessant om jullie een paar trucjes aan te reiken waarmee je iemand uit je omgeving kan overtuigen om niet achter het stuur te kruipen met een glas (te veel) op ...
Deze grappige, geruststellende en overtuigende woorden kunnen misschien levens redden. En daarom alleen al is het de moeite om dit te proberen, niet?
-
Voor het feest
1) Duid een Bob of Bobette aan
Dit is de eenvoudigste en efficiëntste manier om allemaal samen feest te vieren zonder dat je je zorgen hoeft te maken over de terugrit. Uiteraard moet je vóór het begin van het feest iemand aanduiden. De aangeduide persoon moet ook betrouwbaar zijn en zich aan zijn of haar engagement houden. Dat is makkelijker wanneer je de persoon persoonlijk kent. Noteer aan het begin van de avond wie er allemaal Bob is, zodat iedereen veilig thuis geraakt.
2) Iedereen geeft zijn sleutels af!
Organiseer jij het feestje, en wil je het risico beperken dat je medegasten een ‘beschonken’ terugrit tegemoet gaan? Voorzie dan in dezelfde lijn als de Bob-campagne een sleutelhanger, of een slakom of een ander recipiënt om alle autosleutels in te verzamelen. Ook motorrijders geven uiteraard hun sleutels af! Wanneer de gasten aankomen, kondig je aan dat je hen op het einde van de avond zal vragen om een alcoholtest te doen. Die testers vind je in elk autocenter, en ze zijn helemaal niet duur.
3) Voorzie een taxibusje voor een gezamenlijke aankomst en vertrek
Wat als iedereen lekker kon feesten zonder schrik voor de terugrit? Met een beetje organisatie van tevoren kan je het vervoer regelen met een taxibusje. De gasten worden op dezelfde plaats opgehaald en afgezet. De gedeelde factuur zal een pak minder duur uitvallen dan voor één taxi per gast.
4) Kondig de alcoholtest aan voor de avond begint!
Uiteraard moet je de gasten niet voor de fiesta laten blazen! Maar als je vooraf tegen alle chauffeurs zegt dat ze aan het eind van de avond een test kunnen doen om te zien of ze te veel gedronken hebben, zal dit makkelijker aanvaard worden. Een totaal aangeschoten vriend nog proberen overtuigen? Da’s mission impossible! Kortom, preventie is de boodschap.
-
Tijdens en na het feest
1) Breng de persoon tot rede, eventueel via een vriend of familielid
Als je ziet dat iemand die wil wegrijden te veel gedronken heeft, zal je hem of haar ongetwijfeld tot rede proberen te brengen. Argumenten zijn er bij de vleet, en daar kan vaak niemand tegenop. Het gevaar voor de persoon zelf en voor anderen, de financiële en/of gerechtelijke gevolgen, noem maar op. Als je de persoon in kwestie niet (goed) kent, vraag dan aan een vriend of familielid om op hem in te spreken. Hij of zij zal ongetwijfeld meer invloed hebben.
2) Twee chauffeurs, zoals de Responsible Young Drivers!
Ken je deze organisatie die je tijdens de eindejaarsfeesten veilig naar huis brengt? Hier geldt hetzelfde principe; alleen ben jij dit keer de organisator! Hoe? Stel voor dat een nuchter iemand de auto van de beschonken persoon bestuurt, terwijl jij of een andere nuchtere gast deze persoon naar huis brengt. Zo kan het excuus “Ik laat mijn wagen hier ‘s nachts niet achter” alvast niet meer gebruikt worden. Dit vraagt tijd en een goede organisatie, maar het is wel een efficiënte manier van werken.
3) Verstop de sleutels!
Dit is het allerlaatste geheime wapen dat je kan inzetten. Gebruik dit enkel als ultieme redmiddel, want de spanning kan wel eens hoog oplopen als de persoon in kwestie de situatie niet volledig bevat. Je zal hem of haar moeten overtuigen en tot rede brengen. Stel voor om te blijven slapen, om een taxi te bellen, ... Met meerdere personen en in een kalme sfeer heb je ongetwijfeld meer kans om je doel te bereiken dan in je eentje.
4) Laat de persoon ter plekke overnachten
Als dit kan, is dit ongetwijfeld ‘de’ oplossing die iedereen bevalt, zonder dat er zich zware discussies ontspinnen ... Heb je een kamer of sofa vrij? Misschien bij een buur of een hotel in de buurt? Alle oplossingen zijn goed als de persoon na een nachtje slapen weer veilig achter het stuur kan gaan zitten!
5) Rek de avond
De Franse dienst voor verkeersveiligheid heeft een leuk citaat op zijn website: “Quand on tient à quelqu'un, on le retient”. Dus waarom zou je, in plaats van je vriend te dwingen tot een alcoholtest of een ‘spel’ te spelen door zijn sleutels te verstoppen, niet proberen om de avond te rekken? Zonder extra alcohol uiteraard, en niet als hij of zij ondertussen al te dronken is! Maar één of twee uurtjes extra, en ondertussen water drinken en iets eten, kan al een groot verschil maken. Haal de Monopoly boven of zet een goede film op!
6) Ook met de fiets ben je pakbaar!
Denk je dat je door de fiets te nemen ontsnapt aan de regels rond alcoholgebruik? Vergeet het maar, en wel om – minstens – twee heel goede redenen:
- Ten eerste kan een agent je een boete geven, zelfs met je fiets aan de hand, als hij een te hoog alcoholpromillage vaststelt. Wij kregen hierover al getuigenissen binnen van leden. Een fiets, een step of een vervoermiddel met een elektrische motor blijft een voertuig, en de bestuurder kan gecontroleerd worden en een sanctie krijgen.
- Ten tweede kan je simpelweg ook vallen of een ongeval krijgen. De dronken persoon loopt ongetwijfeld zelf meer risico dan dat hij of zij een risico vormt voor de andere weggebruikers, zeker midden in de nacht. Maar de fysieke gevolgen kunnen hoe dan ook dramatisch zijn. Dus volg onze tips, ook als je met de fiets bent.
Meest recente artikelen
Veilig op de fiets of bromfiets in de winter
10 keer energie tanken onder de zon
Winter: hoe onderhoud je je auto en maak je hem winterklaar?
Sneeuwkettingen monteren
Op een besneeuw wegdek komen sneeuwkettingen goed van pas. Met onze raadgevingen kom je alvast beslagen ten ijs.
Ellio Max speed pedelec getest: ideale metgezel voor lange afstanden
Hoe presteert de Ellio Max, de grote broer van de Ellio Original?
West-Zeeuws-Vlaanderen, lekker dichtbij
Culinair toerisme? In West-Zeeuws-Vlaanderen hebben ze er alvast hun eigen kijk op. Hier focust men namelijk op de korte voedselketen: van de zee en de polders quasi rechtstreeks op je bord. Of nog korter: zelf plukken en klaar.