Image
Athene
Zin in een weekendje Athene? Hier een lijstje met niet te missen bezienswaardigheden.

Zelfs al heb je geen affiniteit met archeologie, om de iconische Acropolis kun je niet heen. De klim is op sommige plaatsen behoorlijk stijl maar als je vanuit Plaka (de kleine straatjes aan de voet van de Acropolis) vertrekt, kan het een boeiende dagbelevenis worden.

In Plaka kun je shoppen, eten, drinken, verpozen en verdwalen. Winkeluitbaters en restauranthouders zijn ietwat opdringerig maar dat alles maakt deel uit van de identiteit van Plaka. Hier koop je de leukste maar ook lelijkste souvenirs, hier eet je – als je een beetje uitkijkt – lekkere streekgerechten zoals moussaka, souvlaki, gyros en tzaziki. Verwacht hier geen hoogstaande gastronomie want Plaka kun je nog het beste vergelijken met onze eigen Rue des Bouchers in Brussel. Maar dan groter, véél groter.

Boven op de Acropolis kun je onder meer het Parthenon, het Erechteion en het theater van Dionysus aanschouwen. Vanaf dezelfde plek heb je ook een schitterend zicht op de stad; bebouwing tot de einder en bij goed weer zie je ook de bedrijvigheid in de haven van Piraeus. Winkelen kan zoals gezegd in Plaka (voornamelijk voor souvenirs) maar voor het modieuzere werk moet je in de verkeersvrije winkelstraat Ermoù zijn. Foodies verwijzen we graag naar de Kentriki Agora. En wie wil ontsnappen aan de drukte van het stadscentrum, kan gaan uitwaaien aan de haven in Pireaus of (’s avonds) de trendy buurt Gazi ontdekken. Iets verder weg kan je naar het strand. De volgende rustige badplaatsjes bereik je efficiënt en goedkoop met de bus: Glyfada, Vouliagmeni, Varkiza, Nea Makri, en Lagonisi.

Meer info: www.thisisathens.org

Athene in cijfers

 • 670.000 inwoners centrum, 4 tot 5 miljoen in de ganse metropool
 • 35 tot 40% van de Grieken woont in Athene en omgeving

Vliegtuig: Verschillende vluchten per dag vanuit Brussel. Vanaf de luchthaven rijdt er elke 20 minuten een bus (Expressbus X95) naar het Syntagmaplein (centrum Athene). Reistijd ca. 1 uur, kostprijs 5 euro. Met de metro (lijn 3) kun je elk halfuur naar Syntagma, reistijd ca. 40 minuten, kostprijs 8 euro. Ook met de taxi ben je zo’n 40 minuten onderweg naar het stadscentrum. Prijzen variëren tussen de 35 en 50 euro.

10 must sees

 1. Acropolis
 2. Romeinse Agora
 3. Syntagmaplein
 4. Het Acropolis Museum
 5. Anafiotika heuvel
 6. Plaka
 7. Monasteraki vlooienmarkt
 8. Piraeus
 9. Lycabettus heuvel
 10. Gazi
Deel deze inhoud