Zelfs al heb je geen affiniteit met archeologie, om de iconische Acropolis kun je niet heen. De klim is op sommige plaatsen behoorlijk stijl maar als je vanuit Plaka (de kleine straatjes aan de voet van de Acropolis) vertrekt, kan het een boeiende dagbelevenis worden.
In Plaka kun je shoppen, eten, drinken, verpozen en verdwalen. Winkeluitbaters en restauranthouders zijn ietwat opdringerig maar dat alles maakt deel uit van de identiteit van Plaka. Hier koop je de leukste maar ook lelijkste souvenirs, hier eet je – als je een beetje uitkijkt – lekkere streekgerechten zoals moussaka, souvlaki, gyros en tzaziki. Verwacht hier geen hoogstaande gastronomie want Plaka kun je nog het beste vergelijken met onze eigen Rue des Bouchers in Brussel. Maar dan groter, véél groter.
Boven op de Acropolis kun je onder meer het Parthenon, het Erechteion en het theater van Dionysus aanschouwen. Vanaf dezelfde plek heb je ook een schitterend zicht op de stad; bebouwing tot de einder en bij goed weer zie je ook de bedrijvigheid in de haven van Piraeus. Winkelen kan zoals gezegd in Plaka (voornamelijk voor souvenirs) maar voor het modieuzere werk moet je in de verkeersvrije winkelstraat Ermoù zijn. Foodies verwijzen we graag naar de Kentriki Agora. En wie wil ontsnappen aan de drukte van het stadscentrum, kan gaan uitwaaien aan de haven in Pireaus of (’s avonds) de trendy buurt Gazi ontdekken. Iets verder weg kan je naar het strand. De volgende rustige badplaatsjes bereik je efficiënt en goedkoop met de bus: Glyfada, Vouliagmeni, Varkiza, Nea Makri, en Lagonisi.
Meer info: www.thisisathens.org
Athene in cijfers
- 670.000 inwoners centrum, 4 tot 5 miljoen in de ganse metropool
- 35 tot 40% van de Grieken woont in Athene en omgeving
Vliegtuig: Verschillende vluchten per dag vanuit Brussel. Vanaf de luchthaven rijdt er elke 20 minuten een bus (Expressbus X95) naar het Syntagmaplein (centrum Athene). Reistijd ca. 1 uur, kostprijs 5 euro. Met de metro (lijn 3) kun je elk halfuur naar Syntagma, reistijd ca. 40 minuten, kostprijs 8 euro. Ook met de taxi ben je zo’n 40 minuten onderweg naar het stadscentrum. Prijzen variëren tussen de 35 en 50 euro.
10 must sees
Meest recente artikelen
Alles over milieuzones in Portugal
In Portugal is er momenteel enkel een lage emissiezone (LEZ) in Lissabon. Om in die lage emissiezone te rijden, moet je voldoen aan bepaalde voorwaarden.
Alles over milieuzones in Noorwegen
In Noorwegen zijn er steden met een lage emissiezone. Waar bevinden die milieuzones zich en hoe dek je jezelf in?
Rijden met winterbanden, sneeuwkettingen en spijkerbanden in Europa
Hieronder kan je doorklikken naar de landelijke en regionale wetgevingen voor het gebruik van sneeuwbanden, sneeuwkettingen en spijkerbanden binnen Europa. Foto: Gabriel Alenius/Unsplash
Vignetten, toltrajecten en bergpassen in Oostenrijk
Oostenrijk heeft vignetten voor het wegverkeer, er zijn tolwegen waar je apart moet betalen en er is zelfs een zogeheten go-Box nodig als je voertuig meer dan 3,5 ton weegt.
Maak je fiets lenteklaar
Maak je fiets klaar voor het lentezonnetje. Controleer de bandendruk voor minder kans op lekke banden. Reinig en smeer de ketting grondig voor soepel fietsen. Geef remmen extra aandacht—veilig op pad!
LEZ Frankrijk: je Crit’Air ecovignet in 9 gemakkelijke stappen!
Op deze pagina vind je een handige gebruiksaanwijzing om het Franse ecovignet te bestellen.
Waar en wanneer is het druk op de weg in Italië?
De schoolvakanties zijn traditioneel de periodes dat we massaal op vakantie gaan. Veel Belgen blijven in Europa en kiezen voor eigen vervoer. Om naar het zonnige Italië te rijden bijvoorbeeld.