Kortrijk is een van de oudste steden van ons land. Cortoriacum heette het in de Romeinse tijd. Vrij vertaald: ‘nederzetting gelegen aan de bocht van de rivier’. Bijna twee millennia later is de Leie nog altijd een belangrijke as die Kortrijk doorkruist. Deze vijf plekjes liggen dan ook niet toevallig vlak bij het water.
1. Belfort
Echt mooi kan je het Belfort of de hallentoren van Kortrijk niet noemen, maar hij is wel een van de 56 belforten in België en Noord-Frankrijk die opgenomen werden in de UNESCO Werelderfgoedlijst. Het Kortrijkse exemplaar prijkt op de Grote Markt en maakte ooit deel uit van de Lakenhalle. Je kan het Belfort enkel bezoeken met een gids.

2. Texture
In 1982 gaat het Nationaal Vlasmuseum open voor het grote publiek en zes jaar later wordt een tweede vleugel geopend waarin het Kant- en Linnenmuseum ondergebracht wordt. Vanaf 2009 wordt nagedacht over een nieuwe locatie en in 2014 is de verhuis en naamsverandering een feit. Texture is de naam; het museum kijkt geheel toepasselijk uit over de Leie.

3. Begijnhof
Het Begijnhof behoort sinds 1998 tot het UNESCO Werelderfgoed. Wie meer wil weten over het fenomeen van de begijnhoven kan terecht in het interactieve belevingscentrum in de Sint-Annazaal. Vergeet tijdens je bezoek aan het Begijnhof niet binnen te springen in de Mattheuskapel, maar check op voorhand de openingstijden via de website.

4. Broeltorens
De iconische Broeltorens aan de verlaagde Leieboorden moet je echt een keer met je eigen ogen gezien hebben. De twee torens zijn opgetrokken uit kalk- en zandsteen en flankeren de Leie al sinds de 14de eeuw. Tussen beide torens ligt de Broelbrug (uit 1385): meerdere keren vernield, maar telkens heropgebouwd.

5. Kortrijk 1302
Op 11 juli 1302 vindt de Slag bij Kortrijk plaats, beter bekend als de Guldensporenslag. De naam verwijst naar de vele ‘vergulde sporen’ (ridders) die het leven lieten. Het duurde tot 1838 vooraleer die naam veralgemeend werd. Met dank aan ‘De Leeuw van Vlaanderen, De Slag der Gulden Sporen’, geschreven door Hendrik Conscience. Meer weten? Check het museum Kortrijk 1302.

Lekkers uit de streek
- Enkele Kortrijkse banketbakkers bedachten in 1977 het recept voor Kalletaart: boterdeeg, amandelspijs, abrikozen, appels, calvados en amandelschilfers. De naam verwijst naar Kalle, de vrouwelijke wederhelft van Manten. Manten en Kalle zijn de klokkenluiders van het Kortrijkse belfort.
- Evenmin te versmaden zijn Kortrijkse peperbollen. Ze zijn verwant aan klassieke peperkoek, maar er wordt anijs en gekonfijt fruit aan het deeg toegevoegd.
- Ook Kortrijkse beschuit is een op-en-top Kortrijkse specialiteit. De korte uitleg: sneetjes melkbrood instrijken met fijngestampte kandijsuiker en krokant bakken.

- Kenners zullen het beamen: de Bockor is een heerlijke pils. Van dezelfde brouwerij (Omer Vander Ghinste), maar breder gekend, is de stevige Omer. Proeven kan tijdens een wandeling; check de ‘beerwalk’. Ook de moeite waard zijn Brouwerij Ruimtegist en Brouwerij Toye.
Nog meer inspiratie nodig? Toerisme Kortrijk serveert praktische informatie en tientallen tips en weetjes voor elk type bezoeker.
Meest recente artikelen
Calabrië is niet zomaar een bestemming, maar een ervaring
Partnerinfo - Calabrië is geen plek die je louter bezoekt, het is een ervaring die begint nog voor je er voet aan land zet. Deze zuidelijke regio van Italië intrigeert met zijn vele verhalen, legendes en eeuwenoude tradities en dat prikkelt om je koffers te pakken, toch?
Alles over milieuzones in Portugal
In Portugal is er momenteel enkel een lage emissiezone (LEZ) in Lissabon. Om in die lage emissiezone te rijden, moet je voldoen aan bepaalde voorwaarden.
Alles over milieuzones in Noorwegen
In Noorwegen zijn er steden met een lage emissiezone. Waar bevinden die milieuzones zich en hoe dek je jezelf in?
Rijden met winterbanden, sneeuwkettingen en spijkerbanden in Europa
Hieronder kan je doorklikken naar de landelijke en regionale wetgevingen voor het gebruik van sneeuwbanden, sneeuwkettingen en spijkerbanden binnen Europa. Foto: Gabriel Alenius/Unsplash
Vignetten, toltrajecten en bergpassen in Oostenrijk
Oostenrijk heeft vignetten voor het wegverkeer, er zijn tolwegen waar je apart moet betalen en er is zelfs een zogeheten go-Box nodig als je voertuig meer dan 3,5 ton weegt.
Maak je fiets lenteklaar
Maak je fiets klaar voor het lentezonnetje. Controleer de bandendruk voor minder kans op lekke banden. Reinig en smeer de ketting grondig voor soepel fietsen. Geef remmen extra aandacht—veilig op pad!
LEZ Frankrijk: je Crit’Air ecovignet in 9 gemakkelijke stappen!
Op deze pagina vind je een handige gebruiksaanwijzing om het Franse ecovignet te bestellen.