Wie tandproblemen heeft, denkt beter twee keer na voor hij of zij op vakantie gaat. Door het luchtdrukverschil kun je aan boord van een vliegtuig plots tandpijn krijgen, maar ook op je bestemming kan het fout gaan. Neem dus je voorzorgen.
Een acuut tandprobleem aan boord van een vliegtuig komt vaker voor dan je denkt. En ook als je niet met het vliegtuig reist, kun je onderweg of op je bestemming plots met tandpijn geconfronteerd worden.
Luchtdrukverschillen in vliegtuigen
Beschadigde tandvullingen en/of kleine holtes in tanden als gevolg van tandbederf kunnen zowel tijdens het stijgen als tijdens het dalen voor (ernstige) tandproblemen zorgen. Door de luchtdrukverschillen aan boord kan de lucht in de tandholte uitzetten en zo druk uitoefenen op de tandzenuw. In bepaalde gevallen kan het zelfs gebeuren dat vullingen loskomen of tanden afbreken. De oplossing? Ga voor je afreist nog even langs bij de tandarts als je twijfelt aan de actuele gezondheid van je gebit.
Acuut tandprobleem tijdens je vakantie
Een tandprobleem treedt doorgaans onverwacht op, dus het kan ook voorvallen net wanneer je op vakantie bent. Opnieuw: ga regelmatig naar de tandarts als je sowieso niet over een perfect gebit beschikt. Ook met een perfect gebit kan je trouwens plots overvallen worden door tandpijn. En het is nooit uitgesloten dat je tijdens je vakantie een ongelukje hebt, waardoor je ter plaatse een beroep moet doen op een dokter of eventueel een tandarts. Een tand breekt af tijdens het eten bijvoorbeeld, of de bodem van het zwembad bleek dan toch veel dichterbij dan je dacht.
Kortom, zorg voor een reisbijstandsverzekering (voor de hele familie) als je wil dat alle kosten gedekt worden. Maar opgelet: klassieke mutualiteiten garanderen slechts een beperkte interventie van medische en ziekenhuiskosten en komen niet tussen in de repatriëring van voertuigen (en medereizigers) als dat nodig zou blijken.
Meest recente artikelen
Alles over milieuzones in Portugal
In Portugal is er momenteel enkel een lage emissiezone (LEZ) in Lissabon. Om in die lage emissiezone te rijden, moet je voldoen aan bepaalde voorwaarden.
Alles over milieuzones in Noorwegen
In Noorwegen zijn er steden met een lage emissiezone. Waar bevinden die milieuzones zich en hoe dek je jezelf in?
Rijden met winterbanden, sneeuwkettingen en spijkerbanden in Europa
Hieronder kan je doorklikken naar de landelijke en regionale wetgevingen voor het gebruik van sneeuwbanden, sneeuwkettingen en spijkerbanden binnen Europa. Foto: Gabriel Alenius/Unsplash
Vignetten, toltrajecten en bergpassen in Oostenrijk
Oostenrijk heeft vignetten voor het wegverkeer, er zijn tolwegen waar je apart moet betalen en er is zelfs een zogeheten go-Box nodig als je voertuig meer dan 3,5 ton weegt.
Maak je fiets lenteklaar
Maak je fiets klaar voor het lentezonnetje. Controleer de bandendruk voor minder kans op lekke banden. Reinig en smeer de ketting grondig voor soepel fietsen. Geef remmen extra aandacht—veilig op pad!
LEZ Frankrijk: je Crit’Air ecovignet in 9 gemakkelijke stappen!
Op deze pagina vind je een handige gebruiksaanwijzing om het Franse ecovignet te bestellen.
Waar en wanneer is het druk op de weg in Italië?
De schoolvakanties zijn traditioneel de periodes dat we massaal op vakantie gaan. Veel Belgen blijven in Europa en kiezen voor eigen vervoer. Om naar het zonnige Italië te rijden bijvoorbeeld.