Image
alleen reizen

Alleen reizen is geen nieuw fenomeen en dus kijkt niemand er nog vreemd van op. Maar hoe begin je eraan? Kun je ’s avonds probleemloos alleen op stap gaan? En waar ga je eten? We stellen jou hieronder meteen gerust!

Wie voor het eerst alleen op reis gaat, stelt zich een hoop vragen. Veiligheid staat helemaal bovenaan het lijstje van de twijfels, maar al bij al blijken er aan soloreizen toch meer voordelen dan nadelen verbonden te zijn. Met dit lijstje helpen we je op weg om van je (eerste) soloreis meteen een succes te maken.

Veiligheid

We moeten er niet flauw over doen: alleen reizen of in groep zijn twee totaal verschillende belevingen. In grote steden – maar heus niet allemaal – is het niet altijd verstandig om alleen op pad te gaan en in clubs hou je maar beter je glas en waardevolle spullen goed in de gaten.

Gebruik je gezond verstand en informeer je over de bestemming waar je heen wil gaan. Reisadvies vind je op de website van het ministerie van Buitenlandse Zaken, maar ook een bezoek aan een reiskantoor is geen overbodige luxe. Daar werken mensen die de bestemmingen door en door kennen en relevante aanbevelingen kunnen doen.

Totale vrijheid

Koppels en vriendengroepen kunnen het bevestigen: het is niet makkelijk om knopen door te hakken als je met alle commentaren en uiteenlopende meningen rekening moet houden. Wie alleen reist, kiest zelf de bestemming, het type verblijf en de periode. Dat opent een hoop perspectieven waar anderen alleen maar van kunnen dromen.

Zonder je niet af

Het is een val: je terugtrekken op je hotelkamer of waar dan ook. Een paar tips: probeer de taal te leren (op voorhand en ter plaatse), ga op restaurant aan de bar zitten, ga actief in gesprek met de lokale bevolking en boek eventueel een georganiseerde tour. Kortom, je bepaalt zelf in welke mate je ‘alleen’ wil zijn. En het mooie: je hoeft tegenover niemand verantwoording af te leggen. 

Zonder je wél af

En het mooie: je hoeft tegenover niemand verantwoording af te leggen. Zonder je wél af Voor veel mensen staat alleen reizen voor bewuste afzondering. Jezelf terugtrekken en tot rust komen op een plek waar je verder niemand kent. Iets wat enkel mogelijk is als je effectief alleen reist; vooral doen dus als dit jouw manier is om te ontsnappen aan het hectische leven van thuis.

Herinneringen delen

Wie alleen reist, zal niet altijd meteen de kleine en fijne momenten kunnen delen met anderen. Neem dus veel foto’s om er achteraf over te praten, of laat je vrienden via sociale media weten hoe het je vergaat.

Pas op met Facebook en Instagram: er constant op wijzen dat je niet thuis bent, kan mensen met minder goede bedoelingen op ideeën brengen. Maar zorg er wél voor dat iemand aan het thuisfront weet waar je (ongeveer) bent.

Voorzorgsmaatregelen

Sommige landen zijn niet bepaald vrouwvriendelijk, dus oefen vooral de ‘neen’ in de taal van je bestemming. Niet getrouwd? Een neptrouwring om de vinger kan je ‘leugentje om bestwil’ wat extra geloofwaardigheid geven. Toch kun je bepaalde landen als alleenreizende vrouw simpelweg beter mijden, tenzij je daar mensen kent of ter plekke met bekenden optrekt.

Maak ook kopies, of foto’s, van al je reisdocumenten en bezorg die via mail aan jezelf en aan iemand op het thuisfront die je kunt vertrouwen. In geval van nood (gestolen of kwijtgespeeld) heb je altijd een back-up.

Waar (niet) heen?

Je kunt in principe de ganse wereld ontdekken, want er is niemand waar je rekening mee moet houden of die jou gaat tegenhouden. Profiteer dus van die vrijheid.

Geen inspiratie? Deze landen zijn perfecte bestemmingen voor soloreizigers: Canada, Chili, Cuba, Denemarken, Finland, Griekenland, Guatemala, Ierland, IJsland, Indonesië, Japan, Jordanië, Kroatië, Nepal, Nieuw-Zeeland, Noorwegen, Oostenrijk, Spanje (Madrid, Barcelona, Valencia, Bilbao), Slovenië, Sri Lanka, Thailand (het zuiden, Bangkok te mijden), Vietnam, de VS (NYC, Chicago, de westkust, maar opletten in parken zoals Central Park in NYC), Zweden en Zwitserland.

Mijd in elk geval zeker deze landen (als vrouw) en/of informeer je goed: Afghanistan, Brazilië (vooral Rio de Janeiro), Colombia (vooral Bogota), Egypte, Honduras, India, Jamaica (vooral Kingston), Mexico, Peru (vooral Machu Picchu), Saudi-Arabië, Somalië, Turkije (vooral Istanbul), Venezuela, Zuid-Afrika en Zuid-Korea.

Twee kanttekeningen bij deze lijstjes: primo, ze zijn niet compleet en secundo, gebruik altijd je gezond verstand. Anticipeer problemen op bestemmingen die bekend staan om hun minder fraaie kantjes.

Toch nog twijfels?

Als je niet meteen de grote stap naar Zuid-Amerika of Azië wil wagen, trek er dan gewoon eens een weekendje alleen op uit. Het is de beste manier om te achterhalen of solo reizen naar meer smaakt. Ontdek onze reisbijstandsformules om met een gerust gemoed te genieten van je vakantie.

Deel deze inhoud