Benzine, diesel, hybride, aardgas, elektriciteit: welke brandstof kies je het best voor je nieuwe wagen? Het is de vraag die wellicht iedereen zich stelt voor zijn of haar volgende auto. We geven je dan ook graag meer info om je beslissing op te baseren, met de voor- en nadelen van elke keuze.
Voor je een bestelbon ondertekent, moet je, naast het aantal jaarlijkse kilometers die je van plan bent af te leggen, ook rekening houden met je ‘rijprofiel’. We zouden een actieve stadsbewoner die 10.000 km per jaar doet in honderden kleine ritten, bijvoorbeeld niet hetzelfde aanraden als een senior die jaarlijks evenveel kilometers aflegt, maar dan voornamelijk over een tiental lange snelwegtrajecten.
Om de juiste keuze te maken houd je beter niet alleen rekening met hoeveel kilometer je jaarlijks aflegt, maar ook met je ‘rijprofiel’. Een actieve stadsbewoner die 10.000 km per jaar doet met honderden kleine ritten, heeft bijvoorbeeld niet dezelfde behoeften als een senior die jaarlijks dezelfde afstand rijdt, maar in een tiental lange ritten op de snelweg.
Om een doordachte beslissing te nemen moet je rijprofiel de volgende zaken omvatten:
- Jaarlijks aantal kilometers
- De aard van de trajecten (in de stad, snelweg, kort of lang)
- De locatie (is er bijvoorbeeld een tankstation met aardgas in de buurt?)
- De aard van je trajecten (word ik geconfronteerd met onvoorziene gebeurtenissen?)
- De wens om je minder vervuilend te verplaatsen
Eens je rekening houdt met al die elementen, wordt kiezen al een pak eenvoudiger.
Links naar andere artikels:
Meest recente artikelen
Alles over milieuzones in Portugal
In Portugal is er momenteel enkel een lage emissiezone (LEZ) in Lissabon. Om in die lage emissiezone te rijden, moet je voldoen aan bepaalde voorwaarden.
Alles over milieuzones in Noorwegen
In Noorwegen zijn er steden met een lage emissiezone. Waar bevinden die milieuzones zich en hoe dek je jezelf in?
Rijden met winterbanden, sneeuwkettingen en spijkerbanden in Europa
Hieronder kan je doorklikken naar de landelijke en regionale wetgevingen voor het gebruik van sneeuwbanden, sneeuwkettingen en spijkerbanden binnen Europa. Foto: Gabriel Alenius/Unsplash
Vignetten, toltrajecten en bergpassen in Oostenrijk
Oostenrijk heeft vignetten voor het wegverkeer, er zijn tolwegen waar je apart moet betalen en er is zelfs een zogeheten go-Box nodig als je voertuig meer dan 3,5 ton weegt.
Maak je fiets lenteklaar
Maak je fiets klaar voor het lentezonnetje. Controleer de bandendruk voor minder kans op lekke banden. Reinig en smeer de ketting grondig voor soepel fietsen. Geef remmen extra aandacht—veilig op pad!
LEZ Frankrijk: je Crit’Air ecovignet in 9 gemakkelijke stappen!
Op deze pagina vind je een handige gebruiksaanwijzing om het Franse ecovignet te bestellen.
Waar en wanneer is het druk op de weg in Italië?
De schoolvakanties zijn traditioneel de periodes dat we massaal op vakantie gaan. Veel Belgen blijven in Europa en kiezen voor eigen vervoer. Om naar het zonnige Italië te rijden bijvoorbeeld.