Image
carburants

Benzine, diesel, hybride, aardgas, elektriciteit: welke brandstof kies je het best voor je nieuwe wagen? Het is de vraag die wellicht iedereen zich stelt voor zijn of haar volgende auto. We geven je dan ook graag meer info om je beslissing op te baseren, met de voor- en nadelen van elke keuze.

Voor je een bestelbon ondertekent, moet je, naast het aantal jaarlijkse kilometers die je van plan bent af te leggen, ook rekening houden met je ‘rijprofiel’. We zouden een actieve stadsbewoner die 10.000 km per jaar doet in honderden kleine ritten, bijvoorbeeld niet hetzelfde aanraden als een senior die jaarlijks evenveel kilometers aflegt, maar dan voornamelijk over een tiental lange snelwegtrajecten.

Om de juiste keuze te maken houd je beter niet alleen rekening met hoeveel kilometer je jaarlijks aflegt, maar ook met je ‘rijprofiel’. Een actieve stadsbewoner die 10.000 km per jaar doet met honderden kleine ritten, heeft bijvoorbeeld niet dezelfde behoeften als een senior die jaarlijks dezelfde afstand rijdt, maar in een tiental lange ritten op de snelweg.

Om een doordachte beslissing te nemen moet je rijprofiel de volgende zaken omvatten:

  • Jaarlijks aantal kilometers
  • De aard van de trajecten (in de stad, snelweg, kort of lang)
  • De locatie (is er bijvoorbeeld een tankstation met aardgas in de buurt?)
  • De aard van je trajecten (word ik geconfronteerd met onvoorziene gebeurtenissen?)
  • De wens om je minder vervuilend te verplaatsen

Eens je rekening houdt met al die elementen, wordt kiezen al een pak eenvoudiger.

 

Links naar andere artikels: