Heerlijk autovrij: deze woorden omschrijven perfect de nieuwe vakantieformule Happy Trip in West-Vlaanderen. Westtoer, De Lijn en de NMBS spelen hiermee in op de vraag naar meer duurzame vakanties.
Het concept bestaat al enkele jaren maar onderging recent een make-over. Het basisprincipe is onveranderd gebleven: Happy Trip maakt de combinatie mogelijk van hotelverblijf en tickets voor het openbaar vervoer. Concreet: wie logies reserveert, kan meteen ook een voordelig trein/tram/bus-ticket boeken.
Met deze formule spelen Westtoer, De Lijn en de NMBS in op de vraag naar meer duurzame vakanties. Niet onbelangrijk is dat de formule, die eerder exclusief op de kust was toegespitst, werd uitgebreid naar steden als Brugge, Roeselare, Kortrijk, Ieper, Diksmuide, Poperinge en Veurne. Het logiesaanbod is dan ook navenant toegenomen tot ruim 100 hotels en B&B’s.
Ecologische voetafdruk
Sabien Lahaye-Battheu, gedeputeerde en voorzitter Westtoer: “De hedendaagse toerist is zich meer bewust van de ecologische voetafdruk. Happy Trip is een milieuvriendelijke reisformule naar de zee en de West-Vlaamse steden waar je ook zonder auto een heerlijke vakantie kan doorbrengen. Toeristen die per trein reizen, zorgen voor minder files, minder parkeerproblemen en een mooier openbaar domein. Dichtbij-vakanties zijn sowieso een goed idee voor wie begaan is met het milieu: de CO2-impact van een vliegreis naar Barcelona is 80 keer groter dan van een weekendje naar zee met de trein.”
Hoe het werkt?
Vakantiegangers die online bij één van de deelnemende logiesuitbaters reserveren, krijgen een voorstel om met het openbaar vervoer te reizen. Met een gepersonaliseerde code kost een treinrit (heen- en terug vanuit elk Belgisch station) slechts 9,80 euro per persoon. Een bus- en tramticket kost 1,60 euro per persoon. Kinderen tot 12 jaar reizen gratis met de trein.
Meest recente artikelen
Calabrië is niet zomaar een bestemming, maar een ervaring
Partnerinfo - Calabrië is geen plek die je louter bezoekt, het is een ervaring die begint nog voor je er voet aan land zet. Deze zuidelijke regio van Italië intrigeert met zijn vele verhalen, legendes en eeuwenoude tradities en dat prikkelt om je koffers te pakken, toch?
Alles over milieuzones in Portugal
In Portugal is er momenteel enkel een lage emissiezone (LEZ) in Lissabon. Om in die lage emissiezone te rijden, moet je voldoen aan bepaalde voorwaarden.
Alles over milieuzones in Noorwegen
In Noorwegen zijn er steden met een lage emissiezone. Waar bevinden die milieuzones zich en hoe dek je jezelf in?
Rijden met winterbanden, sneeuwkettingen en spijkerbanden in Europa
Hieronder kan je doorklikken naar de landelijke en regionale wetgevingen voor het gebruik van sneeuwbanden, sneeuwkettingen en spijkerbanden binnen Europa. Foto: Gabriel Alenius/Unsplash
Vignetten, toltrajecten en bergpassen in Oostenrijk
Oostenrijk heeft vignetten voor het wegverkeer, er zijn tolwegen waar je apart moet betalen en er is zelfs een zogeheten go-Box nodig als je voertuig meer dan 3,5 ton weegt.
Maak je fiets lenteklaar
Maak je fiets klaar voor het lentezonnetje. Controleer de bandendruk voor minder kans op lekke banden. Reinig en smeer de ketting grondig voor soepel fietsen. Geef remmen extra aandacht—veilig op pad!