Hoewel het aanbod aan elektrische bedrijfsvoertuigen lange tijd achterop bleef hinken in vergelijking met het aanbod voor particulieren, neemt het nu toch volop toe. Het is dan ook tijd voor een overzicht van de belangrijkste merken en modellen op de markt.
We lijsten hier een zo groot mogelijk aantal modellen op – de keuze wordt week na week ruimer – met hun benaderende technische specificaties. Hou er vooral rekening mee dat het vermelde rijbereik de WLTP-norm betreft. Hoewel die veel dichter bij de werkelijkheid aanleunt dan de vorige norm (NEDC), blijven de cijfers vrij optimistisch. Al kan je het vermelde rijbereik halen als je zuinig rijdt in een stedelijke omgeving.
Met andere woorden: de meeste van deze voertuigen zijn ideaal voor leveringen in de steden, over korte en middellange afstand, maar niet voor lange snelwegritten.
Hou ook in het achterhoofd dat bepaalde modellen op technisch vlak identiek zijn (op een gemeenschappelijk platform), maar onder een andere merknaam verkocht worden.

11 merken
- Samen met partnermerken Peugeot en Opel (Stellantis-groep) is Citroën op elektrisch vlak een van de bedrijvigste spelers. De kleine AMI (een ‘quadricycle’) is voortaan ook beschikbaar in Cargo-versie. Blijkbaar is er in stadscentra echt vraag naar dergelijke microwagentjes!
- Nog bij de Stellantis-groep zien we dat Fiat voor de Ducato, die sterk lijkt op zijn Franse broers, uitpakt met eigen technologie om het rijbereik te vergroten.
- Ford heeft als een van de laatste constructeurs de markt betreden, maar biedt met de e-Transit interessante prestaties, hoewel het rijbereik gemiddeld blijft.
- Bij Mercedes waren de grote bestelwagens al verkrijgbaar in een 100% elektrische versie, maar de Citan (het neefje van de Renault Kangoo) nog niet. De Duitse constructeur meldt echter dat binnenkort (op het Autosalon van Brussel) de elektrische versie onthuld zal worden.
- Renault zelf biedt naast de Kangoo E-Tech Electric ook een elektrische Master aan, die over een enorm laadvolume beschikt. Opvallend is ook de Townstar, Nissans Japanse versie van de Kangoo.
- Bij VW geen elektrische uitvoering van de Caddy, maar wel de e-Crafter, in afwachting van de nakende lancering van de verrassende ID BUZZ Cargo.
- Afsluiten doen we met twee ‘exotische’ merken uit China: MAXUS (een dochter van het grote SAIC) en het meer bescheiden DFSK met de EC35. In beide gevallen moet de lage prijs (voor een elektrisch model uiteraard!) klanten over de streep trekken.
