Image
Enkel de juiste startkabel helpt je op weg
Wanneer de batterij van je auto het laat afweten, kan je zelf aan de slag gaan met startkabels. Wij leggen je uit dat enkel de juiste startkabels je weer op weg zullen helpen.

In ons artikel “starthulp met kabels” legden we stap voor stap uit hoe je startkabels correct moet gebruiken. Los van de procedure is het ook zaak om de juiste startkabels te gebruiken. We gaan nog even in op de verschillende types startkabels.

Startkabels koop je bij voorkeur in een autospeciaalzaak. Afhankelijk van het seizoen vind je ze soms ook in de supermarkt maar dan is het wel zaak op de kwaliteit te letten.

Die kwaliteit (en dan hebben we het vooral over de diameter van de koperen kabel) maakt het verschil tussen starten of blijven staan.

De verschillende 12 volt kabels worden ook op deze manier onderverdeeld want bij de productbeschrijving wordt altijd de kabelsectie (diameter) aangegeven. Bij de meeste leveranciers vind je drie maten:

- 16 mm voor kleine benzinemotoren en motorfietsen

- 25 mm voor benzine- en dieselmotoren

- 35 mm voor grote dieselmotoren en vrachtwagens

Ga bij voorkeur voor de middelste maat. Zo ben je zeker dat de kabel tijdens het starten / depanneren niet gaat oververhitten. Op dat ogenblik loopt er erg veel stroom door de kabel waardoor die snel kan opwarmen.

Kies ook voor de langste kabels (minstens 2 meter en bij voorkeur 3,5 meter). Zo kan je op een comfortabele manier werken en voorkom je dat de wagens tegen elkaar schuren omwille van te korte kabels.

Ook de klemmen hebben een belangrijke rol. Hun veren moeten sterk genoeg zijn, zodat ze goed op de born aansluiten. Enkel zo kunnen ze voldoende stroom geleiden.

Prijzen variëren sterk en zijn vaak recht evenredig met de kwaliteit van het product. Reken minstens op 40 euro.