Image
vliegtuig
Of het nu gaat om een vlucht of een hotel, proberen besparen doen we allemaal. De vraag is enkel: hoe?

Hotels

Wie flexibel kan reizen, kan behoorlijk besparen op hotelkosten en vliegtuigtickets. Hotelprijzen variëren in functie van een hoop factoren dus laat je niet misleiden als de hotelprijzen op jouw geprefereerde data te duur uitvallen. Eerste tip voor wie online zoekt en boekt: boek je hotel ruim op voorhand want naarmate de datum van het verblijf nadert, stijgen de prijzen. Tweede tip: bekijk de prijzen per dag en vergewis je ervan hoe de prijzen fluctueren tussen weekend en weekdagen. De tarieven kunnen danig verschillen en op sommige bestemmingen zijn hotels het goedkoopst tijdens het weekend of net niét. Uiteraard speelt ook het seizoen hierbij een rol. Tijdens de vakantieperiodes betaal je simpelweg meer maar hou er dan wel rekening mee dat onze vakantieperiodes niet noodzakelijk overeenkomen met de vakantieperiodes in het buitenland. Kortom: schuif met de data indien mogelijk.

Vliegtickets

Hetzelfde geldt voor wie vliegtickets online koopt. Koop ze ruim op voorhand want de prijzen stijgen naarmate de vertrekdatum nadert. Bij vliegtuigtickets is de dag van vertrek en terugkomst belangrijk maar ook hier zijn de regels niet altijd even doorzichtig. Zakelijke bestemmingen – steden waarop zakenmensen pendelen – zijn vaak duurder als je vliegt op vrijdag en zondag. Tip: als je online boekt, kijk dan of de prijzen variëren als je op donderdag zou vertrekken of op een zondag. En ook: probeer eens terug te vliegen op een maandag of dinsdag, in plaats van zondag. Een gezin kan op die manier al snel een paar honderd euro verdienen.

Ook bepalend voor de prijs is of je al dan niet rechtstreeks vliegt. Rechtstreekse vluchten kosten meer dan verplaatsingen met een tussenlanding. In het laatste geval heb je doorgaans meer keuzemogelijkheden omdat je kunt kiezen uit verschillende luchtvaartmaatschappijen. Wie een vlucht boekt via connections.be bijvoorbeeld, zal zien dat je al snel kunt kiezen uit meer dan 5 maatschappijen voor dezelfde bestemmingen. Wie het niet erg vindt om met een kleine omweg te vliegen, kan vele euro’s besparen.

Je kunt ook rechtstreeks bij de luchtvaartmaatschappij boeken natuurlijk en de meeste maatschappijen hebben hun site zodanig opgevat dat je meteen ziet wat het zou kosten als je een paar dagen vroeger of later vertrekt/terugkomt. Opnieuw: als je flexibel bent qua data, dan levert het jou al gauw een hoop euro’s op die je extra kunt besteden op je vakantiebestemming.