Goed functionerende koplampen zijn niet alleen belangrijk voor je eigen veiligheid, maar ook voor die van de andere weggebruikers.
Goed werkende koplampen zijn niet alleen essentieel voor je eigen veiligheid, maar ook voor die van de andere weggebruikers. Het kan met andere woorden alleen maar voordelen hebben om regelmatig de verlichting van je wagen te controleren ...
In onderstaande video kom je te weten hoe je zelf je komplampen en andere verlichting kan controleren.
1. Raadpleeg de handleiding van je auto
Als je niet vertrouwd bent met alle bedieningselementen, kan je de handleiding van je auto raadplegen. Zo krijg je meteen een overzicht van de verschillende schakelaars voor de koplampen en voor de verlichting in het algemeen.
2. Zet het contact aan
Draai de contactsleutel van je auto om (zonder de motor te starten). Om het je wat makkelijker te maken, is het eenvoudiger om deze controle uit te voeren op een slecht verlichte plaats, zoals een garage bijvoorbeeld. In fel zonlicht is het immers een pak moeilijker om de staat van je koplampen te controleren, zeker als je alleen bent!
3. Schakel de standlichten en de dimlichten in
Begin met de standlichten, ook wel “dagrijlichten” genoemd. Controleer die zowel vooraan, aan beide kanten, als achteraan. Ook hier komt de hulp van een tweede persoon goed van pas. Schakel na de dagrijlichten op dezelfde manier de grootlichten in. Test nu de “grote koplampen”. Als je auto met z’n snuit tegenover een muur staat, kan je ze nog makkelijker controleren.
4. Controleer de richtingaanwijzers
Controleer de richtingaanwijzers, zowel links als rechts. En vergeet niet om ook de richtingaanwijzers aan de zijkant van de auto te controleren. Ze zijn weliswaar niet wettelijk verplicht, maar ze bieden je wel extra veiligheid eenmaal je onderweg bent.
5. Controleer de mistlichten
Dit is een erg belangrijke stap. Want ook al gebruik je ze niet elke dag, ze vormen een essentiële schakel in jouw (en andermans) veiligheid op de weg. Controleer de mistlichten vooraan, als je die hebt (die zijn niet verplicht), en vervolgens het mistlicht of de mistlichten aan de achterkant van je auto.
6. Controleer de stoplichten en de “randapparaten”
Voor de stoplichten kan je beter om hulp vragen, aangezien je anders tegelijkertijd op het rempedaal moet duwen en moet kijken of alles goed werkt. Als je toch alleen bent, parkeer je je best naast een donkere muur. Al zal je dan sowieso minder nauwkeurig kunnen controleren of alle stoplichten (twee aan de zijkant en één centraal) wel naar behoren functioneren. Tot slot mag je ook het achteruitrijlicht en de nummerplaatverlichting niet vergeten. Hier kan je best je hand tegen de nummerplaat leggen om de verlichting beter te kunnen zien.
Ziezo, met deze check-up werden de koplampen en alle andere lichten nog eens grondig getest en kan je in alle veiligheid weer de baan op. Zien is trouwens net zo belangrijk als op tijd gezien worden, zeker bij slecht weer.
Mechanische problemen? Bel ons!
Heb je een probleem? Aarzel dan niet om een beroep te doen op de pechverhelpers van Touring. Eén nummer: 078 178 178. Goede reis!
Zin om zelf nog meer onderhoudswerkzaamheden uit te voeren aan je auto of je fiets? Bekijk dan zeker onze andere doe het zelf videos, in een paar eenvoudige stappen.
Ontdek onze tweedehandswagens op Touring CarSelect
Meest recente artikelen
Een geslaagde herfstvakantie voor snelle beslissers
Les vacances d'automne arrivent et vous n'avez encore rien prévu? Les possibilités ne manquent pas. Trouvez de l’inspiration grâce ces conseils pour des sorties près de chez vous ou un peu plus loin.
Halloween 2024 in eigen land: van gezellig tot angstaanjagend
Halloween is in België uitgegroeid tot een groots evenement met activiteiten voor alle leeftijden. Van pretparken in halloweenstijl tot huiveringwekkende wandelingen en spookachtige kastelen, er is voor elk wat wils. Ontdek de leukste bestemmingen en beleef een onvergetelijke Halloween!
Touring autozoektochten
Ken je streek is een nieuwe rubriek in Touring Magazine. Leer België beter kennen via onze quizvragen hieronder.
De Brabantse Kouters: stille, eeuwenoude landschappen
De Brabantse Kouters vormen een rustige regio in het noordwesten van Vlaams-Brabant. Onze route voert je door een gevarieerd landschap, met stops bij een aantal beroemde brouwerijen.
Een tweedehands auto kopen: waarop moet je letten?
Acheter une voiture, qu'elle soit neuve ou d'occasion, n'est pas une mince affaire. Voici quelques pistes et conseils pour bien choisir.
Een tweedehands elektrische auto kopen: hoe maak je de juiste keuze?
Autonomie, état de la batterie, recharge... Tout ce à quoi vous devez penser avant d'acheter une voiture électrique d'occasion.