Image

Goed functionerende koplampen zijn niet alleen belangrijk voor je eigen veiligheid, maar ook voor die van de andere weggebruikers.

Goed werkende koplampen zijn niet alleen essentieel voor je eigen veiligheid, maar ook voor die van de andere weggebruikers. Het kan met andere woorden alleen maar voordelen hebben om regelmatig de verlichting van je wagen te controleren ...


In onderstaande video kom je te weten hoe je zelf je komplampen en andere verlichting kan controleren.


1. Raadpleeg de handleiding van je auto

Als je niet vertrouwd bent met alle bedieningselementen, kan je de handleiding van je auto raadplegen. Zo krijg je meteen een overzicht van de verschillende schakelaars voor de koplampen en voor de verlichting in het algemeen.

Om de koplampen en de verlichting in het algemeen te controleren, volg je de instructies in de handleiding van je auto
Om de koplampen en de verlichting in het algemeen te controleren, volg je de instructies in de handleiding van je auto.


2. Zet het contact aan

Draai de contactsleutel van je auto om (zonder de motor te starten). Om het je wat makkelijker te maken, is het eenvoudiger om deze controle uit te voeren op een slecht verlichte plaats, zoals een garage bijvoorbeeld. In fel zonlicht is het immers een pak moeilijker om de staat van je koplampen te controleren, zeker als je alleen bent!

Kies voor de inspectie bij voorkeur een locatie waar er weinig licht is
Kies voor de inspectie bij voorkeur een locatie waar er weinig licht is.


3. Schakel de standlichten en de dimlichten in

Begin met de standlichten, ook wel “dagrijlichten” genoemd. Controleer die zowel vooraan, aan beide kanten, als achteraan. Ook hier komt de hulp van een tweede persoon goed van pas. Schakel na de dagrijlichten op dezelfde manier de grootlichten in. Test nu de “grote koplampen”. Als je auto met z’n snuit tegenover een muur staat, kan je ze nog makkelijker controleren.

Zet om te beginnen je parkeerlichten aan
Zet om te beginnen je parkeerlichten aan.


4. Controleer de richtingaanwijzers

Controleer de richtingaanwijzers, zowel links als rechts. En vergeet niet om ook de richtingaanwijzers aan de zijkant van de auto te controleren. Ze zijn weliswaar niet wettelijk verplicht, maar ze bieden je wel extra veiligheid eenmaal je onderweg bent.


5. Controleer de mistlichten

Dit is een erg belangrijke stap. Want ook al gebruik je ze niet elke dag, ze vormen een essentiële schakel in jouw (en andermans) veiligheid op de weg. Controleer de mistlichten vooraan, als je die hebt (die zijn niet verplicht), en vervolgens het mistlicht of de mistlichten aan de achterkant van je auto.

Mistlichten zijn essentieel, zowel voor je eigen veiligheid als voor die van anderen
Mistlichten zijn essentieel, zowel voor je eigen veiligheid als voor die van anderen.


6. Controleer de stoplichten en de “randapparaten”

Voor de stoplichten kan je beter om hulp vragen, aangezien je anders tegelijkertijd op het rempedaal moet duwen en moet kijken of alles goed werkt. Als je toch alleen bent, parkeer je je best naast een donkere muur. Al zal je dan sowieso minder nauwkeurig kunnen controleren of alle stoplichten (twee aan de zijkant en één centraal) wel naar behoren functioneren. Tot slot mag je ook het achteruitrijlicht en de nummerplaatverlichting niet vergeten. Hier kan je best je hand tegen de nummerplaat leggen om de verlichting beter te kunnen zien.

Een simpele, snelle en doeltreffende test
Een simpele, snelle en doeltreffende test.


Ziezo, met deze check-up werden de koplampen en alle andere lichten nog eens grondig getest en kan je in alle veiligheid weer de baan op. Zien is trouwens net zo belangrijk als op tijd gezien worden, zeker bij slecht weer.

Alle lichten zijn in orde
Alles is in orde!


Mechanische problemen? Bel ons!

Heb je een probleem? Aarzel dan niet om een beroep te doen op de pechverhelpers van Touring. Eén nummer: 078 178 178. Goede reis!

Bel dit nummer in geval van problemen.

Zin om zelf nog meer onderhoudswerkzaamheden uit te voeren aan je auto of je fiets? Bekijk dan zeker onze andere doe het zelf videos, in een paar eenvoudige stappen.

Ontdek onze tweedehandswagens op Touring CarSelect

Je kind leren autorijden

Het is zover: je kind slaat zijn vleugels uit ... en leert autorijden. Heb je besloten om zijn of haar begeleider te zijn? Informeer je dan grondig over het leerproces vóór je hieraan begint.

Rijbewijs: welke opleidingen volgen?

Sinds de zesde staatshervorming behoort de rijopleiding tot de bevoegdheden van de Gewesten. Met als gevolg dat de manier waarop je je rijbewijs haalt enigszins anders is in de drie Gewesten. We zetten even alles op een rijtje, Gewest per Gewest …