Sinds 1 januari 2018 zijn de meest vervuilende voertuigen niet langer toegelaten in het Brussels Hoofdstedelijk Gewest. Het is dus een goed idee om te checken of jouw wagen nog mag rondrijden.
Na Antwerpen, waar de meest vervuilende wagens al op 1 februari 2017 werden verbannen uit de stad, heeft nu ook het Brussels Hoofdstedelijk Gewest beslist dit verbod geleidelijk aan in te voeren. Eerste concrete maatregel: sinds 1 januari 2018 zijn bepaalde voertuigen niet meer toegelaten in de straten van de hoofdstad. Het Gewest stelt stapsgewijs de middelen ter beschikking opdat dit verbod ook zou worden nageleefd.
Reglementering nog onbekend
Vandaag legt ruim 60% van de automobilisten deze nieuwe regel naast zich neer en stelt het Gewest 200 inbreuken per dag vast. Geen boete gekregen? Dat is normaal: de boetes worden pas vanaf 1 oktober 2018 verstuurd. Het Gewest wacht nog op de plaatsing en inschakeling van 176 slimme controlecamera’s – pas daarna zal er streng worden opgetreden. Dat zou moeten gebeuren vanaf 1 oktober. Vanaf deze datum moeten overtreders een boete betalen van €350.
Op welke voertuigen is de regel van toepassing?
Alle auto’s, bestelwagens van minder dan 3,5 ton en bussen vallen onder het verbod. Momenteel zijn enkel de meest vervuilende dieselwagens verboden in de lage-emissiezone.
- EURO 1 (ingeschreven vóór 1 januari 1997)
- Zonder EURO (ingeschreven vóór 1 januari 1992)
De Euronorm van je wagen vind je op de grijze kaart.
Opgelet, dit verbod wordt stapsgewijs ingevoerd. Het Gewest zal dan ook elk jaar striktere regels hanteren. Meer informatie over dit onderwerp lees je in ons artikel over de lage-emissiezones.
Wat is het bereik van de lage-emissiezone?
De Brusselse lage-emissiezone strekt zich uit over de 19 gemeenten. Er zijn echter een paar uitzonderingen:
- De ring
- Bepaalde wegen die naar de transitparkings van Kraainem, Ceria en de Stallestraat leiden.
Als je buiten die sectoren met een verboden voertuig rijdt, loop je dus het risico op een boete.
Al van kracht in Antwerpen
In Antwerpen is het verbod al op 1 februari 2017 in werking getreden. Bovendien krijgen overtreders er al boetes. De reglementering is er bovendien veel strikter dan in Brussel, aangezien er meer voertuigen onder het verbod vallen:
- EURO 1
- EURO 2
- Zonder EURO
Meer informatie vind je op de website van het departement LNE (Leefmilieu, Natuur en Energie).
Wat moet je doen?
Van auto veranderen doe je niet zomaar. Als je geregeld naar Brussel moet, kun je je wagen bij een naburig station parkeren en vervolgens de trein nemen. Je kunt ook naar de transitparkings aan de Stallestraat, in Kraainem of van de Ceria rijden, om van daaruit het openbaar vervoer of de fiets te nemen. Wil je toch het comfort van een wagen? Teken dan in op een systeem voor autodelen zoals DriveNow of Zipcar.
Wil je meer weten? Het Brussels Hoofdstedelijk Gewest bundelde alle informatie op de low emission zone website.
Meest recente artikelen
Alles over milieuzones in Portugal
In Portugal is er momenteel enkel een lage emissiezone (LEZ) in Lissabon. Om in die lage emissiezone te rijden, moet je voldoen aan bepaalde voorwaarden.
Alles over milieuzones in Noorwegen
In Noorwegen zijn er steden met een lage emissiezone. Waar bevinden die milieuzones zich en hoe dek je jezelf in?
Rijden met winterbanden, sneeuwkettingen en spijkerbanden in Europa
Hieronder kan je doorklikken naar de landelijke en regionale wetgevingen voor het gebruik van sneeuwbanden, sneeuwkettingen en spijkerbanden binnen Europa. Foto: Gabriel Alenius/Unsplash
Vignetten, toltrajecten en bergpassen in Oostenrijk
Oostenrijk heeft vignetten voor het wegverkeer, er zijn tolwegen waar je apart moet betalen en er is zelfs een zogeheten go-Box nodig als je voertuig meer dan 3,5 ton weegt.
Maak je fiets lenteklaar
Maak je fiets klaar voor het lentezonnetje. Controleer de bandendruk voor minder kans op lekke banden. Reinig en smeer de ketting grondig voor soepel fietsen. Geef remmen extra aandacht—veilig op pad!
LEZ Frankrijk: je Crit’Air ecovignet in 9 gemakkelijke stappen!
Op deze pagina vind je een handige gebruiksaanwijzing om het Franse ecovignet te bestellen.
Waar en wanneer is het druk op de weg in Italië?
De schoolvakanties zijn traditioneel de periodes dat we massaal op vakantie gaan. Veel Belgen blijven in Europa en kiezen voor eigen vervoer. Om naar het zonnige Italië te rijden bijvoorbeeld.