Image
Lage-emissiezone: check je voertuig

Sinds 1 januari 2018 zijn de meest vervuilende voertuigen niet langer toegelaten in het Brussels Hoofdstedelijk Gewest. Het is dus een goed idee om te checken of jouw wagen nog mag rondrijden.

Na Antwerpen, waar de meest vervuilende wagens al op 1 februari 2017 werden verbannen uit de stad, heeft nu ook het Brussels Hoofdstedelijk Gewest beslist dit verbod geleidelijk aan in te voeren. Eerste concrete maatregel: sinds 1 januari 2018 zijn bepaalde voertuigen niet meer toegelaten in de straten van de hoofdstad. Het Gewest stelt stapsgewijs de middelen ter beschikking opdat dit verbod ook zou worden nageleefd.

 

Reglementering nog onbekend

Vandaag legt ruim 60% van de automobilisten deze nieuwe regel naast zich neer en stelt het Gewest 200 inbreuken per dag vast. Geen boete gekregen? Dat is normaal: de boetes worden pas  vanaf 1 oktober 2018 verstuurd. Het Gewest wacht nog op de plaatsing en inschakeling van 176 slimme controlecamera’s – pas daarna zal er streng worden opgetreden. Dat zou moeten gebeuren vanaf 1 oktober. Vanaf deze datum moeten overtreders een boete betalen van €350.

 

Op welke voertuigen is de regel van toepassing?

Alle auto’s, bestelwagens van minder dan 3,5 ton en bussen vallen onder het verbod. Momenteel zijn enkel de meest vervuilende dieselwagens verboden in de lage-emissiezone.

  • EURO 1 (ingeschreven vóór 1 januari 1997)
  • Zonder EURO (ingeschreven vóór 1 januari 1992)

De Euronorm van je wagen vind je op de grijze kaart.

Opgelet, dit verbod wordt stapsgewijs ingevoerd. Het Gewest zal dan ook elk jaar striktere regels hanteren. Meer informatie over dit onderwerp lees je in ons artikel over de lage-emissiezones.

 

Wat is het bereik van de lage-emissiezone?

De Brusselse lage-emissiezone strekt zich uit over de 19 gemeenten. Er zijn echter een paar uitzonderingen:

  • De ring
  • Bepaalde wegen die naar de transitparkings van Kraainem, Ceria en de Stallestraat leiden.

Als je buiten die sectoren met een verboden voertuig rijdt, loop je dus het risico op een boete.

 

Al van kracht in Antwerpen

In Antwerpen is het verbod al op 1 februari 2017 in werking getreden. Bovendien krijgen overtreders er al boetes. De reglementering is er bovendien veel strikter dan in Brussel, aangezien er meer voertuigen onder het verbod vallen:

  • EURO 1
  • EURO 2
  • Zonder EURO

Meer informatie vind je op de website van het departement LNE (Leefmilieu, Natuur en Energie).

 

Wat moet je doen?

Van auto veranderen doe je niet zomaar. Als je geregeld naar Brussel moet, kun je je wagen bij een naburig station parkeren en vervolgens de trein nemen. Je kunt ook naar de transitparkings aan de Stallestraat, in Kraainem of van de Ceria rijden, om van daaruit het openbaar vervoer of de fiets te nemen. Wil je toch het comfort van een wagen? Teken dan in op een systeem voor autodelen zoals DriveNow of Zipcar.

Wil je meer weten? Het Brussels Hoofdstedelijk Gewest bundelde alle informatie op de low emission zone website.